Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Zold_es_gyalogosbarat_fejlesztes_elott_all_a_Boszormenyi_ut2

Zöld és gyalogosbarát fejlesztés előtt áll a Böszörményi út

Sokkal több zöld, biztonságos és akadálymentes gyalogosközlekedés, vonzó közösségi terek. Ezt ígéri a Böszörményi út megújítását célzó program, amihez a Hegyvidéki Önkormányzat 2,5 milliárd forint összegű fejlesztési támogatást igényel az Egészséges utcák címmel meghirdetett, európai uniós és hazai forrású pályázaton.

Gyalogos- és kerékpárbarát, nem túl zajos, tiszta levegőjű, otthonos és élettel teli városi terek jöjjenek létre Budapest utcáin – ez a célja annak a pályázati felhívásnak, ami a Széchenyi Terv Plusz program keretében jelent. A pályázat szempontrendszeréhez igazodva készíttette el az önkormányzat a Böszörményi út fejlesztésének koncepciótervét, a már évekkel ezelőtt megkezdett Hegyvidék főutcája programhoz kapcsolódva.Zold_es_gyalogosbarat_fejlesztes_elott_all_a_Boszormenyi_ut2

„A Hegyvidék főutcája program már az önkormányzat Integrált Településfejlesztési Stratégiájában is szerepelt, a komplex felújításra korábban a Budapesti Közlekedési Központ készített engedélyezési és kiviteli terveket. A projektet azonban a főváros, forrás hiányában, nem indította el” – beszélt az előzményekről Hapszné Tarcsafalvi Eszter főépítész a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Hozzátette, hogy részben saját forrásból, részben pedig a fővárosi Tér_Köz pályázatokon elnyert támogatásokból már sikerült megvalósítani a program egyes elemeit.

Elsőként a Városháza tér készült el. A Kiss János altábornagy utca egy szakaszának lezárásával, valamint a polgármesteri hivatal előtti parkolóhelyek megszüntetésével, továbbá egy forgalmi sáv felszámolásával olyan összefüggő gyalogos zóna alakult ki, ami mára a közösségi élet színterévé vált. A forgalomtól elzárt terület biztosít helyet a termelői piacnak és a különböző ünnepekhez kapcsolódó rendezvényeknek.

A közösségek fontos találkozóhelye lett a Hegyvidéki Kulturális Szalon új épülete is, amely szervesen kapcsolódik a Városháza térhez. A városközpont-fejlesztési program részeként két évvel ezelőtt megújult a Hollósy Simon utcai játszótér, tavaly pedig, a rendezettebb és barátságosabb utcakép kialakítása érdekében, tizenegy önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség portáljának egységes arculattal történő felújítása zajlott le a Böszörményi úton.Zold_es_gyalogosbarat_fejlesztes_elott_all_a_Boszormenyi_ut1

Az Egészséges utcák pályázat keretében – a Városháza téri fejlesztés folytatásaként – a Böszörményi út átalakulhat a Királyhágó tér és az Apor Vilmos tér közötti szakaszon (lásd a látványtervek fotóit). Mohácsi Sándor tájépítész, a koncepciótervet készítő S73 tervezőiroda vezetője elmondta, hogy a javasolt beavatkozásokkal a jelenlegi nyolcszorosára bővülhet a zöld felület, valamint közel felére csökkenhet az aszfaltburkolat mérete. A növények fejlődésének elősegítése érdekében számos helyen vízáteresztő burkolat készülne, valamint arra is kitér a terv, hogy miként kellene a fák tövéhez irányítani a csapadékvizet.

A villamos- és buszmegállók kialakításánál a Városháza téren megvalósuló megoldás szolgál majd mintaként. A Királyhágó téri és a Kiss János altábornagy utcai megállókban a peronok és járdák összekötésével, a gépjárművek villamossínre terelésével jöhetnek létre multifunkcionális terek, amik a várakozás mellett közösségi térként is használhatók. A keresztirányú utcák csomópontjainál szintbeli átvezetése lenne a járdáknak, a Beethoven utcánál pedig új gyalogos-átkelőhely létesülne a biztonságos és akadálymentes gyalogosközlekedés feltételeinek megteremtése érdekében. A Böszörményi út két oldalán nyitott kerékpársáv kialakítása áll a tervben.Zold_es_gyalogosbarat_fejlesztes_elott_all_a_Boszormenyi_ut3

A pályázati feltételeknek megfelelően a mostani fejlesztési program csak a közterületeket érinti, a társasházi előkertek tehát nem tartoznak ebbe a körbe. A koncepcióterv azonban javaslatokat ad arra vonatkozóan is, milyen arculati irányelvek alapján folytatódjon majd az utca megújítása ezeken a részeken. Az elképzelések szerint az előkertek rendezéséhez később pályázati forrást biztosítana az önkormányzat a lakóközösségek részére.

Az Egészséges utcák programhoz elkészülő projektjavaslatot június közepén nyújtotta be a Hegyvidéki Önkormányzat a fővárosnál létrehozott összevont tervzsűri számára, amely július közepéig fogalmazza meg a projekttel kapcsolatos észrevételeit. Ezek figyelembevételével kell majd a pályázatot véglegesíteni, amelynek a beadási határideje 2024. szeptember 30.

„A pályázat keretében maximálisan adható támogatási összeg 2,5 milliárd forint, ami nem igényel önerőt. Több mint tíz éve foglalkozunk a Böszörményi út fejlesztési lehetőségeivel, így ez egy fontos és értékes pályázati lehetőség, amivel érdemes élnie az önkormányzatnak” – emelte ki a főépítész.

Az idei Árkay-pályázat szintén a Hegyvidék főutcája programhoz kapcsolódott. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóitól arra várt ötleteket az önkormányzat, hogy milyen közösségi célú hasznosítással lehetne életre kelteni az üresen álló üzlethelyiségeket és ezek környezetét.Zold_es_gyalogosbarat_fejlesztes_elott_all_a_Boszormenyi_ut4

n.