Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Együnk spenótot, keveset, de gyakran!

Közismert, ám nem eléggé közkedvelt zöldféle a spenót (úri nevén paraj, népiesen laboda). Kevesen tudják, hogy olyan magas koncentrációban tartalmaz ásványi anyagokat és nyomelemeket – például magnéziumot, mangánt, kalciumot, rezet, vasat, B-, C- és A-provitamint –, hogy nem is ajánlatos egyszerre sokat fogyasztani belőle. Ám keveset és gyakrabban annál inkább! Különösen most, a tavasz kezdetén, amikor szervezetünk amúgy is ki van éhezve a friss zöldekre. A spenót a klorofill nevű növényi festékanyagtól kapja a zöld színét, amely értékes szénhidrátokká alakítja a fényenergiát. Ebből az éltető folyamatból részesülünk, amikor spenótot eszünk, amely ideális zöldféle serdülőknek és korosodóknak, valamint a gyakori stressznek kitett embereknek. Elkészítése egyszerű, még a főzésben járatlanok is könnyen elbánnak vele.


PARAJOS TÁSKA, HÚSLEVESBE

Ez a mutatós levesbetét értelemszerűen húslevesbe kívánkozik. Kiadós és gazdaságos, ha nagyobb adag húslevest főzünk, sok hússal. Egyik nap tálalhatjuk a leves leszűrt felét a parajos táskával, a maradék főtt húsos, zöldséges leves pedig a másnapi ebédhez szolgálhat. A húsos táskából azért készítsünk dupla adagot, mert ugyan munkaigényes, de lefagyasztható, így megéri a fáradságot.

Hozzávalók (4 + 4 személyre, mert a felét lefagyasztjuk):

…a töltelékhez:
40 dkg főtt marhahús
40 dkg friss paraj
1 tojás
só, őrölt bors
majoránna
1-2 gerezd fokhagyma

…a tésztához:
25 dkg liszt
2 tojás

…a lekenéshez: tojássárgája

…a tészta nyújtásához, vágásához: egy kevés liszt

A parajos táskához a főtt marhahúst ledaráljuk. A parajleveleket, miután a szárukat lecsipkedtük, leforrázzuk, konyharuhába fektetve a levüket kifacsarjuk, majd a leveleket ledaráljuk, vagy mixerrel pépesítjük. A hússal és a tojással összegyúrjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majoránnával és zúzott fokhagymával fűszerezzük.

A lisztből az egész tojásokkal, csipetnyit megsózva, tésztát gyúrunk, ha kell – a tojások nagyságától függően – 3-5 evőkanál vizet is beledolgozhatunk. A tésztát elfelezzük, és belisztezett deszkán egyenként 40 centi hosszú, 12 centi széles lappá nyújtjuk, majd a tojássárgájával megkenjük. Az oldalán a töltelék felét egy csíkban hosszában ráhalmozzuk, a tészta szabadon hagyott felét ráhajtjuk, és a szélek találkozásánál jól lenyomkodjuk. Enyhén belisztezett késsel 12-14 szeletre vágjuk. A másik felét ugyanígy készítjük el.

Végül a töltött táskákat lobogva forró, enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük. Tálaláskor egy-egy tányérba, a forró levesbe, 3-3 táskát és puhára főtt zöldséget rakosgatunk.Egyunk_spenotot_keveset_de_gyakran

 

SPENÓTOS HÚSCIPÓ GÖRÖGÖSEN

Az így készült fasírt nemcsak látványra, hanem ízét tekintve is ínycsiklandó. A feta sajtos spenótlevelekkel töltött húscipó tavaszt idéző fogás, melegen az igazi. Ha kihűlt, a maradékot vajjal megkent alufóliába burkolva, forró sütőben 10-15 perc alatt „frissensültre” varázsolhatjuk.

 

Hozzávalók (4 személyre):

2 zsemle
2-3 dl tej
60 dkg darált sertéshús
2 tojás
1 kis fej vöröshagyma
só, őrölt bors
2-3 evőkanálnyi fenyőmag
40-50 dkg friss spenót
2 gerezd fokhagyma
10 dkg feta sajt

…a tetejére: zsemlemorzsa

…a sütéshez: olaj

A zsemlét tejben megáztatjuk, majd kifacsarjuk, és jól összemorzsoljuk. Ezután a darált húshoz adjuk, és a tojásokkal, a nagyon apróra vágott vöröshagymával, sóval, borssal ízesítve alaposan összedolgozzuk, azaz „fasírtkész” húsmasszát készítünk.
A fenyőmagot egy serpenyőben szárazon megpirítjuk. A spenótlevelek szárát lecsipkedjük, majd a leveleket leforrázzuk, kinyomkodjuk, és az összezúzott fokhagymával, a pirított fenyőmaggal és az apróra darabolt feta sajttal lazán, óvatosan összeforgatjuk, kóstolgatva meg is sózzuk.
A fasírtmasszát két részre osztjuk. Az egyiket egy kiolajozott tepsiben hosszúkásra formázzuk. A fűszeres, sajtos spenótot a közepére halmozzuk, majd a maradék hússal körben befedjük, úgy, hogy csinos „alagútformát” kapjunk. Egy kevés forró olajjal megöntözzük, és forró, 200 °C-os sütőben (légkeveréses sütőben 185 °C) 45-50 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt állni hagyjuk egy ideig, hogy szebben lehessen szeletelni. Egyunk_spenotot_keveset_de_gyakran2

FENYŐMAGOS, PARAJOS BURGONYA

Pecsenyék, sültek szokatlan tavaszi kísérője lehet a parajos burgonya. A zöld levelek nemcsak helyettesítik a salátát, hanem étvágygerjesztővé is teszik a látványt. A pirított fenyőmagok pedig izgalmassá varázsolják az ízét, olyannyira, hogy nem hiányoljuk a magyar ízlés szerint a spenóthoz megszokott fokhagymát.

Hozzávalók (4 személyre):

1 kg kisebb szemű burgonya

1 púpozott evőkanál fenyőmag
5 dkg vaj
50 dkg zsenge paraj

A meghámozott burgonyát sós vízben 20-25 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük. Közben a fenyőmagot egy serpenyőben szárazon, azaz zsiradék nélkül megpirítjuk. A vajat egy másik serpenyőben felolvasztjuk, a főtt burgonyaszemeket beledobjuk, megsózzuk, és jól átforgatjuk. A parajlevelek szárát lecsipkedjük, a levelekről a nedvességet – egy konyharuhába tekerve – leitatjuk.
Ezt követően a burgonyát és a parajleveleket összekeverjük. Rázogatva, forgatva a tűzön hagyjuk addig, amíg a levelek összeesnek, és kissé meg is puhulnak. Tálaláskor a tetejét a pirított fenyőmaggal megszórjuk. Sült húsok, pecsenyék mellé különleges, ízes köret! Egyunk_spenotot_keveset_de_gyakran1

KAKAÓS KOCKA CSOKIÖNTETTEL

A kakaós, csokoládés sütemény mindig siker, nemcsak a gyerekek, az édesszájú felnőttek is rajonganak érte. A drágának tűnő édesség előnye, hogy nyolc személyre szól, és tésztája előre megsüthető.

Hozzávalók (8 személyre):

3 tojás
10 dkg kristálycukor
10 dkg vaj
2 evőkanál sárgabaracklekvár
2 evőkanál rum
3 evőkanál kakaópor
1 zacskó (12 g) sütőpor
csipetnyi só
25 dkg finomliszt
10 dkg étcsokoládé
10 dkg dió
5 dkg mazsola

…a tepsi kikenéséhez: vaj, liszt

a csokoládémártáshoz:

15 dkg étcsokoládé
6-6 dkg cukor és vaj

A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd belecsorgatjuk a megolvasztott, de nem meleg vajat. Ezt követően habverővel beledolgozzuk a lekvárt, a rumot, a kakaóport, a sütőport, fél deci vizet, csipetnyi sót és a lisztet. A darabokra tördelt csokoládét, a durvára vágott diót és a beáztatott, lecsöpögtetett mazsolát is hozzáadjuk. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
A masszát kivajazott, liszttel beszórt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben 175 °C) 35 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos tészta. A tepsiben hagyjuk kihűlni, utána körülvágjuk, és nagy kockákra szabjuk. A csokoládémártáshoz a csokoládét kis lábosba tördeljük, majd a cukorral és a vajjal – kis lángon, kevergetve – összefőzzük. A süteménykockákat csokoládémártással megkenve, leöntve kínáljuk.Egyunk_spenotot_keveset_de_gyakran3

(pákozdi)