Variációk vagdaltra
A vagdalt, közismerten a fasírt – teljes nevén: fasírozott, népiesen: labdapecsenye – konyhánk legismertebb, leghétköznapibb fogása. Van, aki marhából, van, aki sertésből, mások pulykahúsból sütik, van, aki panírozza, van, aki csak lisztbe forgatja, de akad, aki tésztába bugyolálva süti meg, és még biztosan nem soroltuk fel az összes elkészítési formáját. Mindig akad egy-egy új ötlet, egy-egy csavar a fűszerezésében, a hozzávalóiban, olyanok például, mint amilyenekből most is válogattunk. A Stefánia vagdalt azonban örök, és büszkén állíthatjuk, hogy magyar eredetű, legalábbis a neve. Kalandos története az Osztrák–Magyar Monarchiáig nyúlik vissza.
SAJTOS HÚSGOMBÓCKÁK
Télen vendégváráskor több gondot okoz, hogy milyen előételt kínáljunk, mint a tavaszi, nyári bőség idején. Az előételnek ugyanis illik könnyűnek, pikánsnak, étvágygerjesztőnek, egyben szokatlannak is lennie. A kis, sajtos húsgombóckák salátába keverve jó választás lehet, mert a saláta összeállításánál „szabad a gazda”.
Hozzávalók (4 személyre):
fél szikkadt zsemle
1 csokor petrezselyem
4 dkg sajt
30 dkg darált hús (sertés vagy pulyka)
1 tojás
só, őrölt bors
édesnemes pirospaprika
1 kis fej lila hagyma
1 fél fej saláta
arasznyi kígyóuborka
1-2 paradicsom
3 evőkanál almaecet
cukor
mokkáskanálnyi mustár
1 evőkanálnyi olívaolaj
…a sütéshez: olaj
A zsemlét felszeleteljük, és langyos vízbe áztatjuk. A petrezselymet megmossuk, a leveleit lecsipkedjük és felaprítjuk, a sajtot kis kockákra vágjuk. A darált húst a tojással, a kinyomkodott zsemlével, a petrezselyemmel és a sajtkockákkal összedolgozzuk. Megsózzuk, a borssal és a pirospaprikával fűszerezzük. A masszából vizes kézzel 3-4 centi átmérőjű gombócokat formálunk, és a forró olajban megsütjük.
Közben a hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk, a salátát alaposan megmossuk, és kisebb darabokra tépkedjük. Az uborkát és a paradicsomot is megmossuk, előbbit szeletekre, utóbbit cikkekre szeljük. Az ecetet a cukorral, sóval, borssal, a mustárral, a hagymával, 2 evőkanál vízzel és az olívaolajjal összekeverjük. A salátát az uborkával és a paradicsommal egybeforgatjuk, és az ecetes öntettel leöntjük. A húsgombócokkal tálaljuk.
FASÍRTBATYU
Mutatós, játékos formája ez a vagdalt hús elkészítésének, tálalásának. Fejenként 2-2 batyuval számolunk, és mert a tészta egyben köretként is szolgál, ezért elég valamilyen idénysalátát vagy vegyes savanyúságot kínálni mellé.
Hozzávalók (4 személyre):
1 csomag mélyhűtött leveles tészta
2 szelet kenyér
1 dl tej
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál apróra vágott zöldfűszer (petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom – ezekből szárított is jó)
30 dkg darált pulykahús
15 dkg füstölt sonka
1 tojás
10 dkg reszelni való sajt
só, őrölt bors
…a nyújtáshoz: liszt
…a lekenéshez: 1 tojássárgája
A tésztát szobahőmérsékleten felengedjük. A kenyeret kockákra vágjuk, majd a tejbe áztatjuk, ha megpuhult, kinyomkodjuk, ezután a meghámozott, lereszelt hagymával, a zúzott fokhagymával és a zöldfűszerekkel együtt a húsba dolgozzuk. Az apró darabokra vágott sonkát, a felvert tojást és a reszelt sajtot is belekeverjük. Megsózzuk, és a borssal fűszerezzük.
A tésztát liszttel behintett deszkán kinyújtjuk, majd 12 egyforma négyzetre vágjuk. Egy muffinforma mélyedéseit a tésztadarabokkal kibéleljük. A húsos masszából 12 egyforma golyót gömbölyítünk, és egyet-egyet a tésztákba ültetünk. A lelógó tésztaszéleket csinosan ráhajtjuk, és a batyuk tetejét a felvert tojássárgájával megkenjük. Ezután a formát 250 °C-ra (légkeveréses sütőben 235 °C-ra) előmelegített sütőbe toljuk. 5 perc múlva a tüzet mérsékeljük, és 220 °C-on még 20-25 percig sütjük. Végül a batyukat a formából kiborítjuk, és még melegen salátával, savanyúsággal tálaljuk.
HÚSPOGÁCSA ZÖLDSÉGÁGYON
Ránézve erre a képre a sok színes zöldféle láttán máris kedvet kapunk a kóstolásra, és eszünkbe sem jut a krumpli- vagy a rizsköretet hiányolni. A zöldfélék mindegyike kapható frissen, de akár mélyhűtöttel is helyettesíthető.
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg marhafelsál
só
őrölt bors
1 dl tej
10-10 dkg sárgarépa, gomba, kelbimbó
10 dkg karfiol
…a sütéshez: vaj
…díszítéshez:
1 csokor petrezselyem
1 kis fej lila hagyma
balzsamecet
A húst kétszer átdaráljuk, sóval, őrölt borssal fűszerezzük, a tejet apránként beledolgozzuk. A masszából tenyérnyi pogácsákat formálunk, amiket forró vajon megsütünk, majd félreteszünk, és melegen tartunk. Az összes zöldfélét megtisztítjuk, a sárgarépát felkarikázzuk, a gombát cikkekre vágjuk, a kelbimbókat félbehasítjuk, a karfiolt rózsáira bontjuk, és egy kevés sós vízben mindegyiket külön-külön roppanósra pároljuk.
Végül a zöldségeket lecsepegtetjük, és a húspogácsa sütése után visszamaradó vajon jól átforgatjuk, közben megsózzuk. Egy nagy tálra halmozzuk, és a húspogácsákat közérendezzük. Finomra vágott petrezselyemmel és hajszálvékony karikákra vágott lila hagymával meghintjük. Jót tesz neki, ha némi balzsamecettel meglocsoljuk.
LABDAPECSENYE ÉDES-SAVANYÚ MÁRTÁSSAL
A megszokott vagdalthús-pogácsákat elvarázsolhatjuk a látványra és ízre is szokatlan gyümölcsös-paradicsomos mártással. A paradicsom amúgy is édes ízvilágába nagyon illik a banán és az őszibarackbefőtt.
Hozzávalók (kb. 20 labdához):
40 dkg darált sertéshús
1 gerezd fokhagyma
1 tojás
3 evőkanál zsemlemorzsa
1 csokor petrezselyem
só, 1 kiskanál mustár
1 evőkanál pirospaprika
1 kiskanál Piros Arany ételízesítő
…a mártáshoz:
1 vöröshagyma
1 doboz sűrített paradicsom
1 őszibarack vagy befőtt
1 banán
só, őrölt bors, cukor
fél citrom leve
1 csokor petrezselyem
…a sütéshez: olaj
A darált húst a zúzott fokhagymával, a felvert tojással, a zsemlemorzsával és az apróra vágott petrezselyemmel összekeverjük. Megsózzuk, a mustárral, a paprikával és az ízesítővel fűszerezzük, majd jól összegyúrjuk. A masszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk, és forró olajban barnára sütjük.
A mártáshoz a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és egy kevés olajon megfuttatjuk. A sűrített paradicsomot és az apróra vágott gyümölcsöt hozzáadjuk. Megsózzuk, borssal, csipetnyi cukorral, citromlével és a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. A megsült húslabdákat a mártással kínáljuk. Leginkább ropogós, friss franciakenyér illik hozzá.
(pákozdi)