A januári konyha is tartogat meglepetést
Az ünnepek után nemigen vágyunk nagy, izgalmas fogásokra. A tartalmas, meleg – például csomboros káposztából készült – levesek után elég egy adag frissen sült pogácsa, vagy az almás sütemény.
A zöldségek körét kiegészíthetjük az elfeledett pasztinákkal, ezzel a petrezselyemgyökérre emlékeztető, nagy, fehér gyökérrel, amelyet még lehet kapni ez idő tájt a piacokon. Termesztésével valószínűleg már a rómaiak is foglalkoztak. A 16. századra Európa-szerte használták semleges, enyhén édeskés íze miatt. Sok benne a keményítő, így energiatartalmát tekintve inkább a krumplihoz, mint a többi gyökérzöldséghez áll közel. A burgonya Európába érkezése előtt sütve, főzve fontos népeledel volt. Kiváló rostforrás, az emésztés élénkítésével a vércukorszintet is képes szabályozni. Ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz, például vasat, kalciumot, foszfort. Sós ételekhez, hús- és zöldséglevesekbe, salátákba, töltelékekbe, köretekbe érdemes kipróbálni.
CSOMBOROS KÁPOSZTALEVES
A káposztaleves, jó forrón, kifejezetten téli étel. Akár nagyobb adagot is készíthetünk belőle, hiszen több napig eláll. A csombortól, a citromtól kissé pikáns ízű lesz, karikákra vágott házikolbásszal pedig kiadósabbá tehető.
Hozzávalók (4 személyre):
5 dl főtt füstölthús-lé (füstölthús-leveskockából is lehet)
10 dkg főtt, füstölt hús
fél fej (60 dkg) édes káposzta
1 kisebb vöröshagyma vagy arasznyi póréhagyma
1 ág friss vagy 1 mokkáskanál szárított csombor (szurokfű)
1 dl joghurt
fél citrom leve
1 mokkáskanál ételecet
A főtt füstölt húst hajszálvékonyan felszeleteljük, és a tálalásig félretesszük. A káposztát – miután kitorzsáztuk – vékony csíkokra metéljük. A hagymát megtisztítjuk, félbehasítjuk, vékonyan felszeleteljük, és a káposztával együtt lábasba szórjuk. A füstölt levet zsírtalanítjuk – hidegen a legkönnyebb, mert a tetején kicsapódik –, majd annyit öntünk a zöldségekre, amennyi ujjnyira ellepi. Finomra aprított, friss vagy szárított, morzsolt csomborral fűszerezzük, és szinte teljesen puhára főzzük.
A káposzta felét szűrőlapáttal kiemeljük, a tálaláshoz félretesszük. A többit a levével és a joghurttal együtt turmixoljuk, aztán átszűrjük. A citromlével és az ecettel kellemesen pikánsra ízesítjük, ha kell, utána sózzuk, a káposztametéltet beleszórjuk. A hajszálvékonyan felszeletelt füstölt hússal díszítve tálaljuk.
PÁROLT ZÖLDSÉGES PASZTINÁK
A pasztinák „mindenes” gyökérzöldség, egymagában képes helyettesíteni a sárgarépát, a zellert és a petrezselyemgyökeret, tehát nem baj, ha ezekből kevesebb jut a hozzávalókba. Viszont az étvágygerjesztőbb látvány miatt egy-egy piros húsú kápia paprikát érdemes közévágni. Jó tudni, hogy csak a gyökere fogyasztható, a zöldje, noha hasonlít a zellerére, nem ehető!
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg pasztinák
2 vékony szál sárgarépa
2 kicsi cukkini
2-3 szál szárzeller
1 csomó újhagyma
5 dkg vaj
só
őrölt bors
1 nagy csokor petrezselyem
A zöldségféléket megtisztítjuk, és körömnyi kockákra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, és a vajon megfuttatjuk, majd a pasztinák- és sárgarépakockákat rádobjuk. Jó 10 percig pároljuk (ha kell, egy kevéske vizet is önthetünk alá). Végül a cukkinit és a szárzellert is hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és addig hagyjuk a tűzön, amíg minden kellemesen roppanósra párolódik benne.
Jó sok apróra vágott petrezselyemmel vagy korianderzölddel megszórva tálaljuk. Bármilyen frissen sülthöz kiváló, mutatós köret, de könnyű, önálló fogásként is kitűnő. A zöldségek sorát télen sütőtökkel is kiegészíthetjük.
EGYSZERŰ ALMATORTA
Kevés olyan gyümölcs van, mint az alma, ami hosszú hónapokon át szolgálja az egész családot. A tízóraira csomagolt gyümölcstől a rafinált ünnepi édességekig számtalan felhasználási módja van. Ez az almatorta viszonylag egyszerű változat, egy kiadós leves után a második fogás szerepét is betöltheti.
Hozzávalók (8 szelethez):
…a tésztához:
25 dkg finomliszt
12 dkg vaj vagy margarin
fél mokkáskanál só
0,5 dl hideg víz
…a töltelékhez:
80 dkg alma
1 citrom leve
10 dkg cukor
5 dkg vaj
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a vízzel összegyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután az almát megmossuk, hámozás nélkül félbevágjuk, a magházát kimetsszük, majd a húsát 3 milliméter vastagon felszeleteljük.
A tésztát egy kb. 26 centiméter átmérőjű, alacsony tortaformába nyomkodjuk, úgy, hogy pereme is legyen (a legegyszerűbb kézzel). Utána az almát körben úgy rakjuk rá, hogy a szeletek félig takarják egymást. A citrom levével megöntözzük – vagy ecsettel rákenjük –, majd a cukorral megszórjuk. Az olvasztott vajjal meglocsoljuk, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C, légkeveréses sütőben 200 °C), kb. 30 percig sütjük. Mire kihűl, az almából kisült levet a tészta mind beissza.
APRÓ DŐLŐS POGÁCSA
A pogácsa a legjobb vendégváró – ha apró, akkor az igazi, mert egy falatra be lehet kapni! Ennek a régi, kipróbált receptnek több tepsi pogácsa lesz a végeredménye. Igaz, a tésztáját előző nap össze kell állítani és hajtogatni, de megéri a fáradozást. Arról nevezetes, hogy a kis pogácsák sütés közben kinyílnak és eldőlnek.
Hozzávalók (2 tepsire):
75 dkg liszt
40 dkg margarin
2 dl tejföl
2 tojás
3 dkg só
3 dkg élesztő
…a tetejére: 1 tojás
Egy tálban összemorzsoljuk a lisztet a margarinnal és a sóval, majd egy másikban a tejfölt, a tojásokat és az élesztőt fakanállal elkeverjük. Ezután a kétféle masszát jól összegyúrjuk, belisztezett deszkán ujjnyi vastag, téglalap alakú tésztává nyújtjuk, és összehajtogatjuk. A hajtogatás módja fontos: először fentről lefelé, majd balról jobbra, ezután alulról felfelé, végül jobbról balra kell hajtani a tésztát. Ezt még kétszer megismételjük, majd a tésztacsomagot a hűtőszekrénybe tesszük, és másnapig pihenni hagyjuk.
Sütés előtt ismét kinyújtjuk, és még egyszer a fenti módon hajtogatjuk. Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét keresztben-hosszában késsel bekockázzuk, felvert tojással megkenjük, és kicsi, 2-2 és fél centis, kerek formával kiszaggatjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk, úgy, hogy minden egyes pogácsát a két tenyerünk közé fogunk, és egyet sodrunk rajta. Előmelegített, forró, 180 °C-os (légkeveréses sütőben 165 °C-os) sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Végig tartsuk szemmel, nehogy megégjen!
(pákozdi)