Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Májusban mesés az eper, csábító a saláta

Amióta ember az ember, a genetikai programja be van állítva a tavaszi aktivizációra, a több napfényre, a zöldségekben, gyümölcsökben található vitaminokra és nyomelemekre. Nos, májusban itt az alkalom a friss zöldfélék és az első igazi szabadföldi gyümölcs, az eper fogyasztására. A fejes saláta magnéziumban gazdag, és ballasztanyagai – amik miatt alaposan meg kell rágni! – serkentik az emésztést, elősegítik a testsúlycsökkentést. Amilyen finom az eper, olyan kényes is a szállításra, a tárolásra. A túl szép, túl nagy szemű akár még veszélyes is lehet, mert többnyire vegyszerekkel kezelt. Ezért csak megbízható helyről vásároljunk, jól mossuk meg folyó víz alatt, és ne tároljuk sokáig! A földi eper antocinban, karotinban gazdag, cserzőanyagai gyulladásgátló és baktériumölő hatásúak, nagy mennyiségben tartalmaz mangánt, folsavat, C-vitamint, káliumot. A legvonzóbb tulajdonsága viszont az, hogy mesésen finom!


VARIÁCIÓK FEJES SALÁTÁRA

Az előételként kínált saláta önálló fogásként is megállja a helyét, ha az adagokat megnöveljük. Akár friss, ropogós bagettet, azaz francia kenyeret is kínálhatunk hozzá. A különleges olajakat jó minőségű extra szűz olívaolajjal helyettesíthetjük.

Diós fejes saláta

Hozzávalók: 1 fej saláta, 10 dkg dió (lehet mogyoró is), 3 mokkáskanál 10%-os fehérborecet, egy-egy csipetnyi só és őrölt bors, 1 mokkáskanál dió- vagy mogyoróolaj

A salátát leveleire bontjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük. A nagyobb leveleket kisebbekre tépkedjük. A diógerezdeket félbetörjük, a salátával összekeverjük. Az ecetben a sót és a borsot kevergetve feloldjuk, majd cseppenként a dióolajat is hozzáadjuk. Az öntetet csak tálaláskor keverjük össze. Körömnyi darabokra vágott szárzellerrel vagy vékonyan felkarikázott újhagymával, esetleg lila hagymával is gazdagíthatjuk.Majusban_meses_az_eper_csabito_a_salata1

 

Márványsajtos saláta

Hozzávalók: 1 nagy fej saláta, 2 evőkanál salátaolaj, 1 főtt tojás, 10 dkg márványsajt, 2 dl kefir, egy-egy csipetnyi só és őrölt bors, fél citrom leve

A salátát leveleire bontjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük. A nagyobb leveleket kisebbekre tépkedjük, az olajat rácsorgatjuk, és lazán összeforgatjuk. A negyedekre vágott tojással díszítjük. A márványsajtot a kefirbe reszeljük, megsózzuk, megborsozzuk, a citromlével ízesítjük. Mártásos tálban kínáljuk a salátához.

TAVASZI SÁRGABORSÓLEVES

A hüvelyeseket, köztük a sárgaborsót, téli ételnek tartjuk, de ez a leves éppen azt bizonyítja, hogy színében, ízében lehet nagyon tavaszias. Mindenképpen változatosságot jelent az ilyenkor megszokott zöldséglevesek sorában.

 

Hozzávalók (4 személyre):

20 dkg sárgaborsó

1 tyúkhúsleveskocka

csipetnyi frissen reszelt szerecsendió

2 szál sárgarépa

1 csomag újhagyma

8 dkg vaj

2 szelet barna kenyér

1 csokor metélőhagyma

1 dl tejföl

 

A sárgaborsót előző este beáztatjuk, majd 7 dl vízben puhára főzzük (áztatás nélkül kb. másfél óra alatt fő meg). Ha megpuhult, a húsleveskockát belemorzsoljuk, sóval, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és még addig főzzük, amíg teljesen pépes lesz. Közben annyi vízzel hígítjuk, hogy 1,2 liternyi levest kapjunk.

Amíg a leves fő, a répát és az újhagymát meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, és 2-3 dkg vajban 5-8 perc alatt megpároljuk. A barnakenyér-szeleteket körömnyi kockákra vágjuk, és a maradék vajban megpirítjuk. Végül a megfőtt sárgaborsót levében turmixoljuk, tálaláskor a sárgarépát és az újhagymát rászórjuk. A felaprított metélőhagymával meghintve, a kenyérkockákkal tálaljuk.Majusban_meses_az_eper_csabito_a_salata4

 

KARAJ SZALONNÁS BUNDÁBAN

Gondolhatnánk, hogy a zsemlemorzsában az apró szalonnakockák sütés közben megégnek, és a hús élvezhetetlen lesz, de nem így van. A szalonnától jellegzetes, markáns ízt kap a „bunda”, ami meglepetés lehet a rántott hús kedvelőinek. A megszokott savanyúság helyett pedig ilyenkor már sok friss salátával kínáljuk!

 

Hozzávalók (4 személyre):

10 dkg füstölt szalonna

20 dkg zsemlemorzsa

8 szelet sertéskaraj, só

4 evőkanál liszt

2 tojás

…a sütéshez: bőven olaj

 

A szalonnát nagyon apróra vágjuk, és a zsemlemorzsával összekeverjük. A karajszeleteket, ha kell, kicsontozzuk, de aki úgy szereti, a csontokat rajta is hagyhatja. A húsokat kissé kiverjük, és mindkét oldalukat megsózzuk. Rövid ideig állni hagyjuk, hogy a só a húst kissé átjárja, majd a szeleteket a szokásos módon lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk.

Az így bebundázott húsokat bő forró olajba tesszük, és kirántjuk úgy, hogy a sütést először fedő alatt kezdjük, majd ha a szeletek alsó fele megsült, azokat megfordítva és lefedés nélkül fejezzük be a műveletet. A kirántott karajszeleteket rácsra vagy papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajtól megszabadítsuk.

A húsok a szalonnás zsemlemorzsától különlegesen jó ízt kapnak. Sok salátával és burgonyapürével kínáljuk, de kiadós saláta mellett utóbbi akár el is maradhat.Majusban_meses_az_eper_csabito_a_salata2

 

EPRES PALACSINTA

A palacsintához senkinek sem kell kedvet csinálni, de valljuk be, nem igazán vendégváró fogás. Ha azonban friss, illatos eperdzsemmel töltjük meg, és gyümölcsszemekkel díszítjük, nyugodtan kínálhatjuk a legkényesebb látogatóknak is – kivéve, ha váratlanul jönnek...

 

Hozzávalók (10-12 palacsintához):

…a palacsintákhoz:

20 dkg finomliszt

2 tojás

2-3 dl tej

1-2 dl szódavíz

só, cukor

…az epres töltelékhez:

15 dkg eper

5 dkg cukor

…a sütéshez: olaj



A palacsintatészta hozzávalóit habverővel a megszokott módon simára keverjük, és 15-20 percig állni hagyjuk, de akár tovább is várhat a sorára. Közben az eperszemeket – a csumájukat rajta hagyva – szűrőkanálba tesszük, és óvatosan, folyó víz alatt megmossuk. Jól lecsöpögtetjük, majd a csumájukat lecsípjük. Néhány díszítésre félretett szem kivételével mindegyiket félbevágjuk, és cukorral meghintjük, hogy levet eresszenek, amíg a palacsintákat megsütjük.
A tésztából egy kevés olajon vékony palacsintákat sütünk, és tálalásig melegen tartjuk. A cukros epret a levével együtt egy kis lábasba öntjük, egyet forralunk rajta, majd a palacsintákat megtöltjük vele. Levével meglocsolva, a félretett eperszemekkel díszítve, forrón tálaljuk.Majusban_meses_az_eper_csabito_a_salata3

(pákozdi)