Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egy nap, amikor „szívesen” süthetünk-főzhetünk

Az angolszász országokban Bálint, azaz Valentin napját, február 14-ét „szerelmes ünnepként” tartják számon. Vallási eredete, miszerint Szent Bálintra, a szerelmesek védőszentjére emlékezünk ilyenkor, az idők során elhomályosult. E nap megünneplése mára az egész világon elterjedt, Magyarországon azonban csak az 1990-es évektől vált népszerűvé. Játékos ünnep, a kedves figyelmességek, a vallomások, az érzelmek kimutatásának ideje. És van-e egyszerűbb módja a szeretet „tálalásának”, mint egy-egy jó falat, egy színesen, szellemesen kínált fogás szerettünk tányérján? Ha pedig ez még szív alakúra is sikerül, akkor dupla lesz a meglepetés!

GYÖNGYÖS LEVES FŰSZERES SZÍVEKKEL

Ez egy jó példa arra, hogy egyszerű húslevesből is lehet alkalomhoz illő fogást varázsolni. A szokásosnál valamivel több munkával jár, de megéri. Az ünnepelt biztosan értékeli majd, aki pedig valamilyen oknál fogva nem kedveli a levesbetétet, az magával a zöldséggyöngyös húslevessel is jól jár.

 

Hozzávalók (4 személyre):

1,5 l hagyományos csirkehúsleves

nagy darabokra vágott, levesben főtt zöldségek: sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller

…a zöldfűszeres szívekhez:

4-5 szelet szendvicskenyér

5 dkg sovány sonka

5 dkg vaj

2 tojás sárgája

2 dkg reszelt sajt

fél csokor petrezselyem

fél csokor egyéb zöldfűszer: rozmaring, bazsalikom, metélőhagyma

 

Legjobb, ha a húslevest előző nap elkészítjük, leszűrjük, a benne főtt zöldségeket félretesszük, a levest pedig hideg helyre állítjuk, hogy a tetején megdermedjen a zsír. Ezt másnap könnyen el tudjuk távolítani. A megfőtt zöldségekből karalábévájóval egyforma gömböcskéket vágunk, ezek lesznek a „gyöngyök” a levesben. A levesbetétnek szánt szívekhez a vajat megpuhítjuk, a sonkát egészen apróra vágjuk, majd a vajjal, a tojások sárgájával, a reszelt sajttal és egy-két evőkanálnyi finomra vágott többféle zöldfűszerrel simára keverjük.

Tálalás előtt rövid idővel a szendvicskenyereket tepsire rakjuk, és sütőben grillfokozaton vagy felső lángon kissé megsütjük, hogy a levesbetétünk alja is ropogós legyen. Ezután mindegyiket megfordítjuk, és a tetejét a zöldfűszeres krémmel megkenjük. Sütőbe tolva megsütjük. A kész szendvicsekből szív alakú kiszúróval (ilyen szinte minden háztartásban akad) szíveket vágunk. Kettőt-kettőt a kitálalt forró gyöngyös leves tetejére fektetünk, és a félretett, felaprított zöldfűszerekkel megszórva kínáljuk.Egy_nap_amikor_szivesen_suthetunk-fozhetunk1

 

ANANÁSZOS RIZSES CSIRKE

Egzotikus ízű és megjelenésű, mutatós fogás, amit e jeles napon szív alakban tányérra halmozva tálalhatunk. A félretett ananászhéjakban kínálva is hatásos, meglepetésszámba menő főétel.

 

Hozzávalók (4 személyre):

20 dkg rizs

1 húsleveskocka (lehetőleg biominőségű)
5 evőkanál olaj
10 dkg tisztított amerikai mogyoró
1 friss ananász
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
25 dkg csirkemellfilé
1 citrom
2 szelet sovány sonka
1 piros zöldpaprika

A rizst többször váltott vízben megmossuk, és 2 evőkanál olajon kifehéredésig sütjük, majd duplaannyi vízzel, mint maga a rizs, felengedjük. A leveskockát belemorzsoljuk, és fedő alatt két percig forraljuk. Ezután a lángot eloltjuk, majd a fedővel és többszörös réteg konyharuhával letakarva a saját gőzében hagyjuk megpuhulni.
Ezalatt a mogyorót egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, és ha ki­hűlt, megdaráljuk. Az ananászt hosszában el­negyedeljük, megtisz­títjuk – a héjakat félretesszük a tála­láshoz –, a húsát egy centiméteres koc­kákra vágjuk. A megtisztított, fel­aprított hagymát a maradék olajon meg­futtatjuk, majd a zúzott fokhagymát hozzáadjuk, végül a csíkokra vágott csirkemellet is belekeverjük. Addig párol­juk, amíg a hús megpuhul. Ezután a főtt rizzsel összeke­verjük. Néhány percig még a tűzön hagyjuk, majd az ana­nászkockákat, a vékony csíkokra metélt sonkát és a piros színű paprikát hozzá­adjuk. Megvárjuk, amíg az egész jól átforrósodik, csak akkor tálaljuk. Egy_nap_amikor_szivesen_suthetunk-fozhetunk3

RAGU BURGONYASZÍV ALATT

Valójában bármilyen apró húsból vagy halból készült ragut tálalhatunk így, a hangsúly a burgonyapürén van. Tény, hogy az elkészítéséhez kell némi ügyesség és türelem, de rendkívül mutatós, jóízű és a köret szerepét is betöltő, „sült-főtt” burgonyapürét varázsolhatunk a tányérokra. Gyakorlatlanoknak érdemes egyszer-kétszer kipróbálni még az ünnepi alkalom előtt.

 

Hozzávalók (4 szívhez):

80 dkg főzni való burgonya

4 evőkanál finomliszt

2 tojás

késhegynyi őrölt bors vagy szerecsendió

vaj

4 adag húsos vagy halas ragu

 

A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd összetörjük, pépesítjük. Ezután hagyjuk egy kissé hűlni, de semmiképpen ne hűtsük ki, maradjon langyos! Ezt a burgonyapépet a liszttel és a felvert tojásokkal jól összekeverjük, és annyi vajat adunk hozzá, hogy az állaga kenhető, pürészerű legyen. Ha kell, még sózzuk, őrölt borssal és/vagy őrölt szerecsendióval fűszerezzük.

A burgonyamasszát egy csillagcsővel ellátott műanyag zacskóba töltjük. Egy tepsit négyfelé vágott sütőpapírral kibélelünk, és a burgonyamasszát a zacskóból körkörösen kinyomva 4 egyforma, tenyérnyi „szívet” formázunk rájuk. 200-220 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt szép világosbarnára sütjük. Ha a szívek kissé kihűltek, a tepsiből egyenként a sütőpapírral ügyesen kiemeljük, és a tányérokon szétosztott raguk tetejére csúsztatjuk.Egy_nap_amikor_szivesen_suthetunk-fozhetunk2



VALENTIN KAKAÓS

Két hozzávalótól válik ünnepivé ez az egyszerűnek tűnő sütemény: a jó minőségű, sötét színű holland kakaóportól és a télen szokatlan bogyós gyümölcstől. Igazán különleges lesz, ha a mélyhűtött helyett sikerül friss gyümölccsel kínálni.

Hozzávalók egy közepes tepsihez:

1 tojás

5 dkg margarin

3 dl tej

4-5 dkg holland ka­kaópor

25 dkg liszt

1 csomag sütőpor

…a tepsi kikenéséhez: vaj, liszt

a tetejére: porcukor

…a tálaláshoz: piros lekvár – málna vagy eper, esetleg ribiszke

A tojást a szobahőmérsékleten megpuhított margarinnal habosra keverjük. Egy deci tejjel és a ka­kaóporral simára dolgozzuk, majd a lisztet, amibe 1 csomag sütőport is szórtunk, beledolgozzuk. Még 1-2 deci tejjel hígítjuk, hogy szépen folyó tésztát kap­junk. Kivajazott, belisztezett tep­sibe öntjük, amelyet sütőpapírral is kibélelhetünk, és közepesen meleg sütőben 25-30 perc alatt meg­sütjük. Közben a tésztába szúrt tűvel ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e. Amikor kész, deszkára borítjuk, és még melegen nagy koc­kákra vágjuk.
Egy kartonpapírból szív formájú sablont vágunk ki, egymás után a süteménykockák tetejére fektetjük, és porcukrot szitálunk rá. Ha a sablont levesszük, láthatóvá válik a csokoládébarna szív. Néhány kanál piros dzsemmel és az ahhoz illő gyorsfagyasz­tott gyümölcsszemekkel – málnával, eperrel – kínáljuk.Egy_nap_amikor_szivesen_suthetunk-fozhetunk4

LAZAC SZÍVES MAJONÉZZEL

A lazac az egyik legnépszerűbb halfajta, fehérjében gazdag, a kalóriatartalma alacsony, bővelkedik omega-3 zsírsavban. Nem olcsó, ezért tökéletes választás ünnepi alkalmakra.
Sokféleképpen el lehet készíteni, finom nyersen, párolva, grillezve, sütőbe tolva, de talán a legegyszerűbb serpenyőben sütve. Utóbbi esetben a halszeleteket enyhén olajozott, forró serpenyőben, először bőrrel lefelé fektetve, 3-4 percig sütjük. Utána megfordítjuk, és még 4-5 percig sütjük, miközben néhány csepp citromlével ízesítjük, sóval, borssal, zúzott fokhagymával és finomra aprított kaporral fűszerezzük. Tálaláskor a rányomott majonézszív adja a Bálint-napi díszítést.Egy_nap_amikor_szivesen_suthetunk-fozhetunk5

SZÍVRE SZABOTT BURGONYA

Az egyben sült borjújava, a marhabélszín önmagában is ritka „ki­rályi” csemegék, utánuk pedig rögvest a sertésszűzpecsenye következik. Bármelyiket megsütve és felszeletelve friss zöldkörettel és szív alakúra vágott francia burgonyával tálalhatjuk.
Ehhez 1 kiló krumplit meghámozunk, és vékonyan felszeletelünk. Egy nagyobb tűzálló tálat kivajazunk, és a burgonyakarikákat egyenletesen, nem túl vastag rétegben bele­terítjük. Két deci tejszínt egy tojás sárgájával, egy kiskanál sóval és csipetnyi reszelt szerecsendióval jól összekeverünk, és ráöntjük. Forró (200 °C-os) sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a krumpli a tejszínt magába szívja, és kissé összesül. Ha kész, kicsit hagyjuk állni, így könnyen szív alakú darabokra vághatjuk, amelyeket lapátkanállal ügyesen a tányérokra szedhetünk. Egy_nap_amikor_szivesen_suthetunk-fozhetunk6

ZÖDSÉGTATÁR SZÍVESEN

A tatárbifsztek, azaz a nyers hús fogyasztásának szokása egyes feltételezések szerint egészen a tatárokig vezethető vissza, akiknek a harcok közepette nem volt idejük megsütni a húsokat, ezért nyersen ették meg. A zöldségtatár ennek mintájára nyers, felaprított zöldségekből készült előétel.
Megtisztított, apróra vágott vagy reszelt sárgarépát, zellert, kara­lábét, szárzellert, póréhagymát néhány evő­kanálnyi olívaolajjal összekeverünk. Ecettel, sóval és provanszi fűszerke­verékkel ízesítjük. Néhány szelet szendvicskenyeret megpirítunk, és a zöldséges keveréket szív alakban ráhalmozzuk. Zsázsával, friss csírával, zöld salátával díszít­ve tálaljuk.Egy_nap_amikor_szivesen_suthetunk-fozhetunk7

(pákozdi)