Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„A beoltottaknak nincs okuk az aggodalomra”

Felelőtlenség lenne bárkinek is azt gondolnia, hogy neki nincs szüksége az immunitásra, mert elég, ha mindenki más beoltatja magát – figyelmeztet dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvos az elektív műtétek újraindítása, a részleges látogatási tilalom feloldása és az indiai mutáns veszélyei mellett arról is beszélt lapunknak, hogy szerinte tartanunk kell-e a koronavírus negyedik hullámától.

– A hírek szerint még nem lélegezhetünk fel. Angliában meredeken emelkedik a fertőzöttek száma az indiai mutáns miatt, a szakemberek nem is javasolják a június végi könnyítések bevezetését. Mennyire kell tartanunk a szuperfertőző variánstól, ami ráadásul már hazánkat is elérte?

– Minden vírus változtatja az alakját, ezért sajnos mindig várható újabb variáns. A szakmai tapasztalatok alapján a beoltottaknak nincs okuk aggodalomra.

– Mi a helyzet azokkal, akik még nem védettek?

– Az indiai történések alapján elmondható, hogy ez a variáns veszélyesebb. Úgy gondolom, fokozott veszélynek vannak kitéve azok, akik nem védettek a vírussal szemben. Ezzel nem ijesztgetni akarom az embereket, hanem pusztán felhívom a figyelmüket arra, hogy ha esetlegesen elkapják a vírust, akkor nekik súlyos tüneteik is lehetnek.

– A Szent János Kórházban is csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma?

– Szerencsére már nagyon kevesen vannak, hamarosan egy osztályra össze tudjuk vonni a fertőző betegeket. Jelen pillanatban senki nem szorul intenzív ellátásra – remélem, ez így is marad.

– Beindultak az egyéb kezelések, szakrendelések? Vannak-e várólisták? Melyek a legérzékenyebb területek, ahol szükség van a mielőbbi visszarázódásra?

– A tervek szerint az év végére ledolgozhatjuk a lemaradásunkat. Várólisták a halasztható epekőműtétek, az idegsebészet és az ortopédia, a füll-orr-gégészet és minimálisan a nőgyógyászat területén vannak. A legnagyobb kihívást a csípő-, térd- és vállprotézisek beültetése jelenti, hiszen az ortopédiai osztályunk COVID-ellátóhelyként működött. Bízunk abban, hogy június végére, a fertőtlenítések után itt is minden a régi lesz.

– Részlegesen feloldották a látogatási tilalmat. Ez mit jelent pontosan?

– Csak negatív PCR-teszttel vagy oltási igazolvánnyal lehet látogatni a betegeket. Sajnálatos, hogy vannak, akik mindezt nem veszik jó néven. Olyan is volt, aki azt mondta, otthon felejtette az oltási igazolványát, ám mivel az egészségügyi rendszer felhőalapú, ezért bármikor ellenőrizni tudjuk, hogy valóban rendelkezik-e az okmánnyal. Nagyon kellemetlen, amikor kiderül, hogy az illető még sincs beoltva…

– Ha már a lazításoknál tartunk! Itt a jó idő, közterületeken már nem kötelező a maszkviselés, de még mindig elég sok emberen látni. Eljött az az időszak, amikor már tényleg bátran levehetjük?

– Úgy vélem, időben döntöttek a nyitásról. Az emberek többsége automatikusan betartja a távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Az utcabálokat és a bulikat még korainak érzem, no de emberek vagyunk!

– Nehéz eligazodni a szakértői megszólalások között. Mit gondol, valóban lesz negyedik hullám?

– Dr. Merkely Béla professzor úrral értek egyet, aki szerint nem kell tartani ettől. Az oltásoknak köszönhetően kicsi a valószínűsége annak, hogy ismét ilyen nagymértékű megbetegedés lesz Magyarországon. Még bőven van vakcina, mégis lassult az oltás üteme. Felelőtlenség lenne bárkinek is azt gondolnia, hogy neki nincs szüksége az immunitásra, mert elég, ha mindenki más beoltatja magát.

– Milyen fontosabb tapasztalatokat szerzett az orvosi, ápolói szakma a járványidőszak egy éve alatt, amiket később esetleg jól tud hasznosítani?

– Nagy fokú rugalmasságot tanultunk. Annyiszor nyitottunk és zártunk COVID-osztályokat, hogy már rutinosak vagyunk ebben. 2020 tavaszán még nem tudtuk az átállás lépéseit, a harmadik hullámra már ez is könnyen ment. Tapasztalatot szereztünk abban is, hogy reggel, amikor beérünk a kórházba, lehet, hogy nem a megszokott osztályunkon kell dolgoznunk aznap.

– Hosszú hónapokig vezette a COVID-intenzív osztályt. Mit gondol, mi a tanulsága az elmúlt időszaknak?

– A legfontosabb az, hogy egy ilyen járványt csak közösen lehet legyőzni. A társadalmi összefogást maximálisan éreztük. Az apróbb figyelmességek éppolyan jól estek, mint az olykor hatalmas összegű adományok. Mindvégig éreztük a támogatottságot. Tudtuk, hogy amire szükségünk van, az meg is lesz. Megkaptuk a felszereléseket, a műszereket és mindent, ami kellett a betegek ellátásához.

Ön hogyan tervezi a feltöltődést a fárasztó hónapok után?

– A feleségem szakoktatóként dolgozik, augusztusra tervezzük a hosszabb vakációt. Addig pedig – szokásainkhoz hűen – hétvégenként Balatonra megyünk. Az is örömteli, hogy elkezdődött a Kútvölgyi Kórház felújítása, az állványokat nemrég kezdték felállítani. A Hegyvidék megérdemel már egy szép nagy kórházat. Kétszázötven aktív ággyal bővülhet az intézmény.

– Remélem, nem lesz szükség minden ágyra!

– A nyári szabadságok után biztosan nő majd a betegszámunk. Sokan ugyanis azért nem jöttek el eddig, mert attól tartottak, hogy a kórházban kapják el a vírust.

B. M.