Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„A betegeket és az egészségügyi dolgozókat is meg kellett védenünk”

Rendkívül gyorsan terjed és emberéleteket követelhet – a koronavírus miatt szinte pillanatok alatt megváltozott az életünk. A külföldi történéseket látva pedig okkal tarthattunk attól, hogy a betegeket gyógyító és ápoló egészségügyi dolgozók is elkapják a fertőzést. Ezért is volt kiemelkedően fontos a kórházi óvintézkedések precíz kidolgozása, szigorú betartása. A járvány elleni védekezés kihívásairól a nemrég Semmelweis-gyűrűvel elismert dr. Rákay Erzsébetet, a Szent János Kórház Kórházhigiénés Osztályát vezető főorvost kérdeztük.

 • Neurológia, ortopédia, belgyógyászat – az elnevezések alapján könnyen kitalálható, hogy mivel foglalkoznak ezek a kórházi osztályok. A kórházhigiénés osztály munkáját azonban kevesen ismerjük.
 • A mi feladatunk megvédeni betegeinket a kórházi fertőzésektől. Megpróbáljuk megakadályozni azt, hogy a gyógyulni vágyók megfertőződjenek, a műtétek során sebfertőzést, vérmérgezést, egyéb úgynevezett egészségügyi ellátással összefüggő fertőzést kapjanak. Ezek egy része elkerülhető, ugyanakkor mindig van a betegek alapállapotából adódó kockázati tényező, és ők maguk is „behozhatnak” olyan kórokozókat, amik másokra veszélyt jelenthetnek.
 • Tavaly márciusban egy új, addig ismeretlen veszély jelent meg az életünkben. Hogyan tudták felvenni a harcot a gyorsan terjedő koronavírussal, az emberéleteket követelő világjárvánnyal?
 • A pandémia óriási kihívást jelentett számunkra; a betegeket és az egészségügyi dolgozókat is meg kellett védenünk. COVID-osztályok létrehozása mellett az oktatás is a feladataink közé tartozott és tartozik. A kollégáknak meg kellett tanulniuk megvédeni magukat a vírustól, hiszen, ha megfertőződnek, akkor a betegek ellátása is veszélybe kerül. Habár a járvány elején még ismeretlen volt a kórokozó, hamar kiderült, hogy elsősorban cseppfertőzéssel terjed, de a tárgyak közvetítő szerepe sem kizárható. A legnehezebben kivédhető fertőzések közé tartozik ez a vírus, hiszen rövid idő alatt nagy távolságokat tud megtenni. A maszk, a kesztyű és a védőöltözet használata mellett zsilipeket alkalmaztunk, tehát a COVID-osztályokat izoláltuk annak érdekében, hogy a kórokozó ne juthasson ki, és ne veszélyeztesse a többi, nem fertőző beteget. Úgy gondolom, a kollégáknak sikerült jól elsajátítani és maximálisan betartani az óvintézkedéseket, ennek köszönhetően a COVID-osztályokon dolgozók jelentős része a kórházban nem kapta el a fertőzést. Sok múlik ugyanakkor az egyéni védekezésen is, hiszen az oltás jelenti a legerősebb védelmet a betegség ellen, ezért aki még nem vette fel az oltást, arra biztatjuk, hogy tegye meg.A_betegeket_es_az_egeszsegugyi_dolgozokat_is_meg_kellett_vedeniuk1
 • A járvány idején nem csak COVID-fertőzötteket láttak el. Mennyire okozott nehézséget az olyan betegek kiszűrése, akikről nem derült ki azonnal, hogy koronavírusosak?
 • Nem volt egyszerű dolgunk. A COVID-fertőzöttek a betegség lappangási időszakában nem feltétlenül produkálnak tüneteket. A hullámok idején elkerülhetetlen volt, hogy olyan emberek is kórházba kerüljenek, akikről aztán kiderült: fertőzők. A mi feladatunk volt megakadályozni azt, hogy esetleg egy teljes osztály elkapja a vírust.
 • A Szent János Kórházban több osztály is COVID-részlegként működött. Van mitől tartaniuk azoknak, akik olyan osztályokon gyógyulnak, ahol néhány héttel ezelőtt még koronavírussal fertőzött betegek voltak?
 • Nagyon szigorúan betartottuk a fertőtlenítési szabályokat – az ortopédia és a belgyógyászat esetében is a honvédség segítségét kértük. Nem egy-két napunk volt a feladatra, ami szintén sokat jelent, hiszen a felületeken megtapadó koronavírus egy idő után egyébként is elpusztul. Az épületekben minden olyan eszközt megsemmisítettünk, ami veszélyt jelenthet. Többször végeztünk már ilyen visszaalakításokat, soha nem volt gond, a kifertőtlenített osztályokon senki nem fertőződött meg. Ezek az osztályok már teljesen biztonságosak, nincs mitől tartaniuk a betegeknek.A_betegeket_es_az_egeszsegugyi_dolgozokat_is_meg_kellett_vedeniuk2
 • A tömeges megbetegedések miatt a Szent János Kórháznak sokszor csúcsterhelés mellett kellett működnie. Ön hogyan bírta a folyamatos terhelést?
 • Azt gondolom, hogy mindegy, ki milyen osztályon dolgozott, a koronavírus minden kollégám számára óriási megméretés volt. Ugyanakkor nem mehetünk el a járvány pozitív hozadéka mellett sem: a Szent János Kórháznak mindig is nagyon jó csapata volt, ezek a kihívások pedig még inkább megerősítették a kórházhigiénia és a betegellátó osztályok közti kapcsolatot.
 • Rendkívül fontos szerepe volt a járvány elleni harcban – ezért is döntött úgy a Szent János Kórház főorvosi kara, hogy az idén önnek adományozza az intézmény által alapított díjat, a Semmelweis-gyűrűt. Szívből gratulálok az elismeréshez!
 • Óriási öröm ez számomra, ugyanakkor úgy gondolom, a csapat minden tagja megkaphatná, megérdemelné ezt a díjat. Fantasztikus érzés volt átvenni a gyűrűt, aminek a legfőbb értéke számomra az, hogy a közösség adta.

B. M.