Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A háziorvosok is bekapcsolódtak az oltásba

Az egészségügyi és szociális dolgozók tömeges oltását követően megkezdődött az idősek, valamint a krónikus betegséggel küzdő felnőttek vakcinálása is. Ebben a folyamatban a kórházi oltópontokon kívül már a háziorvosok is részt vesznek. A Normafa úti rendelőben dolgozó dr. Lovas László háziorvost arra kértük, beszéljen a tapasztalatairól.

– Mikor kezdtek oltani a rendelőjükben? Eddig kik és milyen oltóanyagot kaptak?

– Február első hetében a 80 év felettiek kaphattak oltást. Praxisonként tíz időst a háziorvosi rendelőkben lehetett beoltani a Moderna vakcinájával. További hat-hat embert küldhettünk oltópontra – a tizenkettedik kerületből a Szent János Kórházba –, ők a Pfizer készítményét kapták meg. A múlt héten az AstraZeneca vakcinájából érkezett, ebből a 60 év alatti krónikus betegeket olthattuk, háziorvosonként tizenkettőt. A rendelőnkben négyből két praxis tizenkét-tizenkét adagnyi Pfizer-vakcinához is hozzájutott, ezeket a 74 éven felüliek körében használhattuk fel. Emellett hét-hét 60 év feletti, krónikus betegséggel nem küzdő embert irányíthattunk a Szent János Kórházba, ahol az orosz Szputnyik V-vel oltották be őket.A_haziorvosok_is_bekapcsolodtak_az_oltasba1

– A praxisából mindenki élt a felajánlott oltás lehetőségével?

– A nyugati vakcinákat szinte senki sem utasította vissza – mindössze egyetlen személy volt, aki meggondolta magát –, az orosz készítmény egy része viszont csak többek megkeresésével talált gazdára.

– Önnek mi a véleménye az orosz vakcináról?

– A szakirodalomban kifejezetten jókat írnak róla. Én a páciensek helyében pusztán érzelmi okok miatt nem utasítanám vissza, mert valószínűleg sokkal többet kell majd várniuk a következő oltási lehetőségre.

– Mi az oltás menete a háziorvosi rendelőben?

– Mindenkit időpontra hívunk be. Akinek van e-mail-címe, annak előzetesen kiküldünk egy hozzájáruló nyilatkozatot, amit kitöltve és aláírva be kell hoznia. Az idősebbek között vannak néhányan, akik nem e-maileznek, ők a rendelőben tölthetik ki a nyomtatványt. Ha az illető nyilatkozata szerint nem volt korábban semmilyen súlyos reakciója az oltóanyag bármely összetevőjére, hőmérsékletet és vérnyomást mérünk, majd következik az oltás. Ezután még húsz-huszonöt percig, a megfigyelés idejére, a rendelőben kell tartózkodni. Ez idő alatt végezzük el a szükséges adminisztrációs teendőket, és az oltási igazolást is ekkor állítjuk ki.

– A páciensek otthonában is lehet oltani?

– Gyakorlati okok miatt nincs erre mód. Legfőképpen azért, mert egyetlen ampullából kell felszívni többadagnyi oltást, amit néhány órán belül fel kell használni, így viszont nem lenne idő arra, hogy házról házra járva oltsuk be az embereket. A rendelő ráadásul biztonságosabb helyszín, itt ugyanis megfelelő felszereléseink vannak egy esetleges anafilaxiás sokk ellátására, ami nagyon ritkán kialakulhat az oltás hatására.

– Előfordult már a praxisában ilyen oltás utáni súlyos reakció?

– Szerencsére erre még nem volt példa.

– Mi lesz az oltóanyaggal, ha valaki nem jelenik meg a megbeszélt időpontban?

– Ilyen esetben a központilag rendelkezésünkre bocsátott listán szereplő következő embert hívjuk be gyorsan. Az ugyanis nem fordulhat elő, hogy egy vakcina a kukában végezze, hiszen tömegek várnak még az oltásra.A_haziorvosok_is_bekapcsolodtak_az_oltasba2

– Sokan érdeklődnek, mikor kerülhetnek sorra?

– Csak telefonon naponta legalább húsz-huszonöten érdeklődnek, mikor kaphatják meg az oltást. A legtöbb esetben, sajnos, nem tudunk érdemi választ adni, hiszen bennünket is legfeljebb pár nappal korábban értesítenek egy-egy vakcinatípus érkezéséről.

– Egészségügyi dolgozóként ön is kérte az oltást?

– Éltem az oltás lehetőségével, két hete kaptam meg a második adagot. A rendelőnkben – ahol összesen öt orvos és öt nővér dolgozik – egyvalaki kivételével mindenki kérte, és meg is kapta az oltást. Az egyik kollégánkat azért nem oltották be most, mert nemrég esett át a koronavírus-fertőzésen.

z.