Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jelentősen nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma a János kórházban

Most nemcsak az idősebbeknek, hanem a harmincas, negyvenes éveikben járó koronavírus-fertőzötteknek is nagyon súlyos tüneteik vannak – osztotta meg tapasztalatait lapunkkal dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvos a járvány harmadik hullámának kihívásairól és a kórház jelenlegi kapacitásáról is beszélt.

– Nemrég arról beszélgettünk, talán már nem kell sokat várni, hogy lassan véget érjen az egy éve tartó pandémia. Az utóbbi napokban azonban ismét jelentősen megnőtt az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon.

– Nem megyek el jósnak, inkább megmaradok orvosnak. Január elején még azt gondoltam, látjuk a fényt az alagút végén, ahhoz képest tíz nap alatt körülbelül a duplájára nőtt az intenzív és a kórházi ellátásra szoruló COVID-fertőzöttek száma a Szent János Kórházban.

– Szlovákiában és Csehországban nagyon súlyos a helyzet, a kórházak hamarosan megtelnek. A Szent János Kórháznak van még szabad kapacitása?

– Azokat az osztályokat, amiket kivontunk a COVID-ellátás alól – ilyen például a kardiológia épülete –, újra meg kellett nyitnunk, mert már nem volt elég az eddigi három osztály. Van még szabad kapacitásunk, egyelőre nem szorulunk segítségre, ugyanakkor nagyon résen kell lennünk, hiszen előfordulhat, hogy további részlegeket kell elkülöníteni a koronavírus-fertőzöttek számára. Szerencsére lélegeztetőgépből, védőfelszerelésből nincs hiányunk.

– Nem tartottuk be kellőképpen az óvintézkedéseket, netán a COVID új mutációja az oka annak, hogy hazánkban is belobbant a koronavírus-járvány harmadik hulláma?

– Úgy gondolom, mindkettő. Az emberek kicsit belefáradtak a lassan egy éve tartó korlátozásokba. Bármennyire is dicséretes az oltási számok növekedése, ez még mindig nagyon kevés ahhoz, hogy megállítsuk a járványt.

– Az eddigieknél veszélyesebb a mostani vírusmutáció?

– Pontos statisztikákat nem tudok mondani, de azt látjuk, hogy az új vírusmutáns a fiatalabbakat is komolyan veszélyezteti. Most nemcsak az idősebbeknek, hanem a harmincas, negyvenes éveikben járó fertőzötteknek is nagyon súlyos tüneteik vannak.

– Ez azt jelenti, hogy intenzív ellátásra szorulnak?

– Sajnos igen.

– A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusai szerint az allergia ellen alkalmazott orrspray összetevőjeként használt azelasztin-hidroklorid, erős vírusellenes hatása miatt, jó lehet a koronavírus-fertőzött betegek kezelésére, csakúgy, mint az amerikai Eli Lilly által előállított készítmény, a bamlanivimab. Mit gondol ezekről, valóban hatásosak?

– A koronavírus-járvány megjelenése óta újabb és újabb gyógyszerekről hallunk, amikről azt gondoljuk, hogy segíthetnek. A COVID-fertőzöttek kezeléséhez használt gyógyszereket több-kevesebb sikerrel alkalmazzuk is. Tudom, ünneprontó vagyok, de úgy vélem, egyvalami állítja majd meg a vírust: a vakcina. Úgy látom, az oltási kedv folyamatosan nő, de nem eléggé. Ennek oka a többi között az is, hogy van olyan „celeborvos", aki arról nyilatkozik, hogy nem oltatná be magát a kínai vakcinával. Persze, hiszen a Pfizerrel már rég immunizálta magát… Az oltópontokon nincsenek viták. Az emberek nem buták, rengetegen vannak, akik minden álhír ellenére igenis beoltatják magukat, mert tudják, minden jobb annál, mint hogy elkapják az akár halálos végkimenetelű koronavírus-fertőzést.

– Úgy tudom, a Szent János Kórház dolgozói már megkapták a védőoltást. Volt olyan kollégája, aki ennek ellenére koronavírusos lett?

– Nálunk a vakcina megérkezése előtt is kevesen fertőződtek meg. Ez a jó védekezésnek és talán a szerencsének is köszönhető. Voltak, akik az elején még kételkedtek az oltásban, de időközben ők is meggondolták magukat. Én nem tudok olyan kollégáról, aki elkapta volna a koronavírust.

– Hogyan működik jelenleg a nem koronavírus-fertőzött betegek ellátása a Szent János Kórházban?

– Az elektív műtétek továbbra is szünetelnek, ugyanakkor mindenkit megoperálunk, akit muszáj. Az osztályok csökkentett kapacitással, de továbbra is működnek. Sajnos kénytelenek voltunk kollégákat átcsoportosítani a COVID-osztályokra, hiszen ott is nagy szükség van rájuk.

– Említette, hogy nem megy el jósnak, hiszen lehetetlen megmondani, hogyan alakul a járvány. A „frontvonalból” miként látja, mi kellene ahhoz, hogy véget érjen az egy éve tartó rémálom?

– Nemcsak mi fáradtunk el, egészségügyi dolgozók, hanem a lakosság is. Nagyon remélem, hogy minél többen beoltatják magukat, mert csak így állíthatjuk meg a járványt. Bízom az emberek józan ítélőképességében, és abban, hogy nem a vakszerencsében hisznek, hanem mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék a fertőzést.

– Megkezdődött a jelenleg érvényben lévő korlátozásokról szóló nemzeti konzultáció, ami sokaknak bizakodásra adott okot, ám a reményeket hamar beárnyékolta a járvány harmadik hulláma.

– A magam részéről egyelőre semmilyen enyhítést nem szeretnék. Beköszöntött a jó idő, de mindenkit óva intenék a szabadtéri buliktól! Öntsünk tiszta vizet a pohárba: én is szenvedek. Ha a járványügyi adatok megengedik, és kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, akkor az első vendégek között leszek.

Boussebaa Mimi