Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kidolgozott terv szerint működnek a hegyvidéki oltópontok

„Az oltási folyamatokat precízen kidolgoztuk, az oltópontokon dolgozó kollégák felkészültek. Minden a vakcinaszállítmány mennyiségétől függ” – mondta el lapunknak dr. Szócska Gábor. Az ÉKC Kútvölgyi szakrendelő orvosigazgatóját, az oltópontok vezetőjét a különböző koronavírus-fertőzés elleni védőoltásokról is kérdeztük.

– Fontos dátum volt december 31-e a Hegyvidéken is, hiszen az egészségügyi dolgozók védőoltásával komoly mérföldkőhöz érkeztünk a koronavírus elleni küzdelemben. Milyen szempontokat vettek figyelembe az oltópontok kialakításánál?

Tavaly év végén a Pfizer–BioNTech készítményével kezdtük meg az egészségügyi dolgozók oltását. Elsőként a Kútvölgyi Klinikai Tömbben, azt követően a Budai Gyermekkórház telephelyén alakítottunk ki oltópontokat. Január második hetétől már más kerületekből is fogadtunk egészségügyi és szociális dolgozókat. A vakcinálást központilag kidolgozott oltási terv szerint végezzük.Kidolgozott_terv_szerint_mukodnek_a_hegyvideki_oltopontok2– Hogyan haladnak az oltásokkal?

– A COVID-19-fertőzések megelőzésére szolgáló Pfizer–BioNTech készítményéből kettőt kell beadni, a második adag előtt huszonegy napot kell várni. Előző hétvégén is oltottunk, ugyanis megkezdődött a 89 éven felüli állampolgárok vakcinálása. Előtte minden háziorvos megkapta a praxisában eddig regisztrált legidősebbek listáját, az általuk kiválasztott páciensek jöttek hozzánk. Most is egész hétvégén zajlott az oltás, immáron az orosz Szputnyik V vakcinával. A bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező idősek vakcinálására került sor, a fővárosi háziorvosok által megszervezve.

– Az idősek hogyan jutnak el az oltópontokra?

Általában mentő viszi őket, ám a mentőszolgálatnál mindig adódhatnak váratlan helyzetek, így előfordulhat, hogy nem érnek oda az előzetesen egyeztetett időpontra. Ezért is szeretnénk megkérni a családtagokat – az időbeli csúszások elkerülése érdekében –, hogy ha tehetik, ők maguk vigyék el idős hozzátartozóikat az oltási pontra.Kidolgozott_terv_szerint_mukodnek_a_hegyvideki_oltopontok

– Mit javasol, mi alapján érdemes vakcinát választanunk?

– Minden Magyarországon engedélyezett vakcina biztonságos és hatásos, ugyanakkor – ahogy az a gyógyszerek esetében is lenni szokott – készítményenként más és más ellenjavallatok vannak. Az AstraZeneca például nem ajánlja a készítményét a 60 éven felülieknek, de ez később még változhat. A kormány által felállított oltási tervben, nagyon helyesen, az életkori preferenciák is szerepelnek, viszont az időközben engedélyezett vakcinatípusok alkalmazási leiratát mindnyájan csak most ismerhettük meg. A védőoltást – főleg bizonyos betegségcsoportoknál – orvosi konzultáció előzi meg, így mindenki azt a készítményt kaphatja, amelyik számára a legoptimálisabb.Kidolgozott_terv_szerint_mukodnek_a_hegyvideki_oltopontok1

Magyarországon február 15-ig 336 297 ember kapott oltást, közülük 129 339 már a második oltáson is túl van.

– Az oltási kedv folyamatosan nő, hétről hétre jelentkeznek újabb egészségügyi dolgozók is, sőt vannak, akik kifejezetten az orosz vakcinára vártak. Sajnálom, hogy a bulvár és a politika alaptalan gyanakvásokat kelt az emberekben a különböző vakcinákkal kapcsolatban, miközben háttérbe szorul az a kiemelten fontos tény, hogy az akár halálos kimenetelű koronavírus-fertőzés ellen kellene harcolni.

– Közel egy éve élünk a járvány árnyékában, hazánkban már több ezer embertársunk életét követelte a koronavírus. Hogyan látja, mikor kezdődhet meg a tömeges védőoltás Magyarországon?

– Minden a vakcinaszállítmány mennyiségétől függ. Sajnos az Európai Unió oldaláról vannak fennakadások, amik nemzetközi szinten is problémát okoznak, ez sok más ország mellett Magyarországot is érinti. A kormány nagyobb mennyiséget kötött le a különböző koronavírus elleni készítményekből, hiszen arra törekszik, hogy minél több embert sikerüljön megóvni a COVID-19 súlyos szövődményeitől. Bízom abban, hogy tavasszal már elkezdhetjük a regisztrált állampolgárok tömeges oltását, ugyanakkor biztosat nem tudok mondani. Szeretnénk elkerülni a tumultust, hiszen az oltási pontokra olyan emberek érkeznek, akik még nem védettek a koronavírus-fertőzéssel szemben. Az oltási folyamatokat precízen kidolgoztuk, az oltópontokon dolgozó kollégák felkészültek, a későbbiekben pedig az online előjegyzésre is nyitottak vagyunk.

B. M.