hvujsag-banner-hvonkormanyz

lapszamok_banner_kicsi

banner_kiadvany

hvujsag-banner-htv

hvujsag-banner-hegytortenet

Hegyvidéki Napok 2016

Olasz_Fesztival_egesz_hetvegen1

Olasz Fesztivál egész hétvégén

Az olasz konyha nem csak a pizza és a spagetti. A hihetetlenül széles spektrumú étkezési kultúráról mi is bővebb képet kaphatunk az Olasz Fesztiválon szombaton és vasárnap, amikor az olasz gasztronómia ínyencségeivel, kézműves kulináris remekeivel és Itália slágereivel ismerkedhetünk meg. Az ICE-Agenzia Olasz Külkereskedelmi Intézet szervezésében, az Olasz Kultúrintézet közreműködésével és az olasz nagykövetség védnökségével életre hívott programsorozat részeként ezúttal elsősorban Liguria ízeivel köthetünk szorosabb kapcsolatot.
Szombaton a Prodotti d’Amare Liguria gasztronómiai különlegességeit mutatja be Virgilio Pronzati enogasztronómiai szakértő és Pietro Bellantone, a Prodotti d’Amare elnöke. Megtudhatjuk, hogyan kell elkészíteni az igazi, hamisítatlan „salsát”, és olyan tipikus szószokat kóstolhatunk majd, mint a pesto, vagy az agliata.Olasz_Fesztival_egesz_hetvegen2Zenei csemegék is várják az ínyenceket. Carlo Marrale, a Matia Bazar nevű olasz zenekar énekese és alapító tagja elrepít bennünket Liguriába, és saját szerzeményei mellett híres liguriai zeneszerző-énekesek – Fabrizio De Andrè, Gino Paoli, Bruno Lauzi és sok más művész – világszerte ismert dalait adja elő.
Vasárnap Csontos Mária, a magyar konyha szakértője, a genovai Magyar Konzulátus titkárságvezetője és Virgilio Pronzati két gasztronómiai különlegességet készít számunkra. A „Bandierine Ricce” és a „Foglie di Paprika” 2015-ben az EXPO Milano Világkiállításon is nagy sikert aratott.
A magyar ízlésnek régóta kedvesek az olasz ízek. Elsőként Mátyás király felesége, Beatrix hatására érvényesült az olasz befolyás a magyar főzési szokások között, s ez kihatott nemcsak az udvarra, de a nemességre is – derül ki a magyar gasztronómia egyik nagyja, Venesz József történeti leírásából. Beatrix, ez a „nagyon művelt, okos és kitűnő ízlésű olasz nő nem akart lemondani megszokott ételeiről, Mátyás király pedig, aki nagy hajlandóságot mutatott az ízletes ételek iránt, készséggel engedett hitvese kívánságának. Beatrix Olaszországból szerezte be a sajtot, a hagymát, a fokhagymát és az ánizskaprot, de hordószámra hozatta egyébként a gesztenyét is, amit Mátyás nagyon kedvelt”.
A főzési eljárások sokban különböztek a nálunk addig megszokottól. A tizenötödik században például újdonság volt a magyar szakácsok számára, hogy a kenyeret mártások sűrítésére használják, noha a módszert előszeretettel alkalmazták már az ókori Rómában is.
Az olasz konyha kialakulásában nagy szerepet játszott e nép legendás mentalitása. Az olaszok számára az étkezés társasági esemény, fontos program. A legegyszerűbb ételeket is nagy élvezettel készítik és fogyasztják. Ennek köszönheti hihetetlen változatosságát az itáliai gasztronómia. Mint minden mediterrán étrend, ez is lényegesen egészségesebb a magyar konyhánál, köszönhetően a több zöldségfélének és az olívaolajnak.
A Hegyvidéki Napok alkalmával lehetőségünk nyílik arra, hogy beszimatoljunk Itália konyhájába, és átéljük vendégeinkkel, milyen is az, amikor igazán belefeledkezhetünk az ízek, illatok és hangulatok harmóniájába.

Apróhirdetés

Apróhirdetés-feladás kényelmesen otthonról, a nap 24 órájában már 2 partnerünkön keresztül.

Kedves Hirdetőink!
Hirdetési szándékuk esetén az alábbi linken részletesen tájékozódhatnak a XII. kerületi lap, a Hegyvidék újság:

- hirdetési árairól és kedvezményeiről,

- a megrendelhető hirdetési felületekről,

- technikai paraméterekről

- lapzárták és megjelenések időpontjairól.


A Hegyvidék újság 2019. évi hirdetési tájékoztatója