Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Londoni kiruccanás, biztos angoltudás

Az Arany János Általános Iskola és Gimnázium az elsők között kapott engedélyt a kerületben angol nyelvi előkészítő évfolyam bevezetésére 2004 szeptemberében. A nyelvtanulási lehetőség és a festői környezet miatt többszörös a túljelentkezés az intézményben.

A gyerekek között gyorsan terjed, hogy érdemes jelentkezni az Aranyba, hiszen "jó fejek" a tanárok, akiktől igazán sokat lehet tanulni. A 14-15 éves diákoknak, akik éppen befejezték az általános iskolát, sok esetben a tanár személye, szakmai felkészültsége, változatos óravezetése, humora és nem utolsósorban szigora kelti fel a tantárgy iránti érdeklődésüket.

Minden év februárjában felvételi beszélgetést tartanak az iskolában, az osztályokban mintegy 30-32 diák tanul. A tanulók egy szintfelmérő tesztet írnak, így tudásuk alapján két csoportra bontják az osztályt: haladóra és középhaladóra. Minden évben négy-négy tanár vesz részt ebben a programban. Csoportonként két tanár között oszlik meg a nyelvi készség fejlesztése és elmélyítése. Ezáltal a tanulók több pedagógus módszerével, angol kiejtésével ismerkedhetnek meg. Nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy ha valamelyik tanár megbetegszik, a csoporton belüli párja rögtön folytatja az anyagot, kihagyás nélkül. A négy tanár részben cserélődik az új évfolyamoknál.

A gyerekeket a szokásos tantervi oktatás mellett kiegészítő anyagokkal látják el. Az országismereti órákon az Egyesült Királyság történelmével, irodalmával, szokásaival és konyhájával ismerkedhetnek, és mindezt a gyakorlatban is megtapasztalhatják. Tavasszal ugyanis elutazhatnak a szigetországba: az iskola Londonba, Oxfordba vagy a skóciai Edinburgh-ba szervez utakat. A brit családok állítólag nagyon elégedettek a tanulók kommunikációs készségével. A színvonalas nyelvoktatás megteremtése érdekében az Arany János iskola együttműködik a British Councillal.

Aszódi Judit