A magyaros konyha első mestere
Közelednek az év végi ünnepek. Elmesélünk egy karácsonyinak is beillő, igaz mesét egy évforduló ürügyén. A
készülődés lázában szenteljenek egy kis időt rá, ígérjük, fényesebb lélekkel, könnyebb szívvel állnak majd
a karácsonyfa előtt.
|
Először mint pikolófiú sürgött-forgott, de a budai "kocsma" szűknek bizonyult. Tizenegy év múlva
önállósodott: a Király utca 40.-ben megnyitotta a Bécsi Sörházat. Innen nyílegyenesen ívelt felfelé a
pályája, tulajdonosa lett a József téri Virágbokor (Blumenstöckl) vendéglőnek. Itt villásreggeliztek a
gabonatőzsde ügynökei, törzsvendégei, művészek, nyelvészek, egyetemi tanárok és politikusok, többek között
Lotz Károly, Liszt Ferenc, Mikszáth Kálmán, Tisza Kálmán és István. 1875-ben vette meg az Erzsébet Királyné
szállodát, emellett az ipartestület elnökeként megszervezte a szakoktatást, megkapta a párizsi
világkiállítás ezüstérmét és a Ferenc József-rend lovagkeresztjét.
Ekkor, viszonylag fi atalon visszavonult, amiről Mikszáth Kálmán így írt: "Minthogy nem voltak gyerekei,
csinos vagyont gyűjtött, akképpen gondolkodván: Adtál uram elég pénzt, de nem adtál hozzá gyereket, hát
minek törjem magam? Csakhogy a gondviselés is leleményes és megtréfálta Gundel urat. A pihenés meghozta a
gyermekeket oly szép számmal, hogy most már megint így gondolkodott magában: Adtál uram elég gyereket, de
nem adtál hozzájuk elég pénzt. Minélfogva ismét viszszavágyott az üzlethez, vagyonát megsokszorozni és erős
magyarokat nevelni gyerekeiből."" Öt gyermeke született: Antal, János, Károly, Katalin és Ferenc. Közülük
Gundel Károly lépett atyja örökébe, aki a magyar vendéglátás non plusz ultrája, a szakma és a család nevét
egészen a világhírig öregbítette. Éppen e télen emlékezünk halálának ötvenedik évfordulójára.
Gundel Károly már gyermekkorában besegített édesapjának az István Főherceg szállodában. A kereskedelmi
akadémia elvégzése után Svájcban, Németországban, Angliában és Franciaországban tanult, majd 1906-ban a
Nemzetközi Hálókocsi Társaság tátralomnici telepének szállodai titkára, később igazgatója lett. A
szépreményű ifjú elvette a mélyen vallásos, ám annál életrevalóbb Blasutigh Margitot, aki tizenhárom
gyermekkel ajándékozta meg, s egy életre szóló üzleti segítséggel. Még három gyermekükkel érkeztek
Budapestre, átvéve a megkopott, városligeti Wampetics vendéglőt, amely Gundel Károly idején vált fogalommá,
és azóta is megtartotta rangját és az ő nevét. A Gundel mellett a Royal Szálló, majd az államosításig a
Gellért Szálló éttermeinek is bérlője lett.
|
Kortársai úgy emlegetik: ő a magyaros vendéglátás, a magyaros konyha, a magyaros szakácsművészet első
mestere. Nevének hallatára itthon is, messzi országokban is nyugodt, békés és elégedett derű ül ki az
arcokra.
Az itt ajánlott Gundel-kreáció előre is összeállítható és javára válóan újramelegíthető.
HARGITAI SERTÉSBORDA
Fél kilónyi kicsontozott sertéskarajt 5-6 szeletre vágunk. Kiverjük, besózzuk, és 3 evőkanál olajon elősütjük, félretesszük. Megtisztítunk és fölaprítunk 1 fej közepes vöröshagymát, és a hús sütéséből visszamaradt olajon megfuttatjuk. Hozzáadunk 40 deka darált sertéshúst, sózzuk, borsozzuk, 2 gerezd zúzott foghagymával, 1 csapott kiskanál majoránnával, 1 csipetnyi piros paprikával fűszerezzük, gyengéden megpirítjuk. Két pár debrecenit felkarikázunk, s belekeverjük a darált húsba.
Fél kilónyi kicsontozott sertéskarajt 5-6 szeletre vágunk. Kiverjük, besózzuk, és 3 evőkanál olajon elősütjük, félretesszük. Megtisztítunk és fölaprítunk 1 fej közepes vöröshagymát, és a hús sütéséből visszamaradt olajon megfuttatjuk. Hozzáadunk 40 deka darált sertéshúst, sózzuk, borsozzuk, 2 gerezd zúzott foghagymával, 1 csapott kiskanál majoránnával, 1 csipetnyi piros paprikával fűszerezzük, gyengéden megpirítjuk. Két pár debrecenit felkarikázunk, s belekeverjük a darált húsba.
Ezután 4-5 nagyobb savanyú káposztalevélnek a vastag erét kivágva mindegyikre egy-egy elősütött
karajszeletet fektetünk. A darált húsos tölteléket ráhalmozzuk, és a töltött káposztához hasonlóan
betekerjük, zsineggel átkötjük. Újabb 3 evőkanál olajon 5 deka húsosabb füstölt szalonnát apró kockákra
vágva kisütünk, megkapatunk rajta 1 kisebb fej felaprított vöröshagymát, színesítjük 1 mokkáskanál piros
paprikával, s végül rádobunk 80 deka savanyú káposztát. Átforgatjuk, fölengedjük 1 liternyi átszűrt
húslevessel (lehet leveskockából is), megkóstoljuk, nincs-e valamiben hiánya, ha kell, pótoljuk, sózzuk, és
egy csokor friss kapornak a felét finomra vágva rászórjuk.
Beleültetjük a karajos töltelékeket, lefödve, kis lángon, nem kavarva, csak megrázogatva nagyjából egy óra
alatt puhára főzzük. A töltelékeket kiemeljük, a zsineget levesszük, a káposztát 2 deci tejföllel, 1 deci
vízzel és egy púpozott evőkanál liszttel behabarjuk. A húsos batyukat visszarakva, a kapor másik felével
meghintve, tejföllel meglocsolva tálaljuk. Az egytálételnek is beillő fogáshoz száraz fehérbort, leginkább
nemesen fanyar, savaiban gazdag, 14 °C-ra behűtött somlói juhfarkot ajánlunk.
Jó étvágyat és békés ünnepeket kívánunk!
Járay Mari