Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

2007: Batthyány-emlékév

Magyarország első felelős miniszterelnöke, gróf Batthyány Lajos (1807-1849) születésének 200. évfordulója tiszteletére a kormány az idei esztendőt Batthyányemlékévvé nyilvánította, amit országszerte és határainkon túl is számos jelentős eseménnyel kívánnak megünnepelni.

A központi rendezvények között szerepelnek koszorúzások, országházi emlékülés az áprilisi törvények szentesítésének tiszteletére, kiállítások a budai Várban, valamint szeptemberben "reformkori bál". Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a jeles férfiú köztéri szobrát avatja fel a Batthyány téren, lesznek tudományos és közművelődési pályázatok, tanulmányi kirándulások, és Bécsben, Pozsonyban, Rómában, Milánóban, Ljubljanában, Moszkvában, Berlinben, Stuttgartban, Londonban, illetve hazánk külképviseletein is rendezvények sora juttatja el a nagyvilágba Batthyány Lajos történelmi jelentőségét.

A Honvédelmi Minisztérium, amely a magyar honvédség megteremtőjét tiszteli benne, pályázatokat ír ki, kiállításokat, történészkonferenciákat, hagyományőrző táborokat szervez, hadtörténeti vetélkedőt rendez középiskolásoknak. Vas megye, amely az ott elterülő Batthyány-birtokokon túl képviselőként küldte az országgyűlésbe a grófot, szombathelyi, ikervári, jánosházai, kőszegi, sárvári és körmendi programokkal csatlakozik az emlékévhez.

A Magyar Nemzeti Bank 5000 forintos címletű, húszezer példányban vert emlékérem kibocsátásával (Csikai Márta tervezőművész alkotása), a Magyar Posta a "jeles magyarok bélyegeken" sorozat részeként "200 éve született gróf Batthyány Lajos" elnevezésű, 135 forint névértékű bélyeg kiadásával ünnepli a bicentenáriumot.

m.a.