Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az áldozatokra emlékeztek

A forradalom és szabadságharc leverését felidézve különböző szervezetek képviselői járták végig a Hegyvidéken található ’56-os emlékhelyeket. Az ünnepségen a kerületi önkormányzat és a POFOSZ képviselői mellett részt vett Fülöp Valter rendőrkapitány is.

A Pethényi úti ’56-os emlékparkban Varga János, a POFOSZ helyi elnöke a kerületi harcokról beszélt, s méltatta a forradalmárok áldozatvállalását. A megtorlások, amelyek között sok halálos ítélet született, még hónapokig tartottak – elevenítette fel a tragikus végkifejletet.

Az áldozatokra emlékeztek

A svábhegyi Eötvös parkban található kopjafáknál a kerület egyik legjobban szervezett nemzetőrcsoportjára emlékeztek, amely a Nagyszállóban működött, és a környék rendjét, biztonságát felügyelte, valamint a területen élő ÁVH-s dolgozókat kutatta fel. Több visszaemlékezés is szólt arról, milyen emberségesen, tisztességgel látták el feladatukat a nemzetőrök.

Az ’56-ban a kormányőrség laktanyájaként működő Maros utcai rendőrkapitányság falán lévő emléktábla Szabó Jánosnak és nemzetőrtársainak állít emléket. Ők a Széna téri harcokból vették ki részüket, majd a laktanyát elfoglalva a Maros utcában rendezték be parancsnokságukat. Szabó Jánost és vezető szerepet játszó társait szinte kivétel nélkül kivégezték a forradalom leverését követően – erre is emlékeztek a ceremónia résztvevői.

Végül koszorúkat helyeztek el az Alkotás és Nagyenyed utca sarkán található emléktáblánál is, amely a Déli pályaudvari csatának, illetve két kerületi lakosnak, Pópa (Papp) Józsefnek és Kokics Bélának állít emléket, akik ugyancsak a megtorlások áldozatai lettek.

Balázs Attila