Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az önkormányzatok szerepe a szemléletváltozásban

A World Science Forum III. Nemzetközi Tudomány Világfórum plenáris szekció megnyitóján felszólaló államfők látogatást tettek a Budakeszi Vadasparkban. A magyar köztársasági elnököt a konferenciáról kérdeztük, illetve arról, milyen szerepet játszhatnak a helyi önkormányzatok a környezettudatos gondolkodás kialakításában. A Köztársasági Elnöki Hivatal részéről dr. Bitskey Botond hivatalvezető-helyettes – aki maga is kerületünk lakója – válaszolt.

Faültetések és parkfelújítások kerületszerte

Nagyszabású zöldterület-felújítási munkálatok indultak a kerületben: a hegyvidéki önkormányzat finanszírozásában mintegy félezer fát telepítenek a Normafa környékén, és az út menti, megritkult fasorokba is több száz csemetét ültetnek. Néhány parkban automata öntözőrendszert építenek ki, a János kórház előtti pihenőkert pedig teljes egészében megújul.

Elhalasztották a döntést a szabályozási terv módosításáról

Az önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén Pokorni Zoltán javaslatára nem tárgyalta azt az előterjesztést, amely a főváros hozzájárulását kérte kerületi keretövezetek átsorolásához. A polgármester az ellenzék politikai támadása helyett további szakmai egyeztetéseket javasolt a helyi frakciók számára.

Ingyenesen hívható új segélyhívó rendszer

Napi 24 órás ügyeletben működő telefonos diszpécserközpont kezdte meg működését Budapesten. A 06-80-220-220 és 06-80-330-330-as ingyenes zöldszámokon elérhető Vészhelyzeti Információs Központhoz szinte bármilyen ügyben fordulhatnak a polgárok.

Biztonságosabbá vált az áramellátás

Elkészült az ELMŰ új, föld alatti alállomása a Vérmezőn: a korszerű létesítmény hálózatba kapcsolásával a szolgáltató ezentúl még nagyobb üzembiztonsággal tudja kiszolgálni a bel-budai fogyasztókat. Az építkezés befejeztével visszaállították a Budai Önkéntes Ezred ideiglenesen elbontott emlékművét.

Változnak a lakbérek – nő a támogatás

Bár a lakástörvény módosításának köszönhetően november elsejétől Budapest-szerte drasztikusan nőttek az önkormányzati tulajdonú lakások bérleti díjai, a hegyvidéki bérlők az átlagosnál jóval alacsonyabb emelésre számíthatnak. Fővárosi összehasonlításban a XII. kerületi bérleti díjak így továbbra is a legalacsonyabbak között maradnak, ráadásul a rászorulók lakhatásuk támogatásában számíthatnak az önkormányzat segítségére is.

Soha ne mondd, hogy késő

„Nézz jól körül: az ablakfa törött, / a padláson sok bagoly, denevér. / Lantodra válaszul csak a tücsök / Cirpel. Búmat okolni kell-e még?”

Vetélkedő Batthyányról

Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke születésének kétszázadik évfordulója alkalmából kétfordulós vetélkedőt szervezett a Jókai Klub. A 7. és 8. évfolyamos általános iskolások számára rendezett versenyt az egyik virányosi csapat nyerte.

Virányosi Közösségi Ház – intim, családi légkör

A Virányosi Közösségi Ház kertes, emeletes villája a Szarvas Gábor út buszfordító köröndjénél húzódik meg, és csak néhány utcára néző plakátablak jelzi: odabenn a művelődés intim közösségi terei rejtőznek Kútvölgy, Zugliget és Virányos családjai számára. Az épületet egyébként pártkörzet céljaira tervezték irodákkal és klubszobákkal, a legnagyobb terme is mindössze száz négyzetméter, így szinte csodaszámba megy, hogy minden látszólagos alkalmatlansága ellenére is egész nap komoly kulturális élet zajlik benne.

A téli károk megelőzése

A hegyvidéki kertek a városiaknál nagyobb mértékben kiszolgáltatottak a tél veszélyeinek. Itt néhány fokkal hűvösebb van, több hóra lehet számítani, és a fagyos szelek is gyakoribbak, mint „lent”, a városban. A kert berendezéseit és növényeit tehát gondosan kell felkészíteni a közeledő veszélyekre.

Pihenni tudni kell!

Ahhoz, hogy az élet minden területén a legjobbat nyújthassuk, az egészséges táplálkozáson, a rendszeres mozgáson és az elegendő alváson kívül pihenésre is szükségünk van. Nem mindegy azonban, hogy ez a tévé előtt heverészve, vagy aktív és hatékony, testi és szellemi kikapcsolódással történik.

A legjobb természetes ecet

Amíg nem virít újból virág a kertjeinkben, ablakainkban, addig jussanak „szóhoz” otthon a citrusok és a déligyümölcsök. Egy tál pompás, illatos citromhalom nemcsak a szemet, hanem a lelket is gyönyörködteti. Bő leve, zamatos húsa igazi kincs, nélkülözhetetlen vitaminok tárháza.

Nem a legerősebb sakkozó a világbajnok

Hat olimpián vett részt, beszélgetett Titóval és Castróval, s szakíróként is komoly elismeréseket szerzett – Forintos Győző sokat köszönhet a sakknak. Épp ezért, mint vallja, soha nem bánta meg, hogy annak idején a fekete-fehér bábukat és mezőket választotta a közgazdasági pálya helyett.