Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Faültetések és parkfelújítások kerületszerte

Nagyszabású zöldterület-felújítási munkálatok indultak a kerületben: a hegyvidéki önkormányzat finanszírozásában mintegy félezer fát telepítenek a Normafa környékén, és az út menti, megritkult fasorokba is több száz csemetét ültetnek. Néhány parkban automata öntözőrendszert építenek ki, a János kórház előtti pihenőkert pedig teljes egészében megújul.

A János kórház főbejáratával szemközt, a villamosforduló által körülölelt park az utóbbi időben egyre csak épül-szépül. A nyár elejére elkészült a zöldterületet védő kovácsoltvas kerítés (amelynek darabjai a Nagyenyed utcában lebontott bérházak utolsó látható emlékei), illetve az elmúlt hetekben megkezdődött a díszburkolatos sétaútvonalak kiépítése és az új utcabútorok – igényes kialakítású padok, szemetesedények – kihelyezése. – Ez a park a kerület kapuja, ennek megfelelően szeretnénk a területet újjávarázsolni – hangsúlyozta a rekonstrukció kiemelt jelentőségét Kovács Lajos Attila, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetője. A munkálatok összköltsége mintegy hétmillió forint, ami az automata öntözőhálózat kiépítésének árát is tartalmazza. Az irodavezető elmondta: önműködő locsolórendszert a kerület először a Királyhágó téren, valamint a Böszörményi úti második világháborús emlékmű környékén épített. Mivel ezek beváltak, még idén az Eötvös park, a Diana park, valamint az Apor Vilmos téri zöldterület öntözését is automatizálják – összesen mintegy ötmillió forint ráfordítással.

Faüétetések...
A megújult park a János kórháznál

Pótolják a fákat
Kovács Lajos Attila közölte: a Csörsz utcai sportközpont építése miatt kivágott fákat a Kerületi Szabályozási Terv előírásai alapján (a kivágott egyedek átmérőjével számolva) kétszeres mennyiségben pótolják. Ebből a keretből cserélik le a kerületi fenntartású fasorok elhalt példányait, sőt, a fővárosi kezelésű, Németvölgyi úti fasor rekonstrukcióját is a kerület vállalta magára. A Németvölgyi út teljes hosszában, az Istenhegyi úttól a Farkasréti temetőig hatvan fekete kőrist ültetnek, s ahol a védelmük miatt szükséges, parkolásgátló oszlopokat és korlátokat helyeznek ki. A munkák november közepén kezdődnek és várhatóan jövő májusban fejeződnek be.

A sportközpont fejlesztésével összhangban – a Városháza illetékes ügyosztályával egyeztetve – a fővárosi fenntartású Gesztenyés kertben, valamint a Városmajorban is terveznek faültetéseket. Utóbbi helyszínen a faállomány fiatalítása különösen indokolt, ugyanis az itt található gesztenyefák jelentős része beteg és elöregedett, tíz-tizenöt éven belül szinte biztosan elpusztulnak. 

Faültetések...
Sok fogyott a zsákokból

Fejlesztések a Normafánál
A fapótlások mintegy harminc százaléka a Normafa és a Jánoshegyi kilátó közti kirándulóútvonal mentén valósul meg: Hegyvidék önkormányzatának finanszírozásában a terület kezelője, a Pilisi Parkerdő Zrt. ötszáznál is több, négy-öt méter magas, előnevelt csemetét telepít.

A városüzemeltetési iroda vezetője jelezte, a Normafa környékének rendben tartását minden évben jelentős összeggel támogatja az önkormányzat. Az utóbbi években a kerület újíttatta fel az Anna-réti, valamint a Libegő felső végállomásánál található játszóteret, nemrégiben pedig átvette a normafai nyilvános WC-t a fővárostól, mert az nem biztosított fedezetet a fenntartására: az illemhely a télre, a síszezon kezdetére újból működni fog.

Szintén az önkormányzat hozzájárulásával valósulhat meg a közeljövőben a Normafa térségében, meglévő ösvények útvonalain, egy új mountain bikepálya, amelynek tervei elkészültek – már csak néhány hatósági engedély beszerzése hiányzik. A pálya kiépítésével a kerékpárosok a gyalogos túraútvonalaktól elkülönítetten tekerhetnek majd, így nem veszélyeztetik a kirándulókat. 

A kerület a parkerdő rendjéhez az anyagiakon túl egyéb eszközökkel is igyekszik hozzájárulni. A kirándulóidőben rendszeresen megjelenő, engedély nélküli árusokat hatósági eszközökkel kívánják kiszorítani: a polgármesteri hivatal szabálysértési irodájának munkatársai a Pilisi Parkerdő járőrszolgálatával közös ellenőrzéseket tartanak.

Az erdőket csúfító szemét öszszeszedésére rendszeresen szervez megmozdulásokat az önkormányzat, sőt szemléletformáló programokat is kezdeményez az oktatási intézményekben. Ennek megfelelően folytatódik az a program, amelynek keretében egy iskola „örökbe fogadhat” egy erdőrészletet: novemberben a Németvölgyi Általános Iskola diákjai kapnak egy szeletet a természetből, hogy bizonyíthassák, képesek megőrizni annak értékeit.

-z-

RENDHAGYÓ FAÜLTETÉS AZ ERDŐBEN
Különleges erdőfi atalítási munkálatok helyszíne volt október végén, november elején a Normafa és környéke. A kerület mintegy hatmillió forintos támogatásával a területet kezelő Pilisi Parkerdő több mint ötszáz fi atal fa ültetését végezte el. Az erdészeti gyakorlatban szokatlan a nagyméretű, négy-öt méter magas fák telepítése, ezt azonban indokolttá teszi a nagy látogatottság: a kirándulóhelyet egy-egy napos hétvégén tízezrek keresik fel, ami komoly terhelést jelent az erdő számára. A legfrekventáltabb részeken a faállomány természetes módon nem tud megújulni, ezért van szükség a szokásosnál nagyobb fákra és a bonyolultabb ültetési technológiára.

Lomniczi Gergely, a Pilis Parkerdő Zrt. szóvivője elmondta, hogy az ültetést a termőhely alapos feltérképezése előzte meg, ez alapján lehetett meghatározni, hová milyen fa kerüljön. Kizárólag őshonos fajok közül válogattak, a legtöbb fi atal fa hegyi juhar és nagylevelű hárs, de más fajokkal, például barkócaberkenyével és madárcseresznyével is színesítették a tájat. A szóvivő hangsúlyozta: a Normafa elöregedett faállománya már régóta várta a megújulást. Ha nem kerülne sor a fi atalításra, akkor néhány évtized múlva egyszerre kellene nagy területen kivágni az idős, beteg fákat, és a helyükre újat ültetni – ez pedig nagyban megváltoztatná a védett táj arculatát. Az idejében elkezdett ültetésekkel ugyanakkor biztosítani lehet a terület folyamatos borítását.

SIKERES VOLT A KOMPOSZTÁLÁSI AKCIÓ
Nagy érdeklődés kísérte az október első két hétvégéjén lebonyolított komposztálási akciót: az önkormányzat által kedvezményesen árusított komposztládák az utolsó darabig elfogytak, és a zöldhulladék gyűjtésére szolgáló műanyagzsákokból is kiosztottak ingyenesen mintegy tizenkétezer darabot.

Mivel a gyűjtőzsákok iránt jókora igény mutatkozott – az elszállításra váró, avarral teli zacskók minden eddiginél nagyobb számban jelentek meg Hegyvidék útjai mentén –, ezeket az önkormányzat tulajdonában lévő FABER Kft. árulni fogja a Böszörményi út 20–22. szám alatti szelektívhulladék-gyűjtő udvarban. Az FKF feliratú, kerti hulladék gyűjtéséhez gyártott műanyagzsákokat eddig csak a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. V. kerületi közönségszolgálati irodáiban lehetett megvásárolni.