Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Pihenni tudni kell!

Ahhoz, hogy az élet minden területén a legjobbat nyújthassuk, az egészséges táplálkozáson, a rendszeres mozgáson és az elegendő alváson kívül pihenésre is szükségünk van. Nem mindegy azonban, hogy ez a tévé előtt heverészve, vagy aktív és hatékony, testi és szellemi kikapcsolódással történik.

Egy jóleső séta vagy felüdítő jógázás igazán aktív pihenés. Próbáljuk ki, mennyivel jobban esik a semmittevésnél!

Pihenni tudni kell!
XII., Schwarzer Ferenc utca 4. Telefon: 201-35-25. www.alakformalas.uw.hu

Ha csak félóránk van
1. Válasszuk az infraszaunát! Az infrakabin, a kellemes meleg hatékonyan oldja a stresszt, ellazítja a feszült elmét és a begörcsölt izmokat. A szauna e típusában nem a levegőt hevítik, az infravörös sugarak közvetlenül a bőrt melegítik, annak mélyére hatolva. Ezáltal nem érezzük olyan fojtónak a meleget, felszabadulnak és az izzadással eltávoznak a bőr mélyén lévő méreganyagok, ellazulnak az izmok. Edzés előtt, bemelegítésként vagy tréning után, levezetésként is kiváló.
2. Nyújtózkodjunk egy kicsit! A nyújtógyakorlatok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a stressz, az egyoldalú vagy túlzott terhelés, például az ülőmunka vagy a rendszeres és intenzív sport hatására megrövidült izmok elérjék, vagy akár fokozzák eredeti mozgásterjedelmüket. Biztosan észrevette már, hogy ha feszült, a válla és a nyaka megmerevedik. Bizonyára izomlázat is átélt már, aminek hatására nehezebben mozgott. A nyújtógyakorlatok megszüntetik ezt a merevséget, és közben a lelket is rugalmasabbá teszik. Sokszor az is jól jöhet, ha ott húzza-nyújtja a testét, ahol jólesik, arra azonban ügyeljen, hogy ezt laza bemelegítés után, melegben tegye.
3. Utazzunk képzeletben! Az álmodozás, ha jól csináljuk, korántsem az élet megrontója, épp ellenkezőleg, szebbé, hatékonyabbá tehetjük vele életünket. Ha úgy érzi, semmire nem jut ideje, csak kapkod és fáradt, szakítson egy negyedórát valami képzeletbeli utazásra. Vonuljon el egy csendes zugba, helyezkedjen el kényelmesen, csukja be a szemét, és képzeljen el egy olyan helyet, ahol igazán jól érzi magát. Lássa a legapróbb részletekig, figyelje meg az illatokat, a hangokat. Lássa saját magát ebben a megnyugtató, szívderítő környezetben. Meglátja, negyedóra bőven elég, hogy feltöltődve térjen vissza munkájához.

Ha akad pár szabad óra
1. Válasszunk egzotikus masszázst! Egy különleges, olajos, az egész testet alaposan átmozgató masszázs szintén remek alkalmat nyújt a kikapcsolódásra. A feszült izmok ellazulnak, új, friss gondolatok töltik meg a fejet, és rugalmasabbá, energikusabbá válik a test. Nézzünk néhány masszázstípust, amelyet érdemes kipróbálni!

Lomi-lomi masszázs. Alkarral végzett olajos masszázs, amely energiával tölt fel és relaxál.

Thai masszázs. Száraz masszázs, azaz a kezelés speciális maszszázsruhában történik, a masszőr az egész testét használja hozzá. Nyújtja és lazítja az ízületeket.

Lávaköves masszázs. A test energetikailag fontos pontjaira felmelegített bazaltköveket helyeznek, majd az olajos kövekkel végzett lágy mozdulatokkal tökéletesen kioldják a testből a feszültséget.

Mauri masszázs. A lágy polinéz zenére áramló mozdulatokkal végzett masszázs harmóniát teremt a test és a lélek között.

2. Jógázzunk! A jógapózok, a légző gyakorlatok és a relaxáció olyan ideális kombináció, amely tökéletes ellazulást garantál. Az óra végére nyoma sincs az izomfeszülésnek, az idegességnek, a cikázó gondolatoknak. Először mindenképpen szakképzett jógaoktató segítségével kell belekóstolni e csodálatos rendszerbe. Később az önálló gyakorláshoz esetleg egy jóga-DVD vagy -videokazetta is jó megoldás lehet. Nemcsak testben, lélekben is rugalmasabbak és teherbíróbbak leszünk a gyakorlás hatására.

Ha egy egész napunk van
1. Menjünk a zöldbe! A fák közt, folyóparton eltöltött nap hihetetlen energiákkal ajándékozhat meg. Megszoktuk már, szinte észre sem vesszük, hogy a városban még éjszaka is van egy alapzaj, amely a természetben végre nem terheli szervezetünket. Az egészen másfajta, szokatlan hangok új ingerként nyugtatnak és élénkítenek egyszerre. A csörgedező patakok, vízesések, fenyveserdők közelében, a hegyekben jelentős a negatív ionok koncentrációja a levegőben. Ezek a molekulák hatékonyan megszüntetik a fejfájást, a koncentrációzavarokat, a kimerültséget, a pszichés feszültséget. Még hatékonyabb a feltöltődés, ha könnyű testmozgással, tempós sétával, laza kocogással kötjük össze.
2. Tartsunk tisztítónapot! Elszántabbak léböjtnappal, kezdő tisztulók gyümölcsnappal segíthetik szervezetük méregtelenítését. Az egyféle, lehetőleg idénygyümölccsel, frissen facsart gyümölcslével, forrásvízzel, méregtelenítő gyógyteákkal végzett kúrához nem kell nagyobb erőfeszítés, bárki elvégezheti, ha úgy érzi, sokat evett, egy partin többet ivott a kelleténél, elrontotta a gyomrát, vagy egyszerűen csak szeretné hagyni, hogy szervezete fellélegezzen egy kicsit. Ha többnapos kúrába szeretnénk belevágni, érdemes orvos, természetgyógyász segítségét kérni, de legalább megfelelő szakkönyveket beszerezni.
3. Hódoljunk a spa-élménynek! Egy egész nap a kényeztetés jegyében: ezt kínálják a wellnessszállodák spa-részlegei. Az ideális élménynapon váltogassa az aktív és passzív pihenési formákat, a felüdülés így garantált. Kezdjen az edzőteremben, laza kardioprogrammal a futógépen, az ellipszistréneren vagy az edzőgépek legújabb generációját képviselő wave-en. Háromnegyed óra elteltével folytassa az izzadást a szaunában. Egy finom zuhany után irány az úszómedence, kényelmes tempóban ússzon le jó néhány hosszt. A hátúszás ne maradjon ki, ez az úszásnem a legkedvezőbb a gerincés a hátizmoknak! A fáradalmakat pihenje ki a gyógynövénykamrában vagy a sókamrá ban. Könnyű délutáni ebéd után ejtőzzön egy kicsit, ússzon még egy keveset, majd üljön be a gőzbe. Felpuhult bőrének ezután nagyon jót fog tenni egy szépítő, bőrradírozással egybekötött masszázs, amely legalább másfél órán át tartson. Otthon hamar bújjon az ágyba – másnap új emberként ébred majd! 

B. J.