Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Vetélkedő Batthyányról

Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke születésének kétszázadik évfordulója alkalmából kétfordulós vetélkedőt szervezett a Jókai Klub. A 7. és 8. évfolyamos általános iskolások számára rendezett versenyt az egyik virányosi csapat nyerte.

A Jókai Klub minden évben vetélkedők formájában is megemlékezik az aktuális nemzeti évfordulókról. Tavaly Jókai Mór munkásságát dolgozták fel, idén Batthyány Lajos és a reformkor témaköre volt soron. Az első forduló kérdéseit a Jókai Klub internetes oldaláról lehetett letölteni, a visszaküldött válaszokat pedig a verseny zsűrije értékelte. Nyolc kerületi iskola tizenhét csapata nevezett, közülük a legjobb hat került a döntőbe. Vendégként a szintén kiváló eredményt felmutató, hetedik helyet elérő Fekete István iskola csapatát hívták meg a döntőre, ahol a szponzoroknak és a kerületi önkormányzatnak köszönhetően értékes könyvjutalmakért folyt a versengés.

Vetélkedő Batthyányról
A győztes csapat

A háromfős csapatokat köszöntő Fonti Krisztina, az önkormányzat oktatási bizottságának elnöke kiemelte: nagyon fontosak azok az alkalmak, amikor fiatalok mérik össze tudásukat különféle témakörökben. Kiválóan alkalmas a vetélkedésre a történelem, amelyet azért kell megismerni, mert példával, tanulsággal szolgálhat jelenünk és jövőnk magyarázatához. „Minden hazám javára, ami csekély erőmből telik” – idézte a képviselő Batthyány Lajos szavait, egy olyan emberét, aki – mint mondta – képes volt alázattal szolgálni hazáját. Az ő hitvallása valamennyi mai politikus számára követendő példa, míg kora történelmének tanulmányozása mindenkit hasznos ismeretekkel gazdagíthat.

A zsűri részéről Mészáros Csaba történelemtanár arra emlékeztetett, hogy a múlt ismerete nélkül a jelenben sem lehet kiigazodni. A történelem az élet tanítómestere, ezért is kell minél többet megtudni múltunkról – hangsúlyozta, majd hozzátette: a vetélkedő is azt a célt szolgálja, hogy játékos formában minél több, a mindennapi életben felhasználható ismerettel gazdagodjanak a fiatalok.

A kerületi versenyt végül a Virányos Általános Iskola 8.b-s csapata nyerte, amelynek felkészítő tanára Gulyás Gáborné volt.

(m)