Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Biztonságosabbá vált az áramellátás

Elkészült az ELMŰ új, föld alatti alállomása a Vérmezőn: a korszerű létesítmény hálózatba kapcsolásával a szolgáltató ezentúl még nagyobb üzembiztonsággal tudja kiszolgálni a bel-budai fogyasztókat. Az építkezés befejeztével visszaállították a Budai Önkéntes Ezred ideiglenesen elbontott emlékművét.

Néhány hónappal ezelőtt még óriási, közel húsz méter mély gödör tátongott a Vérmező közepén, ennek azonban ma már nyomát sem látni: az új, föld alatti transzformátorállomás tetején gyakorlatilag ugyanúgy néz ki a park, mint régen – csak épp egy fokkal rendezettebb lett minden. A Budai Önkéntes Ezred katonáinak emlékművét felújítva visszaállították, és körülötte a lépcsősort is újjáépítették. Az építési terület helyén megfi atalították a növényzetet, illetve a parkban közel félszáz új facsemetét ültettek.

Biztonságosabbá vált az áramellátás
Föld alatti transzformátorállomás a Vérmezőn

A transzformátorállomás jelenlétére csak néhány szellőzőrács, valamint az újjáépített lépcsősor szélén elhelyezett bejárat utal: innen lehet lejutni az alállomás mélyére, ahol két, egyenként 80 tonnás transzformátor üzemel. Mint a létesítményt bemutató sajtótájékoztatón elhangzott: az új, 120/10 kV-os alállomás az Attila út és a Bugát lépcső sarkán lévő több mint ötvenéves trafóházat váltja ki. A vérmezői beruházás összköltsége közel kétmilliárd forint volt. A fejlesztés révén jelentősen sikerült javítani az I., II. és XII. kerület energiaellátásának üzembiztonságát, a 10 kVos kapacitásbővítéssel ki tudják elégíteni a terület fogyasztóinak növekvő teljesítményigényét.

Dr. Konrad Mussenbrock, az ELMŰ hálózatért felelős igazgatósági tagja elmondta: bár a transzformáció mindig hálózati veszteséggel jár, a korszerű berendezésekkel – mint amilyen most a Vérmezőn is található – ez a deficit jelentősen csökkenthető. Folyamatos fejlesztéseiknek köszönhetően a szolgáltatási területükön tíz évvel ezelőtt mért 14%-os hálózati veszteséget sikerült 6,5%-ra mérsékelni, aminek nagyjából a fele műszaki veszteség (a többi a lopásokból és a hibás elszámolásokból ered). A fejlesztések eredménye az is, hogy a kisfeszültségű hálózatokon az üzemzavarok száma az elmúlt négy évben jelentősen, több mint húsz százalékkal csökkent.

-z-