Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Virányosi Közösségi Ház – intim, családi légkör

A Virányosi Közösségi Ház kertes, emeletes villája a Szarvas Gábor út buszfordító köröndjénél húzódik meg, és csak néhány utcára néző plakátablak jelzi: odabenn a művelődés intim közösségi terei rejtőznek Kútvölgy, Zugliget és Virányos családjai számára. Az épületet egyébként pártkörzet céljaira tervezték irodákkal és klubszobákkal, a legnagyobb terme is mindössze száz négyzetméter, így szinte csodaszámba megy, hogy minden látszólagos alkalmatlansága ellenére is egész nap komoly kulturális élet zajlik benne.
Virányosi Közösségi Ház
Gryllus Vilmos koncertjeire mindig sokan kíváncsiak

Eördögh Judit 1978 óta lakója a XII. kerületnek, és 1980 óta közalkalmazottja is. Egerben szerzett népművelés, könyvtár és magyartanári főiskolai diplomájával először a Virányos Általános Iskolában töltött el hét évet, majd alapítása, 1989 óta megszakítás nélkül a Virányosi Közösségi Ház igazgatója. Családanyai és munkahelyi teendői mellett – gyermekei is a kerületben nőttek fel, itt járták ki iskoláikat – Nyíregyházán elvégzett egy kulturális szakmenedzseri szakot. A kerület vezetése őt bízta meg az akkor átalakulóban lévő „MOM” Művelődési Központ vezetésével 2001 és 2003 között. Az intézményi öszszevonások során a Jókai Klubot is hozzájuk csatolták. Az igazgatónő munkáját 2001-ben Eötvös József-díjjal ismerték el.

Mondhatjuk, hogy ez a ház az ön vonásait is viseli?
– Részben talán igen, de legalább annyira azoknak a munkatársaimnak a vonásait is, akik évtizedek óta velem dolgoznak, és akiket igyekeztem úgy kiválasztani, hogy ők is sok szállal kötődjenek a kerülethez, és a legjobb erőt képviseljék. A tanár és művelődésszervező Nagyné Orvos Gabriella például az első napoktól, tehát tizennyolc éve a munkatársam. Vagy ott van a helytörténetet megszállottan kutató Kahlich Bandi bácsi, akitől magam is nagyon sokat tanultam, és akit visszavonulása óta is mind a mai napig sokan emlegetnek és hiányolnak, annyira népszerű. A teljes gárdát rajtam kívül két szervező, négy technikai dolgozó és a közös gazdasági csoport alkotja. A közösségi ház azoknak az embereknek számos vonását is viseli, akiknek a véleményét kikérdezve programjainkat az ő igényeik szerint alakítjuk, megtalálva a lehető legjobb foglalkozásvezetőket. Számomra csoda, de ma is sok ezren vannak, akik a szabadidejüket nem bezárkózva, tévé vagy számítógép előtt, hanem közösségekben, öntevékeny módon kívánják eltölteni. Amatőr művészeti csoportokban, hagyományőrző körökben, egészségmegőrző foglalkozásokon, életkori vagy érdeklődési szempontok szerinti családi, baráti, társas összejöveteleken találkoznak egymással, mert így érzik jól magukat. Ez élteti, működteti a Virányosi Közösségi Házat, és ezért szeretem én igazán ezt a hivatást. Bár a 156-os busz házig hozza a Moszkva térről a látogatót, gondolom, döntően mégis inkább a környék látogatóira építhetnek.

Melyek a legnépszerűbb rendezvények?
– Vannak olyan programvezetőink és programjaink, akik és amelyek máshonnan is vonzanak ide látogatókat. Ilyen például a Magyar Örökség-, Prima Primissi ma-, valamint Európa Táncdíjas Csillagszemű Gyermektánc együttes, amely közel ötszáz különböző korú és tudásszintű gyereket foglalkoztat Timár Sándor Állami-díjas, érdemes művész és Timár Böske táncművész irányításával. Nálunk működik a főváros egyik legjobb tánciskolája, a Harmónia Táncklub Székely Attila vezetésével, amely ugyancsak vagy félezer kezdő, haladó, versenytánc-előkészítő és versenytáncos szintű fiatalt és felnőttet köt ide. Nagy az igény a mozgásos művészi, rekreációs és sportjellegű foglalkozásokra. Ezek közül hadd emeljem ki a Magyar Köztársaság Ezüst Középkereszttel és Csokonai Vitéz Mihály alkotói díjjal kitüntetett Szöllősi Ágnes balettmester mozdulatművészeti foglalkozásait, vagy a Tass Olga mesteredző, olimpiai bajnok által vezetett felnőtt művészi tornát. De vannak nálunk jóga-, karate- és különféle tornacsoportok is, a tornákra például mintegy ezerkétszáz fő jár. Mondhatni: csecsemőkortól „ideszoktak”, hiszen a baba-mama klubtól a Pikler Játéktérig, a kézműves-, hangszeres, képzőművészeti és gyermekszínházi foglalkozásokon át a rendhagyó irodalomórákig, sakkszakkörig minden van itt. Ez a ház egész nap üzemel.

Milyen gazdasági viszonyok között működnek? Mert nyilván önöknek is nyereséget kell termelniük.
– Az önkormányzat fizeti a béreket, a közösségi ház fűtés-, világítás-, víz- és csatornázási rezsijét, valamint a nagy felújításokat. Magunknak kell gondoskodnunk az egyéb szépítgetésekről – amiben nagyon sok feladat hárul a gondnokunkra –, a további fejlesztésekről, a működtetésről és egyebekről, amiket a bevételeinkből finanszírozunk. Bérbe adjuk a termeket, amelyeket a foglalkozásvezetők a tanfolyami díjakból fizetnek, de ingyenesen vagy szinte jelképes tagdíjért is működnek olyan programok, mint a filmklub, a kertbarát kör, a Téry Ödön Turista Baráti Társaság és így tovább.

Úgy tudom, vannak kiemelt, esetenként házon kívüli rendezvényeik.
– Immár hét éve zajlik az önkormányzat ügyfélszolgálata előtti téren a Hegyvidéki Zenés Péntek Délután rendezvénysorozat, amelyen alkalmanként több százan vesznek részt. Itt a hagyományőrző népzenei és néptáncprogramokon túl marcipángyurmázás, kézműves-foglalkozások is várják az érdeklődőket. Három éve a mi feladatunk ugyanott a karácsonyi vásárhoz kapcsolódó színpadi rendezvények, kulturális programok szervezése, lebonyolítása is. Természetesen mi is résztvevői vagyunk a Hegyvidéki Ősz programjainak. Herczeg Eszter gyógypedagógus kollégám kezdeményezésére tizenegy éve mi rendezzük a Sérült Fiatalok Fesztiválját – egyébként a Kiskakukk Játszóház és a nálunk működő „Namasté” Asperger Kortárs Klub foglalkozásaival sem feledkezünk meg fogyatékos embertársainkról. Tizenhat éve adunk helyet a kerületi iskolások Erkel Ferenc Sakkversenyének. Végül a Hegyvidéki Néptánc Fesztivált is a közösségi ház szervezi, igaz, a helyszükséglet miatt „kihelyeztük” a Csörsz utcai művelődési központba. Ugyancsak jó a kapcsolatunk a Virányosi Közösségi Ház földszintjén működő gondozási központtal és napközi otthonnal is, amelynek használhatjuk a termeit. Idős ügyfeleik sokszor a mi rendezvényeink vendégei. Az emberek szeretik, hogy a közösségi ház színes programjai a folyamatos változásokkal együtt is állandó, intim, családi légkört teremtenek a látogatók számára.

Muzsay András