Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A legjobb természetes ecet

Amíg nem virít újból virág a kertjeinkben, ablakainkban, addig jussanak „szóhoz” otthon a citrusok és a déligyümölcsök. Egy tál pompás, illatos citromhalom nemcsak a szemet, hanem a lelket is gyönyörködteti. Bő leve, zamatos húsa igazi kincs, nélkülözhetetlen vitaminok tárháza.

Kalandos az életútja: Kínából származik, de Kr. e. 3000-ben a perzsák és a médek is termesztik. Élelmes arab kereskedők viszik Perzsián keresztül Európába. Vergilius már megemlíti Georgikonjában. Az érdem mégis a keresztes lovagoké, akik a citromot Palesztinában ízlelték meg, és hozták el először Hispániába és Észak-Afrikába 1000 és 1200 között. Jóval később, az 1500-as években jutott el az Újvilágba. Ma már minden trópusi és szubtrópusi országban megterem. 

Fája egész évben hozza terméseit, hatszor-hétszer szüretelhető, de még zölden szedik le. Egy fa 1500 citromot is hozhat, ezeket érettségük szerint osztályozzák, a sárgák teljesen beértek, a zöldeket sárgulásig tárolják. Nálunk hónapokkal előbb leszedett citromot árulnak, a héját tartósítószerrel kezelik. Ajánlatos alaposan megmosni! A mediterrán eredetű gyógynövény itthon főleg a Dunántúlon honosodott meg.

Teofrastus Kr. e. 310-ben a citrom belsejének főzetéről azt írta, hogy ellenszere minden mérgezésnek. Plinius, a híres római természettudós a citromot kígyómarás ellen ajánlotta. Avicena, a kora középkor jeles orvosa a szívbetegségeket gyógyította vele, de már jól ismerték vizelethajtóként, izzasztóként, vérzéscsillapítóként és sebösszehúzóként is. Enyhíti a leégést, megszünteti a csuklást, jó gargarizáló és erősítőszer. Már 1600-ban megfi gyelték, hogy kiváló ellenszere a skorbutnak, mégis százötven évnek kellett eltelnie, hogy a Brit Admiralitás határozatot hozzon arról: a Királyi Tengerészet tagjai kapjanak naponta egy adag citrom- vagy limelevet. Bizony, addig mintegy kétszázezer angol tengerész halt meg skorbutban.

Hazánkban dr. Busányi Gyula írta a Természetes nyerskoszt és gyógyhatása című könyvében: a citrom a legjobb természetes ecet, sava valóságos gyógyszer. Hatásos a gyomor-, hólyag- és bélbajoknál, veseköveknél, köszvénynél, reumánál, érelmeszesedésnél, szívbajoknál. Héja gyógyítja a májbetegségeket, az ér- és veseproblémákat. Szent-Györgyi Albert sokat foglalkozott a citrom elemzésével, kimutatta, hogy a C-vitamin mellett a P-vitamin, a citrin is megtalálható benne, amely az aszkorbinsavval együtt megszünteti a hajszálerek merevedését. 

A citromlé hat-hét százaléka citromsav, amelyet nem csupán a citrusban, hanem például a ribiszkében, az egresben vagy a málnában is megtalálunk. Por formájában gyógyszertárakban, élelmiszerboltokban kapható. A konyhában főleg befőzéskor, a gyümölcsök színének megőrzéséhez, szirupok aromájának savanyítására használjuk. A citromolaj – vagyis a héjából préselt illóolaj – cukorkák, sütemények ízesítője, parfümök illatosítója, masszázsolajok hatóanyaga. Indiában desztillációval nyerik a lemonfűolajat, amelyet a kolera ellenszerének tartanak.

A legjobb természetes ecet
A citromos tekercs porcukorral az igazi
CITROMOS TEKERCS
Keverjünk habosra, sűrűre 4 tojássárgáját 3 evőkanál cukorral. Reszeljük le 2 citromnak a héját, adjuk hozzá a cukros tojáshoz 2 csomag vaníliás cukorral és 1 evőkanál darált mandulával együtt. A tojások habját apránként adagolt 3 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan úgy forgatjuk a tojásos masszába, hogy 3 evőkanál lisztet is beleszórunk. Diónyi vajjal kikenünk egy 33x23 centis tepsit, a masszát egyenletesen elsimítjuk benne, és a közepesnél erősebb lángon 12-15 percig, tűpróbáig sütjük. Amint kész, a tetejére fektessünk egy sütő- vagy zsírpapírt, borítsuk rá a tésztát. Ezután felcsavarjuk, ahogy a piskótatekercset szokás, és így hagyjuk kihűlni. Ezalatt kifacsarjuk 2 citrom levét, és 4 evőkanál cukorral jól kikeverjük, majd kevergetve hozzáadagolunk 10 deka vajat és 15 deka natúr krémsajtot. A piskótát kihengergetjük, és megkenjük a citromos krémmel, majd újból föltekerjük, rövid időre a hűtőszekrénybe állítjuk. Végül kivesszük, és meghintjük porcukorral. Jól illik hozzá egy pohár tavalyi évjáratú verpeléti ottonel muskotály.

Járay Mari