Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bővül a START-kártyások köre

A START-kártya mellett további két, kedvezményekre jogosító kártyát vezettek be a START program keretében július 1-jétől. A START PLUSZ és a START EXTRA kártya a korábban rendszeresített kártyától a jogosultak körében és a biztosított kedvezményekben különbözik. A STARTkártya, a START PLUSZ kártya és a START EXTRA kártya a 07T34START jelű adatlapon igényelhető, amely az APEH internetes honlapjáról tölthető le.

Négy eset kivételével az igénylés időpontjában a kérelmező nem állhat foglalkoztatási jogviszonyban, az adatlapot tehát a jogviszony első napját megelőzően kell benyújtani (postára adni). A kártya igénylésének időpontjában foglalkoztatási jogviszonyban álló személy az alábbi esetekben jogosult a kártya kiváltására:

* START-kártya igénylése esetén 2005. október 1-jét megelőző időponttól pályakezdőként, illetve ösztöndíjasként foglalkoztatják.

* START PLUSZ kártya igénylése esetén olyan foglalkoztatási jogviszonyban áll, ami 2007. július 1-jét megelőzően keletkezett, és ez a jogviszony gyermekgondozási segély, gyermekgondozási díj, gyermeknevelési támogatás, valamint ápolási díj folyósításának megszűnését követő foglalkoztatásnak minősül.

* Mindkét esetben jogosult a kártya kiváltására az igénylő abban az esetben is, ha ugyanezen foglalkoztatási (ösztöndíjas foglalkoztatási) jogviszonya 2005. október 1-jén – START PLUSZ kártya igénylése esetén 2007. július 1-jén – vagy azt követő időpontban szűnt meg, és azóta nem létesített újabb jogviszonyt.

A START PLUSZ kártya és a START EXTRA kártya 2007. július 1-jétől igényelhető, továbbá a START-kártya igénylésének időpontjára vonatkozó új szabály is ezen a napon lépett hatályba.

(Forrás: www.apeh.hu)