Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bruce Lee nyomában

Nagy megtiszteltetés érte a hetven tagszervezetet számláló magyar Wing Tsun kung-fu egyesületet. Az ősi kínai harcművészet jelenlegi legnagyobb egyénisége, Leung Ting szűk családi körben, több világhírű nagymesterrel együtt, Magyarországon ünnepelte hatvanadik születésnapját.


Egymillió tanítványa van
Leung Ting hatvannégy országban négyezer helyi szervezetet működtet, ezekben több mint egymillió tanítvány gyakorol - hangzott el a XII. Kerületi Művelődési Központban tartott sajtótájékoztatón. A mester 1967 óta tanít Hongkongban. Tanítványai között olyan hírességek is megtalálhatóak, mint például Jackie Chan, Gordon Liu - a Kill Bill "öreg mestere" -, illetve az ázsiai játékok többszörös győztese, Leung Kwok Wah.

A sokáig titokban őrzött és tanított Wing Tsun sikereinek titka nemcsak a mesterekben rejlik, hanem legalább ugyanakkora mértékben magában a rendszerben is. A Wing Tsun kung-fu az egyetlen olyan ősi kínai harcművészet, amelyet a hagyomány szerint egy apáca hozott létre. Ezt a puszta kézre és fegyveres harci technikákra épülő, különleges stílust az 1760-ban lerombolt Shaolin-templom megmenekült mesterei közül az öt legkiválóbb alakította ki, hogy még a híres Shaolin-rendszernél is hatékonyabb harci módszert hozzon létre.

A születésnapi gálaműsoron külföldi és magyar együttesek korhű jelmezekben és harci eszközökkel mutatták be a harcművészet történetét. Bár a XII. kerületben nem működik önálló szakosztály, de ez csak a szervezésen múlik. Az érdeklődők megtalálják a módját az ismeretszerzésnek: a 6 és 60 év közöttiek két közeli helyszín foglalkozásait látogathatják. A XI. kerületben, a Bárdos Lajos Általános Iskolában csütörtökön 18-19 óráig, míg a IX. kerületben, az Üllői út 57. és Páva utca sarkán lévő központi edzőteremben a hét minden napján 18 és 19 óra között.

Kiss Erzsébet