Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Divatjamúlt dália, nemes liliom

Ezúttal kis kitérőt teszünk sorozatunkban, hiszen illik megemlékezni a természet tavaszi ébredésének csodájáról, ami nem lenne teljes a hagymás, gumós növények pompája nélkül. Bár szinte mindenki ismeri őket, mégis, az első tavaszi tulipán- és nárciszhullám után mintha megfeledkeznénk ezekről a gyönyörű dísznövényekről.
Divatjamúlt...
Ázsiai liliom
A dália mintha kiment volna a divatból. Egy évtizede még gyakorta lehetett látni kertekben és közparkokban, manapság viszont kifejezetten keresni kell, pedig a virág nem vesztett szépségéből. Ráadásul a dáliák között a legkülönfélébb változatok előfordulnak, amelyek közül minden kertbe, mindenféle célra akadnak alkalmas és szép fajták.

Méretük 20 centimétertől az embermagasságig terjed, színűk a kék kivételével minden árnyalatot felölel. A csoport általános jellemzője a föld alatti gumó, amelyből a növény kihajt. Tavasszal érdemes a – lehetőleg nagy, kemény és elágazó – gumókat megvásárolni, amelyeket májusban kell elültetni. Az ültetéshez gondosan készítsük elő a talajt, mielőtt a gumók – rügyekkel felfelé – a helyükre kerülnek. A rossz vízellátottságú, pangó vizes helyet nem kedvelik. Igazán szépek csak a tápdús, kerti földben lesznek.

A gumókat általánosságban 10 centiméter mélyre ültessük, takarjuk földdel és a kiszáradás ellen kéregőrleménnyel vagy vékony réteg komposzttal. A napsütötte termőhelyeken gyorsan kifejlődnek a hajtások, és a legtöbb változat már júniusban megkezdi a virágzást. Az utolsó virágok általában az őszi felszedésig díszítik a kertet. A magasabb fajtáknál érdemes karózni a növényeket, mert a nagy virágfejek – különösen eső után – lehúzzák a szárakat.

Divatjamúlt...
Pompondália
A nyári gondozás általában nem okoz nehézséget, a rendszeres öntözés és tápoldatozás mellett csak az elvirágzott fejeket kell eltávolítani. Levágott virágai vázában hosszan díszítenek. Mivel nem hidegtűrő, ősszel a hajtásokat le kell vágni, a gumókat fel kell szedni. A fagymentes helyen teleltetett gumókat tavasszal feldarabolhatjuk és újra elültethetjük. 

A fajták száma szinte végtelen, ezért itt csak a népszerűbb csoportok kiemelésére nyílik lehetőség. A törpedáliák – nem meglepő módon – mindössze arasznyi magasságot érnek el. Többféle virágtípusban (egyszerű, féltelt, telt) és széles színválasztékban kaphatók. Akár erkélyládában is sikerrel nevelhetők. A pompon dáliák virágai tömött gömböt alkotnak, amelyek a kert szabályos díszei lehetnek. A kaktuszdáliák ezzel szemben tüskékre emlékeztető sziromkoszorút nevelnek. A pókdáliák még ezek között is kitűnnek légies, vékony szirmaikkal. Az úgynevezett egyszerű dáliák nyolcszirmú fészkes virágzatot alkotnak, amelynek közepét a sárga porzók foglalják el.

Divatjamúlt...
Dáliavirág
A liliom évezredek óta a nemes tisztaság jelképe, napjaink kertjeiben mégis ritkán ver gyökeret. A virágboltban gyakrabban találkozunk vele, pedig kis odafigyeléssel otthon is nevelhető. Tartós virágai és kellemes illata sokszorosan kárpótolják a kertész fáradozását.

A liliomhagymák beszerzésének időpontja a nyár végi, őszi időszak. A megvásárolt kemény hagymákat azonnal ültessük el porhanyós kerti talajba (egyes fajták nem kedvelik a kerület meszes talaját, ezért vásárlásnál kérjük ki a kereskedő szakvéleményét). A hagymás növényeknél általános szabály, hogy a hagyma fölé átmérőjének másfélszeresét kitevő vastagságú földréteg kerüljön. A liliomok estében azonban jobb, ha kétszer ilyen mélyre – azaz az átmérő háromszorosának megfelelő mélységbe – ültetjük. A kertészetekben előnevelt konténeres liliomokat májusban vásárolhatjuk meg és ültethetjük ki a kertbe. A rendszeres öntözés és napsütés hatására erőteljesen fejlődő hajtásokat érdemes támasztékhoz rögzíteni.

Divatjamúlt...
Kaktuszdália
Az első hatszirmú virágok nyílására nyár elején számíthatunk, néhány fajta esetében a virágzási idő akár szeptemberig is eltarthat. Vágott virágként egy hétig is szép marad. Ha a levágáskor a bimbókon már látható a virág színe, akkor vázában is ki fognak nyílni. A szobában a porzókat érdemes a virágok nyílása után azonnal eltávolítani, mert a bőven hulló virágpor foltot hagy a textíliákon. Egyes változatok a levelek hónaljában fejlődő apró fiókhagymák elültetésével otthon is könnyen szaporíthatók.
Divatjamúlt...
Turbánliliom

 

A változatok száma folyamatosan emelkedik, évről évre megjelennek a legfrissebb, legdivatosabb színárnyalatok és virágformák. A boltokból ismert, akár tenyérnyi virágokat nevelő liliomok többsége a keleti liliomok közül kerül ki. Ismert és kedvelt a turbánliliom, amelynek lefelé néző virágait visszakunkorodó szirmok alkotják. Hasonló felépítésűek, de nagyobb virágúak a pettyes szirmokról tigrisliliomnak keresztelt csoport tagjai. Az ázsiai liliomok szintén pettyesek, de pasztellszínű virágaik már felfelé néznek. A tűzliliom vörös szirmai zártabbak, bimbói molyhosak. A király-, vagy trombitaliliomok virágai egészen zártak.

A változatosság tehát minden kertben biztos sikert ígér, és ahol egyszer kibontották illatos virágaikat ott valószínűleg mindig szívesen fogadott nyári vendégek lesznek. 

Barta István