Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ágyszámleépítés után

A budai gyerekek egészségügyi ellátásában bekövetkező változásokról tanácskoztak az érintett kerületek vezetői, illetve a Budai Gyermekkórház és az intézmény feladatait részben átvevő János kórház szakemberei a budai Várban. Az első kerületi önkormányzat szervezésében megtartott eszmecserén Hegyvidéket Kovács Lajos alpolgármester képviselte.

Újdonságok a társasházi pályázatban

Megváltozott az idei társasházi pályázat feltételrendszere – az újdonságokról Kovács Lajos Attila, az önkormányzat városüzemeltetési irodájának vezetője tartott tájékoztatót a közös képviselők fórumán. Fekete Gyula, a HÁGO Kft. ügyvezető igazgatója a felújítások szakszerűségére felügyelő műszaki ellenőrök feladatait ismertette.

"Az vagyunk, amire emlékszünk"

Nemzetközi hírű tudós, a szemiotika professzora, egyetemi tanár, publicista, esszéíró, hivatásos antikvárius, az egyetemes emberi kultúra régésze, értelmiségi showműsorok villogó szellemességű, humoros előadója és mellesleg – író. „Szigorú és bohém, vesékbe lát és megnevettet” – így ismeri állandó fordítója, Barna Imre. Az idén utoljára a Budapest Kongresszusi Központban megrendezett nemzetközi könyvfesztivál Budapest Nagydíjas díszvendégeként mutatta be magyar olvasóinak legújabb, immáron ötödik regényét, Loana királynő titokzatos tüze címmel. Írói pályafutásának legszemélyesebb műve ez, amelyben egy emlékezetét elvesztő férfi álarcát felöltve a gyermekkorát, ifjúkori önarcképét próbálja ismét megtalálni kávéskanálnyi adagolásokban. Umberto Eco exkluzív interjút adott lapunknak.

Tavaszi nagytakarítás a hegyen

A Föld Napja alkalmából idén is számos környezetvédelmi, kerületszépítő programnak adott otthont a XII. kerület. A Pilisi Parkerdő Zrt. és az önkormányzat április 21-én erdőtakarításra hívta Hegyvidék polgárait a Normafához, másnap a Tiszta Hegyvidékért Mozgalom az önkormányzattal közösen szervezett az egész kerületet felölelő tavaszi nagytakarítást.

Aranytoll a Hegyvidékért

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytoll-életműdíjjal jutalmazta Müllner Jenőt, aki a rendszerváltozástól kezdve tizenhat évig lapunkat szerkesztette, irányította. A szakmai szervezet szerint a főszerkesztő a Hegyvidékkel megmutatta, hogy „a változó politikai erőviszonyok és az erőteljes külső befolyásolási törekvések ellenére miként lehet objektív, független, érdekes, a lokálpatriotizmust erősítő helyi médiumot szerkeszteni”.

Létszámgondok a kerületi rendőrkapitányságon

Kevesen vannak az állományban, és azok nagy része is vidéken él – derült ki a rendőrkapitány beszámolójából a legutóbbi képviselőtestületi ülésen. A testület két lakás tulajdonba vételével máris segíteni próbál. Megalakulhat a kommunális adóból befolyó pénz sorsáról határozó Hegyvidéki Útfejlesztési Testület. Újabb huszonnégy épület került helyi védelem alá.

Átadták a Budai-díjakat

Az idei könyvfesztiválon a Nap Kiadó, valamint a Műszaki Könyvkiadó érdemelte ki a Budai-díjat, amelyet Pokorni Zoltán polgármester adott át a cégek képviselőinek.

Születésnapi Irodalmi Szalon

Lapunk két munkatársát, Baranyi Ferencet és Takács Tibort is köszöntötték a könyvfesztivál zárásaként megrendezett Irodalmi Szalonban. A születésnapi beszélgetésen az ünnepi ételektől a Miska-kancsóig sok minden szóba került.

Eltérő kultúrák találkozása

Egy japán iskola leánykórusa járt vendégségben a Városmajori Gimnáziumban. A két intézmény képviselői testvériskolai megállapodást készítettek elő.

Nyári táborok a Nyitott Műhelyben

A Nyitott Műhely már most készül a nyári szezonra, amelyben fontos szerepet kapnak a gyerekeknek indított táborok. Erről beszélgettünk az egyik vezetővel, Madocsai Dániellel.

Enni vagy nem enni

Az anorexia és a bulimia hátterében lelki okok állnak. Azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy az indulatkezelési problémák e csoportjának okozója legtöbbször a beteg és édesanyjának viszonyában keresendő.

Erőt adó medvehagyma

A Mecsek oldalán termő növény nektárjából gyűjtött méz a régió igazi hungarikuma, kellemes, pikáns különlegesség. Egy sor betegség megelőzésére kiválóan alkalmas. Mai „vendégünk” az asztalon a medvehagyma.

Divatjamúlt dália, nemes liliom

Ezúttal kis kitérőt teszünk sorozatunkban, hiszen illik megemlékezni a természet tavaszi ébredésének csodájáról, ami nem lenne teljes a hagymás, gumós növények pompája nélkül. Bár szinte mindenki ismeri őket, mégis, az első tavaszi tulipán- és nárciszhullám után mintha megfeledkeznénk ezekről a gyönyörű dísznövényekről.

A helytörténeti kutatások megszállottja

Semmi kétség, a sajtó valóban nagyhatalom, képviselőinek pedig ennek megfelelően nagy a felelősségük. Egyes kiválóságokról aránytalanul sokszor írnak, mások viszont csak a töredékét kapják meg annak az elismerésnek, amit megérdemelnének. Itt van például Kahlich Endre, aki már évtizedekkel korábban letette a névjegyét egy igen komoly mű társszerzőjeként, s azóta is fáradhatatlanul dolgozik új és még újabb témákon.