Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Átadták a Budai-díjakat

Az idei könyvfesztiválon a Nap Kiadó, valamint a Műszaki Könyvkiadó érdemelte ki a Budai-díjat, amelyet Pokorni Zoltán polgármester adott át a cégek képviselőinek.

A XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál záró programjai közé tartozott a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének díjátadója az Év Kiadójának (Európa) és az Év Kereskedőjének (Libri Kft). Ekkor adták át a Budai-díjakat is, aminek kapcsán Darvas Horváth Katalin a zsűri nevében néhány művet ki is emelt a többi közül.

Ismét igényes kiadvánnyal jelentkezett a Kráter Műhely Egyesület Kovács Attila Zoltán Erdély szolgálatában című könyvével, és dicséret illeti az Aquila Könyvkiadó Suliplusz-sorozatát. Róna- Tas András Balassi Kiadó által gondozott Kis magyar őstörténet című kötete a magyarok korai történetét mutatja be az államalapításig, kiegészítve azt térképekkel, irodalmi művekből válogatott szövegekkel. A hagyományőrzés szempontjából a legszebbnek a Timp Kiadó Matyóföld rózsái című kötetét találta a zsűri. A 16 részesre tervezett Világtörténelmi enciklopédia sorozat első darabja, amely az őstörténet és a korai civilizációk témakörét fogja össze, a Kossuth Kiadó alapkönyvtár-teremtő, ígéretes tevékenységéről ad bizonyítékot. A hangos könyvek között figyelmet érdemlő a Kossuth Kiadó Irodalmi Fülbevaló című sorozata és az Apáczai Könyvkiadó Az én ábécém című interaktív olvasókönyve.

Átadták a Budai díjakat
Pokorni Zoltán és Sikota Krisztina a díjátadón

Pokorni Zoltán polgármester és Sikota Krisztina, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke átadta az idei két Budaidíjat, amit az alsó- és középfokú, vagy felsőoktatásban leginkább hasznosítható, értékes tartalmú, szép kiadványok érdemelhetnek ki.

Könyv kategóriában a Nap Kiadó kapta a faragott babérlevelekkel ékes kőgolyót, Kampfl József kerületi szobrászművész gyönyörű kisplasztikáját, valamint az oklevelet. A tavaly elhunyt Domokos Mátyás Az olvasó fényűzése című háromkötetes irodalomtörténeti műve az elmúlt harminc-negyven év szinte valamennyi kiemelkedő hazai írójáról okfejtő világossággal, szeretettel teli szigorral és közérthető magyarsággal vall, kiváltképpen számítva a leendő bölcsészek és humán értelmiségi olvasók figyelmére.

A három aranyozott CD-t formázó kisplasztikát (szintúgy Kampfl-alkotás) a Műszaki Könyvkiadó Hangos Diákkönyvtár sorozatából Petőfi Sándor János vitézének kiadása kapta, amely feladataival segítséget nyújt a mű elemzéséhez és a kreativitás fejlesztéséhez is. A szép díjakat később a nyertes kiadók standján láthatta viszont a nagyközönség.

-muzsay-