Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nyári táborok a Nyitott Műhelyben

A Nyitott Műhely már most készül a nyári szezonra, amelyben fontos szerepet kapnak a gyerekeknek indított táborok. Erről beszélgettünk az egyik vezetővel, Madocsai Dániellel.

Milyen szempontok szerint szervezték a táborokat?
– Hetente más programokkal várjuk a gyerekeket. Minden héten lesz valamilyen kézműves-tevékenység, mozgás, sport és játék, valamint kis kirándulás, levegőzés. Bármelyik turnust is választják a gyerekek, semmilyen előképzettség nem szükséges! Foglalkozásvezetőink mind gyakorlott oktatók, a Nyitott Műhely pedig otthonos hangulatával nagyszerű hely gyermeknek és felnőttnek egyaránt.

Az egyes táborok – két foglalkozásvezető folyamatos felügyeletével – hétfőtől péntekig, 8-tól 16 óráig tartanak. A programok 9 órakor kezdődnek, pénteken 15 órakor várják a szülőket, amikor bemutatják a heti munkát. A csoportok minimum 10, maximum 18 fővel indulnak. A gyerekeknek tízórait, uzsonnát vinniük kell. Ebédet – rendelés esetén – biztosítanak, ára 5 napra 3500 forint.

Milyen témákkal várják a gyerekeket?
– A tábor június 18-án kezdődik, a témája: Kalandozás öt földrészen. Megismerkedünk különböző népekkel és játékaikkal, eszünk az ételeikből, készítünk babzsákot és zsebiegeret, és még néhány jellegzetes ajándéktárgyat. Június 25-től kezdődik a Talányok hete. Kincset keresünk a Normafánál, kirándulunk a budai hegyekben, krumplipuskát készítünk, vizes rakétát lövünk! Egyszerűbb fizikai kísérletek, ördöglakatok, bűvésztrükkök, „bolyongolyó” várják a gyerekeket. Július 2-tól a Művészet ősi formái keretében azzal foglalkozunk, hogyan és mit készítettek a történelem művészei. A negyedik hét az „Aprófilm-készítőké”. Kint és bent felderítjük az apró tárgyak és élőlények világát, megfigyeljük, hogyan mozognak, hogyan változnak. Rajzban, gyurmával, fényképezőgéppel és számítógéppel, közösen animációs filmet készítünk. Az ötödik hét a Mesterségek, mesterkedők nevet viseli. Minden napra egy mese és más mesterség. Július 23-tól a hét a Mesélj ecsettel! téma jegyében telik. Megjelenítjük mindazt, amit egy meséről közösen kitalálunk – akvarell és kollázs technikával. Ezt követően, július 30. és augusztus 3. között a műhely zárva tart, majd augusztus 6. és 10. között, kis módosulással, folytatódik a már ismertetett Talányok hete. Augusztus 13-tól a kilencedik hét a bábmestereké: papírból, filcből bábokat készítünk, a figurákhoz meséket találunk ki, ezeket megjelenítjük, így bábkészítőkből bábosokká válunk. Erre a hétre ott alvós, vidéki lovas tábort is szervezek nagyobbaknak. Az utolsó, tizedik héten a népek életével, kincseivel foglalkozunk, ismerkedünk képek, játékok és általunk eljátszott történetek segítségével. 

m. a.