Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Születésnapi Irodalmi Szalon

Lapunk két munkatársát, Baranyi Ferencet és Takács Tibort is köszöntötték a könyvfesztivál zárásaként megrendezett Irodalmi Szalonban. A születésnapi beszélgetésen az ünnepi ételektől a Miska-kancsóig sok minden szóba került.
Születésnapi irodalmi szalon

Szép hagyománya a könyvfesztiváloknak, hogy az események végeztével a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése születésnapi beszélgetésre hív össze több, az adott évben kerek évfordulós, határainkon belül és kívül élő magyar literátort.

Idén is zsúfolásig megtelt a Budapest Kongresszusi Központ Bartók-terme, ahová a meghívottak közül a 90 esztendős Szabó Magda és a 85 éves Göncz Árpád kivételével mindenki el tudott menni. Így a korelnök a 85 esztendős Fekete Gyula író volt, mellette ültek a 80 évesek: Bodnár György, Sánta Ferenc és Takács Tibor. A „75-ösök” korosztályát Almási Miklós fi lozófus, esztéta képviselte, a 70 éveseket pedig Baranyi Ferenc, Gál Sándor (Szlovákia), Kántor Lajos (Románia), Marék Veronika és Sárközi Mátyás (Anglia). Az idén 60. születésnapjukat ünneplők között foglalt helyet Aczél Géza, Csaplár Vilmos, Kartal Zsuzsa, Lukács Sándor, Nádasdy Ádám, míg a „legfi atalabb”, 50 éves nemzedéket Bächer Iván, Balla D. Károly (Ukrajna) és Turczi István képviselte.

Az irodalmárok – Tarján Tamás moderátorságával, jó hangulatban, kötetlenül – arról beszéltek, ki mennyire szereti, ha a születésnapját ünneplik (általában nem rajonganak érte), ki milyen különös módon jegyzi az idő múlását (például Takács Tibor ahány éves, annyi Miska-kancsót tudhat a lakásában, persze mind más és más), ki ír köszöntőverset magáról vagy pályatársáról, kinek melyik étel, ital jelenti az ünnepi asztalt, kinek jelent meg idén kötete (többeknek is), és végül hogy az író, költő igazi dolga az alkotás, nem pedig az ünneplés. Ennek megfelelően a legtöbben tele vannak tervekkel, írnivalókkal.

Persze, nem maradhatott el a pezsgős koccintás és a két hatalmas, csillagszórós Eszterházytorta közös elfogyasztása sem, amely – Tarján Tamás szellemes riposztját idézve – ezúttal „nem akadt senkinek sem a torkán”.

ma.