Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Drágul az élet

A kormány által jelzett hét százalék körüli inflációt jelentősen meghaladó áremelésekkel és az adóterhek növekedésével kezdődik az idei esztendő. Januártól szinte valamennyi közüzemi szolgáltatás és az alapvető élelmiszerek többségének ára emelkedik. Drágulnak a postai szolgáltatások, nő a gyógyszerek ára, többet kell fizetni a tömegközlekedésért. Az előzetes számítások szerint az életszínvonal a két évvel ezelőtti szintre zuhan, miközben a reálbérek átlagosan négy százalékkal csökkennek. Legjobban a gáz és a távhő ára emelkedik, ami a társadalom bizonyos rétegeinek létbiztonságát is megingathatja.


Most még ingyen ülhetnek a váróban
Elsejétől a támogatásokból kimaradó háztartások akár hetvenszázalékos gáz-, illetve távhő-áremelkedéssel számolhatnak. Budapesten először januárban 37, majd áprilisban további 8.4 százalékkal nő a távhő ára. A gáz köbméteréért a jövedelem függvényében 60.88 és 101 forint közötti tarifát kell fizetni, ami átlagosan húszszázalékos emelkedést jelent. A gázár-támogatási kérelmet január 8-ig beadóknak már februári számlájukban jóváírják a támogatás összegét.

Budapesten 9.8 százalékkal kell többet fizetni a vízért, 9.4 százalékkal nő a csatornadíj és 8.4 százalékkal a szemétszállítás díja, míg a szennyvíz szippantásának költsége 9.4 százalékkal emelkedik. Az infláción felüli emelések között egyedül a kéményseprés díja nő kisebb mértékben, 5.1 százalékkal. Mindez egy átlagos fővárosi család rezsikiadásait havonta 6-8 ezer forinttal növeli.

A vásárlóerő visszaesése miatt az élelmiszeripari termelők a fogyasztás csökkenését prognosztizálják. A húsipari termékek ára várhatóan húsvétig nem növekszik, a baromfi - termékek 10 százalék körüli emelésére is csak az első negyedév végén kerülhet sor. Emelnek viszont a pékek, méghozzá 15-20 százalékkal, a tejtermékekért pedig átlagosan 7 százalékkal kell többet fizetni.

Égbe szökő BKV-árak

Többlépcsős emelést határozott el a BKV. Első lépésben januártól 24.3 százalékkal, 230 forintra (azaz közel egy euróra) nő a vonaljegy ára. Ennél is jobban, 38 százalékkal emelkedik a metrószakaszjegy ára, amely így 180 forintba kerül januártól. A diákbérletért 2950, a felnőttért 7350 forintot kell fizetni.

Februárban a Volán és a MÁV is emel hat, illetve tizenhat százalékkal, majd májustól a buszon további négy, a vonaton 17 százalékos tarifaemelkedésre lehet számítani, miközben jelentősen csökkentik az igénybe vehető kedvezményeket.


Ez a mozdulat januártól jóval többe kerül
Az 50 grammos küldemények ára 90 forintra, a 30 grammos szabványleveleké 62 forintra emelkedik. Az elsőbbségi levelekért a 30 grammos kategóriában 95 forintot, 50 grammos küldemény esetében 135 forintot kell fizetni.

Január 15-étől valamennyi gyógyszer tb-támogatása csökken: a rendelet értelmében az eddigi 90 százalékról 80-ra, 70-ről 55-re, 50-ről 25-re. A 100 százalékban finanszírozott gyógyszerek felírásáért 300 forintos térítési díjat kell fizetni.

Február 15-étől 300 forintos vizitdíj fizetendő a házi- és szakorvosoknál, illetve napidíj a kórházi tartózkodás idejére. Mentesülnek a vizitdíj fi zetése alól a 18 év alattiak, emellett ingyenes marad a járványügyi ellátás, bizonyos szűrővizsgálatok, a terhesgondozás, a gyermekágyas anyák gondozása, a szülészeti ellátás. Ugyancsak mentességet élveznek a tartós gyógykezelésre szorulók, a dialízisre járók és az onkológiai ellátásban részesülők.

Megszűnő adókedvezmények

Idén már nem lehet igénybe venni a sulinet 60 ezer forintos, illetve a szellemi tevékenyéghez kapcsolódó 25 százalékos, maximum 50 ezer forintos kedvezményt. A januárban kötött lakáshitelek után már nem jár adókedvezmény, a megszerzett jogosultság pedig 2010-ben lejár. Összesen 100 000 forint adókedvezményt lehet igénybe venni felsőoktatási tandíj, közcélú adományok, élet- és nyugdíjbiztosítások, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és annak kiegészítése, valamint a megállapodás alapján fizetett járulék együttes összege után. Adómentes ugyanakkor a munkáltató önkéntes pénztári hozzájárulása a havi minimálbér 20-50 százalékáig.

Rosszabbul járnak a nyugdíj mellett munkát vállalók is, hiszen januártól a nyugdíjak, bár adómentesek maradnak, beszámítanak az adóalapba. Ugyancsak beleszámít ezentúl az adóalapba a gyes és a gyed, de továbbra sem kell adózni utánuk. Megszűnik a nyugdíjban részesülők baleseti járadéka, januártól 44-ről 54 százalékra emelkedik az adóköteles béren kívüli juttatás adója. A személyi jövedelemadó 18 és 36 százalékos kulcsai megmaradnak, csakúgy, mint a havi 63 ezer forintos adómentesség.

A nagyjából évi 6.75 millió forint fölötti jövedelemre 4 százalékos szolidaritási adót kell fizetni. Az adókulcsok közötti sávhatár 1.55 millióról 1.7 millió forintra emelkedik, azaz eddig kell 18 százalékos adót fizetni. Emelkedik az adómentesen adható étkezési jegyek felső határa: a hidegétkeztetési utalványé ötezer, a melegétkezésié tízezer forint lesz. Újabb egy százalékponttal nő a munkavállalói járulék, emiatt csökken a fizetés.

Nőnek az ekhósok költségei

2007-ben megszűnik a munkáltató általi adóbevallás. Ennek megfelelően az adóalany vagy önadózó lesz, és maga készíti el bevallását, vagy választhatja az adóhatósági adómegállapítást. Ez utóbbira azonban csak az jogosult, akinek több munkáltatója van egy adóéven belül.

Megszűnik az egyéni vállalkozók negyedéves bevallási kötelezettsége, várhatóan az elektronikus bevalláshoz kapcsolódó költségek miatt az évi négymillió forint árbevételt el nem érő vállalkozók a könyvelőnek fizetett díj 15 százalékát adókedvezményként számolhatják el. Bár a parlament még nem hagyta jóvá, minden bizonnyal az evások is jogosultak lesznek erre az adókedvezményre. Vagy a könyvelői szolgáltatás díjának 60, vagy a számítógép-beszerzés 20, internet-előfizetés 40 százalékával csökkenthetik az eva alapját. Ennek feltétele, hogy az adóalap a 4 millió - könyvelőcégek esetén a 25 millió - forintot ne haladja meg.

Nőnek az ekhót választók költségei: januártól havonta a minimálbérnek megfelelő járulékot fizet, aki munkaviszonyban választja az ekhót, azaz a munkaviszonyból származó jövedelem egészére nem lehet ekhót kérni, csak a minimálbér feletti összegre. Bevezetik az elvárt adót: ennek megfelelően 2007-ben minden társas és egyéni vállalkozónak személyi jövedelemadót vagy társasági adót kell fizetnie, a 4 százalékos adó akkor lép életbe, ha az adóalap nem éri el az összes bevétel 2 százalékát.

Márciustól csak az lesz jogosult a társadalombiztosítás által nyújtott minimális ellátásokon - életmentés, terhesgondozás - túli egészségügyi ellátásra, aki egészségbiztosítási járulékot fizet. Várhatóan a minimálbér 9 százalékának megfelelő járulékot kell ez évtől fizetniük az őstermelőknek és a szülőkkel otthon élő nagykorú eltartottaknak is, a kötelezettek köre azonban még változhat a törvény parlamenti vitájában.

Kn