Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Drágulnak a tankönyvcsomagok

Idén is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a szülőknek, még akkor is, ha csupán az alapvető iskolaszereket veszik meg gyermeküknek. Az oktatási tárca adatai szerint az elsősök beiskolázása 20-25 ezer forintba kerül, esetükben a tankönyvcsomag ára 10 ezer forint körül mozog, míg az alsó tagozatos átlagár 5 ezer forint.

Az 5–8. évfolyamokon átlagosan 9813 forintot kell fizetni, a hetedik évfolyamon azonban a 12 ezer forintot is meghaladhatja a csomag ára, míg a 9–12. évfolyamokon 9666 forint az átlagár. Mindez 5,4 százalékos emelkedést jelent a 2006–2007-es tanévhez képest.

Drágulnak a tankönyvcsomagok
Nemcsak nehéz, de sokba is kerül az iskolatáska

Egyre többen kapnak munkáltatójuktól készpénz helyett adómentes iskolakezdési utalványt. A gyermekenként akár 20 ezer forintos támogatást ráadásul mindkét szülő felveheti, így már jelentős összegből lehet gazdálkodni. Az utalványból iskolaszert, vagy akár tornacipőt is lehet venni, tankönyvet azonban egyelőre nem. Az iskolák ugyanis csak készpénzt fogadnak el, mert a tankönyvforgalmazók nem veszik át tőlük az utalványokat.