Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az egészséges táplálkozásról – még mindig és folyton!

Egyre többen tudják, melyek a betartandó alapelvek, de még mindig sokan nem foglalkoznak vele, mit és hogyan esznek!
Az egészséges táplálkozásról...
Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek!
Az egészséges táplálkozás egyetlen étel vagy élelmiszer tilalmát sem jelenti. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyeket előnyben kell részesíteni, másokat csak ritkábban fogyasszunk!

Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző módon állítsuk össze étrendünket!
A változatos, sokféle nyersanyagból összeállított étrend biztosíték arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezet. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz! Kóstoljunk meg újfajta ételeket is! A hagyományos, olykor magas zsírtartalmú ételeket próbáljuk meg másképpen, könnyebb változatban elkészíteni.

Az egészséges táplálkozás a vásárlással kezdődik.
Mindig olvassuk el a csomagoláson található feliratokat! Figyeljünk a feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, amelyek segítenek az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában is.

Adjuk meg a módját az evésnek! Együnk lassan!
Terítsük meg az asztalt, együnk kényelmesen! Az étel elfogyasztása után csak körülbelül húsz perccel jelentkezik a jóllakottság érzése. Gyors étkezés esetén a szervezetnek nincs ideje jelezni: elég volt! Aki gyorsan eszik, többet eszik, több kalóriát visz be, mint amire a szervezetének valójában szüksége lenne.

Nem mindegy, mikor eszünk.
Kiadósabb reggeli és ebéd után könnyebb vacsora ajánlott. Este lassul a zsírok lebontása, a fizikai aktivitás is kisebb, az elfogyasztott ételből több raktározódik a szervezetben.

Kalória-egyensúly!
Ha a bevitt energia, kalória azonos a felhasznált kalóriával, energiaegyensúly alakul ki, amelynek következtében nem hízunk, nem fogyunk. Ha az egyensúly felborul, hízunk, vagy éppen fogyunk.