Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges zsiradék

Szaftos pörkölt, császárszalonna, zsíros kenyér, olívaolaj, makréla, busa, vaj, margarin, étolaj, sertészsír… Mi köti össze ezeket az ételeket, élelmiszereket? A zsiradéktartalmuk.

Hosszú időn keresztül mondták a táplálkozási szakemberek, hogy túl sok zsiradékot fogyasztunk, együnk zsírszegényebben, de hát az ízetlen, rágós… Ugyanakkor egyre többet lehet hallani bizonyos zsiradékok egészségmegőrző, gyógyító hatásáról. Most együnk vagy ne együnk zsíros ételeket? Tényleg vannak gyógyító zsiradékok? Ilyenkor, az ünnepek táján, a nagy családi étkezések időszakában különösen fontosak ezek a kérdések.

Mikor zsír, mikor olaj?
A zsiradékok nélkülözhetetlen tápanyagaink, több fajtájuk ismert. Eredetükön túl (növényi vagy állati) a szobahőmérsékleten folyékony állag esetén olajokról, szilárd halmazállapot esetén zsírokról beszélünk. Vagyis nemcsak növényi olajok – mint például napraforgó vagy olívaolaj – léteznek, hanem növényi zsiradék is: az édességekben előforduló kakaóvaj.

egészséges zsiradék
Miért hasznos a zsiradék?
• Kitűnő energiaforrás.
• Elengedhetetlen a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához.
• Jelentősen növeli az ételek élvezeti értékét (számos aroma, íz- és színezőanyag zsiradékban oldódik).
• A szervezetben tárolt zsír részt vesz a testhőmérséklet szabályozásában, a belső szervek védelmében.

A zsírsavak felépítése meghatározza a zsiradék szervezetre gyakorolt hatását: beszélünk telített, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakról. A többszörösen telítetlen zsírsavak közül néhány nem képződik a szervezetben, ezeket a táplálékokból kell fedeznünk. Természetesen a boltokban nem telített és telítetlen zsírsavakat vásárolunk, hanem sertészsírt, napraforgóolajat stb. Általánosságban elmondható, hogy a növényi eredetű olajok nagyobbrészt tartalmaznak kedvező hatású telítetlen zsírsavakat, de a sertészsírban is van telítetlen, csak jóval kevesebb, mint az étolajban.

Fontos tudnivaló, hogy az ételkészítéshez használt zsiradékok mellett jelentős mennyiségű a rejtettzsír-fogyasztásunk is, ami nagyobbrészt állati eredetű és telített zsírsavakban gazdag. A szükségleten felüli zsírfogyasztás többféle betegség kifejlődéséhez vezethet. Ez a tény arra figyelmeztet, hogy csökkentsük a zsírfogyasztást, használjunk többféle növényi zsiradékot, és figyeljünk az összetételre is. A telített zsírsav fogyasztásának korlátozása csökkenti a koleszterinszintet.

A többszörösen telítetlen zsírsavak is segítenek a koleszterinszint csökkentésében, szerepük van az érelmeszesedés szövődményeinek megelőzésében. A többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírsavak nem emelik a vér koleszterinszintjét. Csökkentik a kóros véralvadást, javítják az immunrendszer működését.

Egészségünk megőrzése érdekében ma már nemcsak a zsiradékok mennyiségére, hanem összetételére és eredetére is oda kell figyelni. A felsoroltakból kiderül, hogy a tengeri halak (vagy például a busa) heti egyszeri beépítésével az étrendbe, a különböző olajok használatával, a dió fogyasztásával mi is sokat tehetünk egészségünkért, ráadásul úgy, hogy nem tablettákat, hanem finom ételeket eszünk. (Forrás: TESZ Alapítvány)

B. J.