Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A fogamzásgátlás nem csak a nő feladata

A nemi érettség elérése, a szexualitás iránti érdeklődés a civilizált világban egyre fiatalabb életkorra tolódik. A megfelelő, családi vagy tanári felvilágosítás helyét a média veszi át. Ezért a tizenévesek tájékozatlanul, de aktívan élnek nemi életet, aminek a veszélyeit sokszor csak a súlyos hibák elkövetése után észlelik. A védekezés számukra elsősorban csak a nem kívánt terhesség és az AIDS-fertőzés elkerülését jelenti. Sokan szednek ugyan fogamzásgátló tablettát, a különféle szexuális úton terjedő betegségekről viszont nem tudnak. Sok felnőtt sem tudja például, hogy az egyes nemi úton terjedő betegségek ellen az óvszer nem nyújt kielégítő védelmet

A sűrű partnerváltogatás gyakori fertőzéseket, méhnyak rákot, meddőséget vagy akár májrákot is okozhat. Minél régebb óta, minél több partnerrel létesít valaki nemi kapcsolatot, annál nagyobb esélye van arra, hogy különféle kellemetlen betegségeket kap el, még akkor is, ha tesz némi óvintézkedést. A betegségek esélye minden egyes partnercserénél megsokszorozódik, a kockázatot tovább növeli az új partner előző kapcsolataiból származó fertőzéseinek lehetősége. Ezért érdemes évente nőgyógyászati szűrővizsgálaton részt venni. Ezenfelül jó tudni, hogy a szexuális úton terjedő betegségek (és a nem kívánt terhességek) megelőzésének legbiztosabb módja az abszolút monogámia és a megfelelő védekezés.

Sokan úgy gondolják, a fogamzásgátlás a nők gondja, pedig ez nem egészen így van. A kiegyensúlyozott párkapcsolatokban meg kellene beszélni a megfelelő fogamzásgátlást, és előfordulhat, hogy célszerűbb, ha a férfi védekezik. A természetes megoldásokon túl vannak különböző orvosi segítséget igénylő módszerek. Ezek a teljesség igénye nélkül: a megszakított közösülés, a naptár- és a hőmérőmódszer, a gumióvszer, a hüvelyi irrigálás, a különböző spermaölő szerek, a pesszárium és a különféle hormonális vagy hormonmentes fogamzásgátló tabletták. Mindenkinek személyre szabottan, körültekintően, nőgyógyászának segítségével érdemes kiválasztania a legmegfelelőbb módszert, ügyelve arra is, hogy a lehető legtöbb szexuális úton terjedő probléma ellen védve legyen.

Barabás Juli és Járay Mari