Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gordiuszi csomópontok

Az ideális közlekedési csomópontnál bármely irányból érkeznek a járművek, mielőbb biztonságosan folytathatják útjukat céljuk felé. Komoly közlekedésmérnöki munka jól kialakítani egy ilyen kereszteződést - nem is próbálkozunk ezzel. Csak felhívjuk a fi gyelmet, ha valahol lenne átterveznivaló...

A fél hegyvidék forgalma az Istenhegyi úton ereszkedik reggelenként a Déli pályaudvar felé. A piros 21-es és a 39-es buszok haladását külön sáv segíti - elvileg. Mivel azonban - a város számtalan többi pontjához hasonlóan - itt is előszeretettel állnak be autóstársaink a kereszteződésbe, akadályozzák a Kékgolyó utca felől a Németvölgyi út irányába haladók mozgását. Aki arra menne, gyakran a buszsávon keresztben várja a blokád feloldását.

Még nehezebb a szintén a Kékgolyó utcából jövő, de a Nagyenyed utca felé tartók helyzete: ők nem is reménykedhetnek benne, hogy valaha lejutnak, ha nem állják el a buszsávot, hogy onnan soroljanak be a lefelé tartók közé. Ehhez képest apró kellemetlenség, hogy a Németvölgyi útról az Istenhegyi útra felkanyarodóknak vagy az Istenhegyiről a Németvölgyi útra jobbra fordulóknak is végig kell állniuk a sort, ha szabályosak szeretnének lenni.

Féjja Zsolt