Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Magyar-japán közös koncert

Közös hangversenyt rendezett a Virányos Általános Iskola és a vele szomszédos Japán iskola a Zene Világnapján, amely egyszersmind az Ifjú Zenebarátok Napja is.

A városmajori Solti György Zeneiskola előadóterme, amelyet Biernaczky Szilárdné igazgatónő ajánlott fel a koncertre, akusztikailag és küllemében is méltó helyszínnek bizonyult. A közönség zavartalanul élvezhette a fellépő gyerekek és tanárok produkcióit: magyar és japán dalokat, valamint különböző hangszereken - furulyán, fuvolán, gitáron, hegedűn, zongorán, dobon - előadott zeneszámokat.

Magyar népdalokat két magyar énektriótól hallhattunk, sőt, két japán osztályból alakult kórustól is, mint ahogy japán népdalokat sem csak japán gyerekek énekeltek, hanem magyarok is. Ugyanígy tett a Japán iskola ének- és zenetanára, Sakai Keiko is, aki két hazai dal után egy magyar népdalt is előadott. A legizgalmasabb és leglátványosabb produkció kétségkívül az utolsó műsorszám volt, amelyet a Japán iskola dobos együttese népviseletbe öltözve adott elő.

A koncert közönségét Szerdahelyiné Jászberényi Ágnes és Mishiro Yashimasa, a magyar és a japán iskola igazgatója köszöntötte. A magyar igazgatónő lapunknak elmondta, hogy a japán iskolával való együttműködést a sporttal kezdték, ezt követte a zene, amely szintén független a nyelvtől. A japán igazgató örömét fejezte ki, hogy jól sikerült a közös koncert.

- Bár a tervezést egy kicsit megnehezíti - tette hozzá -, hogy a japánoknál márciusban kezdődik az oktatás, szeretném, ha a jövőben is lennének közös hangversenyeink.

Máténé Tóth Emese, a Virányos Általános Iskola ének- és zenetanára elmondta, hogy a hangverseny csak nevében volt verseny.

- Jó volt együtt dolgozni a japán tanárokkal - emelte ki. - Sakai Keiko a barátnőm lett, az egyik dalát meg is könnyeztem.

Kérész Gyula