Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Meghosszabbodik a 105-ös útvonala

Lapzártánkkor úgy tudjuk, szeptembertől hosszabb lesz a 105-ös autóbusz útvonala. Az Apor Vilmos tér és a Deák tér között változatlan marad a járat, onnan
azonban a jelenlegi 4-es viszonylat vonalán megy majd tovább a Gyöngyösi utcáig, illetve a Tesco áruházig. Ezzel egyidejűleg a csak munkanap csúcsidőszakban közlekedő gyors 4-es busz megszűnik, ám ugyannyi kocsival megerősítik az új 105-ös buszt.

A vonalon kétféle jármű közlekedik majd, a jelenlegi típus mellett az alacsonypadlós autóbuszok is munkába állnak. A 105-ös busz mindkét irányban érinti majd a Deák téren a jelenlegi végállomását, hogy megmaradjon a metrókra való átszállási lehetőség. Ezért a Gyöngyösi utca felé teljesen megkerüli az Erzsébet teret (északi oldalán kétszer is elmegy), és úgy ér az Andrássy útra. Buda felé az Andrássy útról balra, a Bajcsy-Zsilinszky útra kanyarodik, majd elérve jelenlegi útvonalát a továbbiakban már a megszokottak szerint halad. Igen örvendetes, hogy visszaáll a korábbi helyzet, miszerint a XII. kerület szívéből közvetlenül elérhetővé válik a színházi negyed, az Oktogon és a Városliget is.

Meghosszabbodik a 105-ös útvonala
"Az az út megyen Pestre"

Megkérdeztük a közlekedési szakembereket, hogy miért 105-ös, és miért nem az egyszerűbb 4-es lesz az új összevont járat jelzése (ráadásul a 4-es majdnem így járt egy korábbi időszakban). A válasz szerint az a törekvés, hogy lehetőleg kerülni kell – még a különböző közlekedési ágazatok között is – az azonos számjelzést. Mivel 4-es villamos már van, megszokott, sokan ismerik, és valószínűleg hosszú életű is lesz, ezért döntöttek a vonalat részben bejáró 105-ös mellett.

Egy későbbi terv, hogy ahogyan a VÁR-buszt 10-esre, a többi névvel jelölt járatot is beszámozzák, és gondolkodnak azon is, hogy az összes gyorsjáratot fokozatosan áttegyék a 200-as számmezőbe. Indoklásként elhangzott, hogy a mind gyakoribbá váló digitális kijelzés is megköveteli az egyszerűsítést.

Kertész István