Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Netbérletet kapnak az idősek

Az önkormányzat által időseknek szervezett számítástechnikai tanfolyam "végzősei" verseny keretében mérték össze tudásukat tavaly év végén. Mivel nagy rá az igény, a nyugdíjasok jövőre már netbérlethez juthatnak.

Az internetezés örömeiből ma már az idősek sem akarnak kimaradni, sokan szeretnék elsajátítani a számítógép és a világháló használatához szükséges alapvető ismereteket. A kerületi nyugdíjasok számára 2005 óta biztosít Hegyvidék önkormányzata egy díjmentes, kezdő szintű, 24 órás tanfolyamot, amelyre a gondozási központokban lehet jelentkezni. Az érdeklődés a kezdetek óta töretlen, a jelentkezők nagy száma miatt előfordul, hogy egy-egy nyugdíjas csak fél év várakozást követően kapcsolódhat be a képzésbe. Ám mindenki sorra kerül - az elmúlt két évben mintegy háromszázan végezték el a tanfolyamot.

Azok számára, akik tavaly jártak végig egy kurzust, az önkormányzat népjóléti irodája, a gondozási központok, valamint a képzést folytató DigitBarlang versenyt hirdetett: a Csörsz utcai művelődési központ kupolatermében felsorakoztatott számítógépek előtt hardveres és szoftveres ismereteiket mérhették össze a szenior versenyzők. Varga Istvántól, a DigitBarlang és egyben a tanfolyamok vezetőjétől megtudhattuk: ezt a versenyt már második alkalommal rendezték meg. A 2005-ös bajnokság sikerén felbuzdulva szervezték meg a tavalyi év tanfolyamosainak vetélkedőjét.

A mostani versenyt Kovács Lajos alpolgármester nyitotta meg - az ő buzdító szavai után láttak neki a lelkes nyugdíjasok a feladatok teljesítésének. Közel hetvenen mérték össze tudásukat, és mindenki igyekezett magából a legjobbat kihozni - ezt díjazandó a szervezők mindenkinek adtak kisebb-nagyobb ajándékokat. A fődíjért, az önkormányzat által felajánlott három számítógépért azonban komolyan meg kellett küzdeni. A döntőbe jutott két úr és három hölgy közül végül a "gyengébbik" nem került a képzeletbeli dobogó mindhárom fokára, ezzel rácáfolva a műszaki affi nitásukat megkérdőjelező összes férfi úi előítéletre.

Varga István elmondta: a nyugdíjasok közül egyre többen igénylik, hogy a kezdő tanfolyam elvégzését követően egy ideig még foglalkozzanak velük, mert a biztos felhasználói ismeretek megszerzéséhez nem elég számukra 24 tanóra. Ezért ettől az évtől mindazok, akik elvégzik a belépő szintű képzést, egy 10 órás "netbérletet" kapnak ajándékba, amit a DigitBarlang üzletében, a Böszörményi út 19.-ben használhatnak fel. Itt a nyugdíjasok szakértő segítséget kérhetnek, ha netezés közben valamilyen megoldhatatlannak tűnő problémával kerülnek szembe.

KD