Sárgarépa, a fogak őre
Hippokratész úgy tartotta, az egészséges életmóddal kell gyógyítani: a helyes táplálkozással, a
nyugalommal, a friss levegővel és a sok mozgással. A természet segít, csak hagyjuk érvényesülni.
|
Itt van mindjárt a sárgarépa! Nem lehet ellene kifogás, bármikor megtalálható a legszegényesebb zöldséges
pultokon is, olcsó, és dugig van az A-vitamin elővitaminjával, az oly értékes karotinnal. Gazdag
karotintartalma miatt a szem, a nyálkahártyák és a bőr "védőszentje".
Rendkívül fontos a rendszeres sárgarépa-fogyasztás áldott állapotban és a szoptatás idején, de az erőteljes
fi zikai munkát végzők vagy az emésztési zavarokkal küzdő idősebbek szervezetének is magasabb a
karotinigénye. Ha netán többet eszünk belőle a kelleténél, akkor a máj elraktározza, és fokozatosan
bocsátja a szervezet rendelkezésére a többletet. Megdolgoztatja a fogakat, jótékonyan hat a fejlődésükre.
A magas béta-karotin-tartalmú táplálkozás csökkenti a rák kialakulásának veszélyét, különösen a
hasnyálmirigy-, a gége-, a nyelőcső, a prosztata-, a húgyhólyag- és a méhnyakrák esetében. Napi 20 deka
nyers sárgarépa a benne lévő rostok miatt 11 százalékkal csökkenti a vérkoleszterinszintet, egy kiló főtt
sárgarépa rostjai a vastagbélrák megelőzésében játszanak fontos szerepet.
A növény Közép-Ázsiából származik, onnan terjedt el nyugatra, és a spanyolok jóvoltából jutott el Kr. u. I.
század táján Európa asztalaira. Pliniustól tudjuk, hogy ez a négyezer éves kultúrnövény eredetileg vékony,
kemény és vad ízű gyökér volt, és a késő római időkben kezdték nemesíteni; a mai, narancsszínű répákat a
XVII. századi holland kertészeknek köszönhetjük. A rövidebb, gömbölyödő végű karottát még egy századdal
később ismerhettük meg.
Töltött sárgarépa melegen
Mindössze négy nagyobb szál sárgarépa kell hozzá, amelyeket megtisztítunk, és hoszszában kettévágunk. A belsejüket kivájjuk - erre egy karalábévájó tökéletesen megfelel -, és enyhén sós, citromos vízben kb. 10-12 percig főzzük. Nagyjából egyforma, kb. 15 centiméter hosszúra vágjuk a répákat, a leeső végeket és a kivájt répadarabokat félretesszük.
Mindössze négy nagyobb szál sárgarépa kell hozzá, amelyeket megtisztítunk, és hoszszában kettévágunk. A belsejüket kivájjuk - erre egy karalábévájó tökéletesen megfelel -, és enyhén sós, citromos vízben kb. 10-12 percig főzzük. Nagyjából egyforma, kb. 15 centiméter hosszúra vágjuk a répákat, a leeső végeket és a kivájt répadarabokat félretesszük.
Közben vajjal kikenünk egy tűzálló edényt, és kibéleljük a megmaradt répatörmelékkel. Megtisztítunk egy
közepes fej vöröshagymát, apróra vágjuk, és 5 deka margarinon megfuttatjuk, összekeverjük 30 deka darált
csirke- vagy pulykamellel, és 5 deka beáztatott szójapelyhet adunk hozzá. Úgy 10-15 percnyi párolás után
sózzuk, fehér borssal, őrölt köménnyel és egy mokkáskanálnyi majoránnával fűszerezzük. Fölaprítunk két szem
csemegeuborkát, egy csokor friss kaprot, és összekeverjük 3 deci zsírszegény (12%-os) tejföllel.
Az öntetet a húsos masszára öntjük, jól összeforgatjuk, és a sárgarépák üregébe halmozzuk. A töltött
répákat felsorakoztatjuk a kivajazott, répatörmelékkel bélelt tűzálló tálba, 1 deci tejföllel meglocsoljuk,
a tetejére apró margarindarabkákat morzsolunk, és forró sütőben 7 percig sütjük. Könnyű vacsorának, diétás
ebédnek egyformán illik.
Járay Mari