Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szavazással választják meg az útfejlesztési testület tagjait

Mint ismeretes, az idei évtől a kerületi lakások és az üres telkek után kommunális adót kell fizetni, amiből az önkormányzat a helyi útvonalak karbantartását, felújítását finanszírozza majd. A helyreállítandó utak és járdák körére a hamarosan megalakuló Hegyvidéki Útfejlesztési Testület tesz javaslatot, amelybe maguk az adófizető polgárok delegálhatnak tagokat a kerület 55 szavazóköréből.


Új testület tesz majd javaslatot,
hogy melyik utcákat újítsák fel
Február 28-án járt le a kerületben élők számára a bevallási nyomtatványok beküldésének határideje - eddig az időpontig mintegy 21 ezren jelezték adófizetési kötelezettségüket. Váczi János, a polgármesteri kabinet vezetője lapunknak elmondta: nyilvántartásuk szerint több mint harmincezer kitöltött adatlapnak kellett volna beérkeznie, tehát a kilencezret is meghaladhatja azoknak a száma, akik adósak maradtak a bevallással. Õk - bár a bevallási határidő már lejárt - egyelőre még büntetlenül pótolhatják elmaradásukat, ám ha erre a következő hetekben sem kerül sor, a hivatal bírsággal fogja sújtani a mulasztást.

A bevallási nyomtatvány továbbra is beszerezhető az önkormányzat ügyfélszolgálati irodáján, vagy letölthető az internetről (www.budapesthegyvidek.hu). A beérkezett bevallások feldolgozását követően, áprilisban kezdik meg a polgármesteri hivatalban a kerületi ingatlanokra vonatkozó kommunális adóról szóló határozatok kipostázását.

Az önkormányzat rendelete értelmében kommunális adót annak a magánszemélynek kell fizetnie, aki a XII. kerületben lakás tulajdonosa vagy haszonélvezője, nem magántulajdonú lakás bérlője, illetve telek tulajdonosa vagy haszonélvezője. Abban az esetben, ha egy ingatlannak több tulajdonosa van, a tulajdoni hányad arányában kell megosztani az adó összegét. A kommunális adó mértéke lakás esetében 40 négyzetméter hasznos alapterületig 3900 forint/év, 41-80 négyzetméterig 9900 forint/év, 81 négyzetmétertől pedig 13 900 forint/év. Telkeknél a kivetett adó egységesen 13 900 forint/ év. Fontos tudni: telek után csak akkor kell adózni, ha az üresen áll - egy családi házas ingatlan esetében tehát egyedül a lakóépület adóköteles, annak kertje után külön nem kell fizetni.

Fizetési kedvezményt azok kaphatnak, akik az adóköteles lakásban kiskorú gyermeket nevelnek. Az adó mértékének kiszámításakor egy gyermek esetén 20 négyzetmétert kell levonni a lakás hasznos alapterületéből, két gyermeknél 40 négyzetméter a levonandó érték, míg három vagy több gyermek esetén gyermekenként további 12 négyzetméter a kedvezmény. Ha a kedvezmények levonása után a lakásterület nulla vagy annál kisebb értéket mutat, a lakás adómentessé válik. Azok is mentességet kapnak, akik rendszeres szociális ellátásban (például: segély, munkanélküli segély, ápolási díj, gyermekvédelmi kedvezmény) részesülnek. A bevallást azonban az előbbiekben említett kedvezmények, mentességek feltételeinek fennállása esetén is be kell nyújtani.

A polgármesteri kabinet vezetőjétől megtudtuk: a kommunális adóból származó bevételek egésze a járda- és útfelújítási alapba kerül, a pénz felhasználására pedig a képviselő- testület által felállított, társadalmi megbízatásban dolgozó Hegyvidéki Útfejlesztési Testület tesz majd javaslatot. A testület tagjait az itt élők ajánlhatják, ami alapján az önkormányzat kinevez majd egy-egy delegáltat a kerület 55 szavazóköréből. Az ajánláshoz a Hegyvidék újságban fog megjelenni egy űrlap, melynek kitöltött példányait az önkormányzathoz kell majd eljuttatni. (A Hegyvidéki Útfejlesztési Testület tagjainak megválasztásáról szóló részletes felhívást a későbbiekben tesszük közzé - a szerk.)

KD