Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szükséges a szűrővizsgálat

Hosszú és egészséges életünk érdekében elengedhetetlen, hogy a megelőzhető és a korai fázisban kezelhető betegségeket időben felfedezzék. A rendszeresen elvégzett szűrések segítségével minden daganatos, szív- és érrendszeri, magas vérnyomás és egyéb betegségre fény derülhet még a maradandó károsodás nélkül gyógyítható állapotában.

A Telki Kórház olyan szűrési csomagokat állított össze, amelyek a nők és a férfiak életkori sajátosságainak megfelelő vizsgálatokat tartalmazzák - mondja dr. Szirmák Eszter belgyógyász- kardiológus főorvos. A nők esetében 40 év alatt az általános belgyógyászati szűrés mellett a nőgyógyászati vizsgálaton van a hangsúly. A méhnyakrák esetében életmentő az időben észrevett elváltozás.

Negyven év felett már a szív- és érrendszeri betegségek részletesebb szűrését is ajánlott elvégezni. A változó korban lévő hölgyeknél, az ötvenes korosztálynál, a vérnyomás-ingadozásos tünetet tapasztaló nőknél különösen fontos a szűrés. Nagy a jelentősége az emlő, a csontritkulás, a nőgyógyászati daganatok és az aranyér szűrésének is, mert 40 év felett ezek a betegségek jelentős mértékben előfordulnak. A kezdeti fázisban kiszűrt betegségeket jól lehet gyógyítani, és megelőzhető a nagyobb baj. Ezek a betegségek könnyen szűrhetőek, csak akkor lehet "elnézni" őket, ha nem fedezzük fel, van-e elváltozás, vagy nincs - hangsúlyozza Szirmák Eszter.

A férfiak vizsgálatai a szív- és érrendszer, a - sokszor elrejtőző - magas vérnyomás, a prosztata- és urológiai, valamint a végbél- (vagy aranyér-) megbetegedések szűrésére szolgálnak. A stresszes, túlterhelt életmódot folytató 40 év alatti férfiak esetében különösen fontos a rendszeresen, évente végzett szűrés, mert ilyenkor - a tapasztalatok szerint - az emberek végig is gondolják az életüket, így kialakul a tudatos életvitel, ami a betegségek megelőzésének igazán hatásos módja.

Kevesen tudják, hogy az üzleti világban manapság népszerű hobbisportolás nem biztos, hogy egészséges! Különösen a squash és a tenisz, a divatos sprintsportok lehetnek veszélyesek az üzletemberek számára. Ugyanis a mozgás közben túlságosan megemelkedő vérnyomás megterheli a szívet. A nem fokozatosan felépített sporttevékenység az érrendszer nem létező tartalékait feszegeti, és visszafordíthatatlan elváltozásokat okoz a szívizomzatban. A túlterhelés hatására nő a nyomás, kitágul a szív, nyúlnak az izomrostok, amíg egyszer csak szétesik. Ilyenkor történik a "meghalt, pedig mennyit sportolt...!" tragédia.

Ezért a rendszertelenül, nem gyerekkor óta végzett hobbisportolás megkezdése előtt mindenképpen orvosi felmérés szükséges. Ekkor megállapítják a sportoláskor elérendő, úgynevezett munkapulzust és vérnyomást, ami a legjobb keringést biztosítja a szervezetnek. Bizonyára a kedves olvasó is emlékszik a 70-es évekbeli "bejáratós autókra", amelyeket nagyjából 1000 kilométer távolságig csak 80 km/h sebességgel volt érdemes hajtani ahhoz, hogy a motor hosszabb ideig legyen életképes. A szervezetet is ugyanígy be kell járatni, nem lehet "durrbele" módon elkezdeni a fizikai aktivitást sem - hangsúlyozza a belgyógyász-kardiológus doktornő.

A vérnyomásbetegségről tudnunk kell azt is, hogy alattomos, mert mire panaszt okoz, már elváltozással is jár. Ritkán érez a beteg az első pillanatban fejfájást, szédülést. Teljesen egészségesnek tűnő ember egyszer csak fulladni kezd, ritmuszavara lesz, infarktust kap. Nem biztos, hogy nincs baj akkor sem, ha valaki otthon, nyugalomban jó vérnyomást mér. Hiszen ha a munkahelyére megy, megemelkedhet az érték. Az ingadozás pedig különösen nem jó, oda kell rá figyelni. Az életmóddal, étkezéssel, fizikai aktivitással, relaxálással lehet befolyásolni a vérnyomást, de ha az orvos gyógyszert ír fel, azt szedni kell - figyelmeztet Szirmák Eszter.

A családban előforduló szív-, érrendszeri, anyagcserebetegség, köszvény, cukorbetegség, magas vérzsírértékek, vérnyomás, daganatos betegségek esetén javasolt a korán elkezdett szűrővizsgálat, hiszen a genetikai örökség valószínűsítheti a betegségek megjelenését. Az életviteli rizikófaktorok megváltoztatásával (például a dohányzás mellőzésével, a mozgásszegény életmód megszüntetésével) csökkenthető az örökölt betegségek előfordulásának esélye.

Összefoglalva: 40 év alatt azoknak elengedhetetlen a szűrés, akik az átlagosnál nagyobb szellemi vagy fizikai terhelésnek vannak kitéve, vagy nagy a családi örökségből származó megbetegedések kockázata. Negyvenéves kor felett mindenkinek javasolt a rendszeres szűrés, hogy betegségektől mentes, tartalmas lehessen az időskorunk!