Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szülészet - így is lehet!

A statisztikai adatok szerint ma Magyarországon lényegesen kevesebb a szülések száma, mint korábban. Ezt a szakértők elsősorban anyagi okokkal magyarázzák. Napjainkban ugyanis a gyermekvállalás elsősorban pénz kérdése. Sokba kerül a szülés, előtte a terhesgondozás, míg utána a gyermek felnevelése is.

A Telki Kórház, az ország egyetlen magánkórháza 100 ágyon nyújt teljes körű kórházi fekvőbeteg-ellátást. Évente átlagosan 200 szülést vezetnek le.
– Idén ez a szám várhatóan megduplázódik, az év végére négyszáz szülésünk lesz, köszönhetően a budai szülészetek bezárásának is – mondja dr. Békési László, a Telki Kórház ügyvezető igazgatója. Az ott szülő nők megengedhetik maguknak a társadalombiztosítás által nem támogatott, viszont magas színvonalú szolgáltatás megvásárlását. Ezek az anyukák általában idősebbek, és fő jellemzőjük, hogy az átlagnál tudatosabban vállalják a gyermeket – emeli ki Békési László. Nekik más elvárásaik is vannak a szüléssel mint szolgáltatással, illetve az azt megelőző kilenc hónappal kapcsolatban.

A Telki Kórház nyitott a szülő nő minden kívánságára, minden igényt ki tudnak elégíteni; legyen ez az alternatív szülési módok bármelyike, az érzéstelenítés vagy a gátmetszés kérdése. Olyan szolgáltatásaik is vannak, amelyek végigkísérik a kismamákat a szülésig, illetve a gyerekkel kapcsolatos kötelező oltások, látogatások, szűrővizsgálatok vagy a betegségek ellátása is biztosított Telkiben.

A terhesség során kilenc-tíz alkalommal, egyedi igénytől függően kell vizsgálatra menni. Minden fontos genetikai vizsgálatot, szűrést tartalmaz az úgynevezett "terhesgondozási csomag". A kórházban minden vizsgálat előre egyeztetett időpontban, maximum negyedórás várakozással (ezt a minőségirányítási rendszer írja elő), belátható ideig tart. A kismama választ kap minden kérdésére, orvosa partnerként kezeli, és valóban foglalkozik a problémáival, ellentétben az állami egészségügyben általában tapasztaltakkal.

Szülészet - így is lehet!
Színvonalas ellátás várja a leendő anyukákat

Ha belegondolunk, nem sokkal kerül többe ez a komplett csomag, mint ha a magán-nőgyógyászához vagy -szülészéhez jár a terhes nő. Vannak olyan vizsgálatok, amelyek elvégzéséhez mindenképpen kórházba kell menni: például a genetikai ultrahang, a laboratóriumi vizsgálat, a genetikai szűrés.
– Nálunk mindezeket el tudjuk végezni – mondja az ügyvezető igazgató. – Célszerű és kényelmes, ha mindig és folyamatosan egy helyre, egy intézménybe jár a leendő anyuka. Szeretnénk bevezetni, hogy az itt végzett terhesgondozás után kedvezményes áron tudjanak szülni nálunk a kismamák. Kedvelt a nagyon kedvezményes "sejtbankos szülési csomagunk" is. A szülést az őssejttárolási szolgáltatással együtt 650 ezer forintért "adjuk". A sejtbankszolgáltatás egyébként önmagában 340 ezer forintba kerül, de nálunk a szülők ezt most gyakorlatilag ingyen vehetik igénybe.

Arra is lehetősége van a nőnek, hogy itt szüljön, de megtartsa a saját orvosát is. A Telki Kórház megszervezi, hogy a választott orvos vagy szülésznő vezesse a szülést. Egyébként több mint húsz szülészorvos dolgozik rendszeresen a kórházban – említi az igazgató.

A szülés pillanatában szakorvosok állnak készenlétben, akik bármilyen szükséges beavatkozást el tudnak végezni. A Peter Cerny Koraszülött Alapítvány mentőszolgálata pedig gyakorlatilag azonnal érkezik, hogy a négy budapesti koraszülött-ellátással foglalkozó központ valamelyikébe szállítsa a bajban lévő csecsemőt. Általában a szülés előtt tudják, ha gond lesz a picivel, így előre szólnak az alapítványnak, készüljenek a szállításra.

Az anyukák ötcsillagos szállodákban megszokott színvonalú ellátást kapnak. Kétágyas, zuhanyozós, tévével, telefonnal, internet-hozzáféréssel felszerelt szobákban fekszenek, ahol az apuka, az anyuka vagy akár a barátnő, egyszóval a kiválasztott személy térítésmentesen bent lehet a kismamával és a babával. A "bababarát ellátás" keretében ugyanis az újszülöttet csak az anyuka kérésére viszik ki a szobából.

Ennek a magas szintű, mindenben a legjobbat nyújtó szolgáltatásnak ára van, amit a társadalombiztosítás jelenleg még nem támogat, ezért a költség a szülő nőt terheli. A szolgáltatás minden eleméről számlát kap a kismama, pluszköltségek, például paraszolvencia, azaz további borítékok azonban nincsenek a Telki Kórházban. A számlát részletfizetéssel is ki lehet egyenlíteni, ahogy egy korábbi, jól hangzó szlogenjük is szólt: "Szülni nem, de fizetni lehet részletekben!"

Barabás Juli

ÁRAK

Terhesgondozási csomag: 170 ezer Ft/10 alkalom, ami tartalmazza az összes vizsgálatot, szűrést.
Szülés: kb. 650 ezer Ft, ami tartalmazza a 4 napi hotelszolgáltatású ellátást 2 fő részére, valamint a gyerekellátást.

VÁRÓLISTA AZ ÁLLAMI KÓRHÁZAKBAN ÉS TELKIBEN
Az állami kórházakban most a kapacitáscsökkenések miatt a végezhető műtétek száma lényegesen kisebb, mint amennyire igény lenne. A finanszírozható műtétek száma alacsonyabb, ezért keletkezett a várólista, vagyis a műtétre váró betegek száma. A rendszer egyelőre szabályozatlan, és a reform végrehajtása jelenleg lelassult, a kórházak még mindig úgy végzik a műtéteket, hogy minél hamarabb minél többet operáljanak. Ennek következtében a hónap második felében elfogy a rendelkezésre álló elvégezhető műtétek száma, ezért a következő két hétben nem történik választott idejű, úgynevezett "elektív", tervezhető műtét, csak a sürgős eseteket tudják ellátni. Ez a folyamat egyre gyűrűződő és hosszú műtéti várólistához vezet.
– Egyre több lehetőség van azonban arra, például nálunk, a Telki Kórházban is – mondja dr. Békési László, a Telki Kórház ügyvezető igazgatója –, hogy a magánellátásban soron kívül elvégezhetőek legyenek például akár a csípőműtétek. A csípőprotézis-műtéteknél most már minimum egy-két éves, de akár hoszszabb előjegyzési időpontokról is lehet hallani. Nálunk egy-két héten belül el lehet végezni egy ilyen műtétet, amelynek költsége egymillió forint. Ez tartalmazza a csípőprotézist és kórházunk tíznapos hotelszolgáltatásának teljes költségét is. Mi is az állami kórházban használt protézist alkalmazzuk, de van lehetőség a beteg igényeinek jobban megfelelő protézis használatára is.

Az állami járóbeteg-ellátásban nagyon alacsony összegű az OEPfi nanszírozás, az intézetek minősége nem annyira jó, zsúfoltság van, többször vissza kell menni, az előjegyzés – ha működik – csak a napra vonatkozik, a pontos időre nem.
– Nálunk percre pontosan időre szól az előjegyzés – emeli ki az ügyvezető –, és igyekszünk betartani, hogy negyed óránál többet ne kelljen várnia a betegnek.

EGYNAPOS SEBÉSZET
2007. május 31. volt a határideje az egynapos sebészetre beadható pályázatnak.
– Szakmát és műtéti darabszámot is bővítettünk – mondta dr. Békési László ügyvezető igazgató. – Eddig 2450 volt az egy évben végezhető műtétek száma, most 3400-ra pályáztunk. A sebészeti, nőgyógyászati és szemészeti műtéteket ortopédiai, urológiai és idegsebészeti operációkkal bővítenénk. Június végén derül ki, hogy a három éve emelkedő műtéti számmal, jó referenciákkal, problémamentesen végzett egynapos sebészeti eljárások folytatódhatnak- e a Telki Kórházban.