Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Új és változó turistautak

Lapunk egy tavalyi számában Tavaszi kalauz cím alatt összegeztük a budai hegyek kerületet érintő, illetve vele szorosan összefonódó turistaútjainak teljes hálózatát. Most több változtatás és új útvonal is készül, ezekről adunk rövid áttekintést.

A munkálatok májusban kezdődtek és várhatóan szeptember 30-ig fejeződnek be. Nemcsak térségünkben, hanem az egész Budaihegységben csaknem félszáz helyen történik beavatkozás, ami lehet elkopott jelzések frissítése, elágazások egyértelművé tétele, nyomvonalak kisebb-nagyobb korrekciója, de teljes útvonal megszüntetésére, áthelyezésére és új létesítésére is sor kerül. A Chartographia idei Budai-hegység-térképe és -atlasza már az új verziót mutatja.

Új és változó turistautak
Bevisznek minket az erdőbe
Új zöld háromszög jelzés készült a zugligeti 158-as autóbusz végállomása (Libegő alsó állomása)– Tündér-szikla alja–Tündérhegy– Pozsonyi-hegy oldala–János-hegyi nyereg (Libegő felső állomása) között. Az útjelzés egyes szakaszain a megszűnő zöld körjárat nyomvonalát követi a Tündér-szikla alja és a Pozsonyihegy között. A többi részen eddig nem volt jelzés.

A zöld körjáratot eltörlik a Tündér-hegyi autóparkoló megszűnése miatt, így az egyébként szép panorámájú Pozsonyi-hegy alatti esőháztól a zöld sáv jelzésig az itt lévő kényelmes sétaút jelzés nélkül marad. Az új zöld háromszög jelzésből a Pozsonyi-hegy alatt a Szépjuhásznéhoz szintén új, zöld kereszt összekötő jelzést festettek fel a meglévő kényelmes sétaútra.

Új sárga kereszt jelzés létesül a Normafa és Zugliget közti zöld sávból, az Anna-rét sarkánál elágazva. Az elején a már meglévő kék körjáratú jelekkel közösen halad az Anna-kápolna érintésével a Jánoshegyi utat kísérő sétányig, majd itt különválva a Virágvölgy (Előre) gyermekvasútállomáshoz, ezután a módosuló nyomvonalon haladó zöld kereszt jelzést érintve a katonasír mellett, a Csacsi-rétig vezet. Itt a sárga sáv jelzésbe csatlakozik az út. Ezzel megvalósult a Virágvölgy állomás és a névadó Virág-völgy között a turistajelzéses kapcsolat.

Új és változó turistautak
Vezet út a gyermekvasúthoz is


Egy másik sárga kereszt jelzésnek meghosszabbodik a nyomvonala, a Budakeszi Vadasparkból feljön a gyermekvasút időszakos Vadaspark megállójának közelébe, a síneken túl rövid darabon egyesül a sárga sáv jellel, majd attól elválva, eddig nem jelzett szakaszon, a Szántó Gyula-emléknél éri el a János-hegy nyergét (a Libegő felső állomását). Így a Libegő, a gyermekvasút és a Budakeszi Vadaspark között azonos jelzést kell követni a korábbi három különböző helyett. Ezzel egyidejűleg törölték a környék piros körjáratú jelzését a Szépjuhászné–Kis kőfej–Szépjuhászné útvonalon, mivel a Budakeszi úton megszűnt az autóparkoló.

A sárga kereszt jelzésből a Budakeszi úttal párhuzamosan új piros kereszt jelzés ágazik ki, pótolva a piros körjáratú út e felhagyott ágát a Szépjuhásznéig. Így a Szépjuhászné–vadaspark útvonal továbbra is megtehető jelzett turistaúton.

Módosul a zöld kereszt jelzés: a Normafától most más irányszögben halad Makkosmária felé, nagyjából az ötvenes-hatvanas évek nyomvonalát követve. A gyermekvasút pályatestét így hamarabb eléri a jelzés, és nem sokkal utána találkozik az új sárga kereszt jelzéssel, ám azzal nem egyesül, mert rögtön balra fordul, majd eléri a korábbi nyomvonalát. A Normafa–Makkosmária szakasz nem lett ezzel hosszabb.

Új és változó turistautak
A sárga keresztet követve libeghetünk egyet a város felett
Új zöld kör (forrás) jelzés létesül a 128-as autóbusz Mária-kápolnai végállomása–Városkút és a svábhegyi zöld sáv (Diana utca) között. A végig beépített területen haladó jelzés bekapcsolja a turistautak hálózatába a közismert Városkutat, és több variációt nyújt a könnyű sétákat kedvelők számára. Felfrissítik a jelzéseket, és az erdészet segítségével megtisztítják a belógó növényzettől a zöld háromszög jelű ösvényt Farkasvölgy és a Magasút között, illetve a zöld sáv jelek Zugliget és a Budakeszi út közötti azon szakaszát, amely fi atal sarjerdőben vezet. A fentieken kívül a Budaihegység más részein is történnek útjelzés-változtatások és rövidebb szakaszokon teljesen új utak kijelölése. A Nagy-Kopaszon lévő Csergezán Pál-kilátóhoz odavezetik a zöld háromszög jelzést, mert eddig a tornyot nem érintette turistaút. Szintén jó hír, hogy sokak „kedvence”, a sárga sáv jelzés a Csiki-hegyek gerincén jobb nyomvonalvezetést kap, és a Sorrentónál – szintén erdészeti segítséggel – visszavágják a benőtt kilátást. Terv készült arra, hogy a Huszonnégyökrös-hegy csúcsára sárga háromszög jel vezessen ki. Ezzel a Szépjuhászné (Ságvári liget) és a Csiki csárda között egész napos, szép túrát tehetnek a kirándulók.

K. I.