Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A XII. kerület új díszpolgára: Nagy Tímea

Ebben az évben az egyéni világbajnoki győzelmet is kiharcolta a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőr-vívónő, Nagy Tímea, aki december 13-a óta immár Hegyvidék díszpolgára. Az ünnepelt hozzá méltó szerénységgel vette át díját, majd szintén a tőle megszokott módon edzésre sietett...


Nagy Tímea a kitüntetést Pokorni Zoltán polgármestertől vette át
A Barabás Villában rendezett bensőséges hangulatú összejövetelt az Avros fúvós kvartett lüktető muzsikája vezette be. Az eseményen megjelent dr. Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, olimpiai ezüstérmes tőrvívó is. Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere a többi között a következőket mondta:

- Egy ilyen díszpolgári cím odaítélése arra is jó, hogy a pártok közötti viselkedésben legyenek fix pontok. Ezt a döntést ugyanis egyhangúlag hozta meg a képviselő-testület... Nagy Tímea sportsikerei, mindenekelőtt a két egyéni olimpiai bajnoki cím és az éppen idén kiharcolt egyéni világbajnoki aranyérem önmagáért beszél. Ám azok, akik az ő díszpolgársága mellett voksoltak, ennél még többre tartották azt a szerepet, amelyet Nagy Tímea embersége, egész életműve betölt ebben a mai, elmagányosodó világban, amelyben az átlag magyar felnőtt négy és fél órát tölt a televízió fogságában, és ahol a gyerekekre is napi három óra huszonhárom percnyi tévézés jut.

Pokorni Zoltán hangsúlyozta: Nagy Tímea nem sportkitüntetést kapott, a cím elsősorban az emberi teljesítményének szól. A háromgyermekes családanyának, aki az olimpiai és világbajnoki győzelmeket méltó módon viseli. Szerénysége, a megnyilatkozásaiban állandóan nyomon követhető ködösítésmentesség mindannyiunk számára követendő - emelte ki a polgármester.

- Mostanság különösen nagy szükség van olyan emberre - folytatta beszédét Pokorni -, akit akaratereje, küzdeni tudása, vitán felüli tisztessége és még sok más tulajdonsága révén nyugodtan lehet példának állítani mindenki elé. Õ ugyanis a sportsikereivel párhuzamosan olyan kivételes emberi stabilitást, egyenességet tudott felvonultatni az évek során, amire Hegyvidék lakói méltán lehetnek büszkék - zárta gondolatait a polgármester.

A Honvéd Humán Rent vívószakosztályának igazgatója, dr. Móna István is a klub büszkeségét méltatta.

- Amikor Tímeát Kőrösi László tanácsára átigazoltuk a Vasasból tizennyolc évvel ezelőtt, nehezen értettük, mit akar az edző egy, a mainál huszonvalahány kilóval súlyosabb hölgytől. Az élet azután Kőrösi mestert igazolta, hiszen az egykori molett, "dinamógatyában" futásra jelentkező Tímea férfi - akhoz illő munkát végzett el. S amit nagyon kevesen mondhatnak el magukról a vívósportban: eredményeit mindig a legtisztább eszközökkel érte el.

Kulcsár Győző - aki 2000 őszétől vette át Nagy Tímea felkészítését Udvarhelyi Gábortól - tömören csak ennyit mondott: "Ilyen kezű vívóval még életemben nem találkoztam."

Ami pedig az ünnepelt szerénységét illeti, Tímea nem restellte bevallani: ha férje is részt vesz az eseményen, akkor a róla alkotott kép bizonyára nem lett volna ennyire szép. Talán még az olykor előforduló ajtócsapkodások is szóba kerültek volna... Azt pedig a világ legtermészetesebb hangján közölte: neki ma délután is ugyanúgy edzése van öt órakor, mint máskor. Ezért elnézést kért, majd néhány gyors interjút követően villámsebesen távozott.

Jocha Károly