Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Zsebeházy István Norvégiában edzőtáborozik

Egyre nagyobb iramot diktáló, mindinkább pénzcentrikus világunkban a sport sem tud mentes maradni a nagy csábítástól. Aki valamire vinni akarja, már gyermekkorában oszt-szoroz, mit lehet, mit érdemes és így tovább.

Akadnak azonban fiatalok, akik egyik-másik, ma még amatőrnek számító sportágban is képesek lelkesedésből, a sport iránti szeretetből, egészséges virtusból nekifeszülni, és igyekeznek minél jobb eredményeket elérni. Ebbe a kategóriába tartozik a tájékozódási futás (elnagyolt nevén a "tájfutás"), amelyet (a skandináv országokat leszámítva) széles ívben elkerülnek a nagy pénzek, s amelyben az amatőr körülmények ellenére Magyarországnak már három felnőtt-világbajnoki címre is futotta: Oláh Katalin két, Monspart Sarolta egy aranyérmet szerzett.

A Hegyvidék SE szakosztályai között megtalálhatók a tájékozódási futóké is, akik nem akármilyen eredménylistával rendelkeznek. A hivatalos neve szerint Hegyvidék SE MOM tájfutó szakosztály jelenlegi legsikeresebb versenyzője az 1985-ben született Zsebeházy István, aki tagja a felnőttválogatott keretnek is.

- Bátyám és nővérem is űzte ezt a sportágat, utánuk jöttem én is edzésre, még 1990-ben - emlékezett. - Két évvel később már rendszeresen futottam, ettől kezdve számítom magam "tájfutótanoncnak". 1996-ban rajtoltam először korosztályos országos bajnokságon: a tizennégy évesek között három esztendővel fiatalabbként tizenkilencedik lettem a harminc indulóból.

Ezt az alapképzéssel eltelt időt elsősorban bátyja és Kopanyecz Attila védnöksége alatt töltötte. 1995-ben vette őt párfogásába Kisvölcsey Ákos, aki egészen 2004-ig foglalkozott vele. Õt Hegedűs Zoltán váltotta.

- A bemutatkozó futásomra Fenyőfő térségében került sor, ahol bizony nagyon nehéz pályát jelöltek ki - idézte fel a kezdetet Zsebeházy. - Még a felnőttek számára is közepes erősségű volt a terep. Én azonban nagyon elszánt voltam, és az is maradtam az eltelt tíz év során, mialatt legalább öt-hatszáz versenyen rajthoz álltam.

"Zsebi" nem egyszerűen csak versenyezgetett, hanem egyre jobb eredmények is fűződtek a nevéhez. Eddig az ifjúságiak részére kiírt kontinensvetélkedőkre emlékezik a legszívesebben, hiszen ezeken kétszer is aranyérmet vehetett át az eredményhirdetéskor.

- Csehországban 2001-ben, Szlovákiában két évvel később egyaránt sikerült megnyernem az egyéni viadalt. A 2005-ben Svájcban lebonyolított juniorvilágbajnokságon viszont be kellett érnem egy szerény huszonharmadik helyezéssel. Tavaly indultam először felnőtt mezőnyben, ám a részsikereim ellenére - a rövid távú országos bajnokságon például második lettem - messze nem vagyok elégedett.

István nemcsak ábrándozik, hanem elég sokat tesz is az áhított sikerekért. A múlt évben sporttársa, Gösswein Csaba négy hónapot töltött Norvégiában, ahová végül Zsebeházy is eljutott egy rövidebb időszakra. Idén viszont már több hónapot szeretne Oslo közelében, profi körülmények között edzőtáborozni.

- Magyarország rendezi 2009-ben a felnőtt tájfutó-világbajnokságot, amelyen hat hazai versenyző indulhat majd. Mire elérkezik a döntés ideje, szeretnék a két legjobb egyike lenni, hogy még véletlenül se forogjon veszélyben a világbajnoki részvételem!

J. K.