Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az egyik legmagyarabb gyümölcs

Sárgabarack, kajszi, vagy bárhogyan is hívjuk, mindnyájan jól ismerjük. Elég meglátnunk, s máris érezzük az ízét a szánkban – ki harapva, ki kortyolva. De ha ez nem lenne elég, akár a hajunkra is kenhetjük, s ez nem is tréfa.

Nagymamánk éléskamrájából, talán kevés kivétellel, mindnyájan a baracklekvárra emlékszünk a legjobban: hasas kis üveg, zörgő celofán, s a lekvár tetején hópiheként összeállt szalicil. Mesés emlékek és mennyei ízek – s ma már korszerűtlen és kiátkozott vegyi tartósítás.

Napjainkra számos praktikával ugyanazt a hosszú életet érik el azok a gondos háziasszonyok, akiknek nemcsak kedvük, de még idejük is van a házi finomságok elkészítésére. A pektin tartalmú befőző cukrok használata mellett az egyik legegyszerűbb módszert például az olasz nagymamáktól lehet ellesni – akik közismerten egészséges étkezésük miatt ódzkodnak a kemikáliáktól –: ők az üvegekbe töltött lekvárt azonmód forrón letakarják celofánnal és az üveg tetejével, majd fejre állítják néhány percre, s utána ismét talpra. Így a még híg lekvár, bevonva a celofánt, légmentesen és biztonságosan lezárja az üveget – de vigyázat, ehhez a celofán nem elég, csavaros tető is legyen az üvegen, különben súlyos égési sérüléseket szerezhetünk! De ha még ennél is biztosabbra szeretnénk menni, önthetünk a lekvár tetejére – már az üvegben – egy-egy evőkanál rumot és még egy késhegynyi fahéjat is, így nemcsak az erjedést akadályozhatjuk meg, de a lekvárunknak is jobb íze lesz.

A baracklekvár örök csemege
A baracklekvár örök csemege

Befőzéskor, ha a gyümölcs héja nehezen jön le, a szemeket mártsuk néhány másodpercre forrásban lévő vízbe, így egy kicsit fertőtlenítjük is. Érdemes meghámozni a barackot, mert a lekvárnak maradandóan szép színe lesz, s később sem barnul meg.

Nem kis büszkeséggel tölti el rajongóit, hogy a pálinka hungarikum. A valódi pálinka nem tartalmaz sem cukrot, sem mesterséges vagy akár természetes adalékanyagot – ezekkel ugyanis már a pancsolás kezdődik. Semmi más nincs benne, csak tiszta gyümölcs. Ezért a gyümölccsel szemben támasztott legfontosabb követelmény, hogy teljesen érett és egészséges legyen. Az igazán jól elkészített sárgabarack- pálinka illatában nagyon emlékeztet a baracklekvárra, sokan úgy is jellemzik: „szinte bele lehetne harapni”. A sárgabarackból készült pálinka sárgás színű, kellemes zamatú, 40-50%-os alkoholtartalmú ital.

De ha ez mind nem elég, hát kenjük a hajunkra – s ez nem egy szemtelen tanács, hanem a hozzáértők javaslata! A sárgabarack magjának és a homoktövis gyümölcsnek az olaja intenzív ápolást nyújt a száraz, igénybevett hajnak. Sőt, sárgabarack-bőrradírral még a fáradt, megújulásra vágyó arcbőrünket is hatékonyan kényeztethetjük.

-antal-