Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Újra kell tanulni a kerületi tömegközlekedést

A közeljövőben újabb útfelújítások, hosszú idejű rakpart- és hídlezárások nehezítik az utazók életét, és aligha várható, hogy javul ez az állapot. Felmerül a kérdés: a közlekedés átszervezésének, a villamosok, buszok menetrendje részbeni csökkentésének éppen most jött-e el az ideje? A jegyárak hovatovább megfizethetetlenek, ugyanakkor a szolgáltatás nem javul, sőt… Egyes útvonalakon utazók az esti ritka közlekedés miatt lehet, hogy inkább átülnek autóba. Budapest világváros, este fél tíz-tíz felé még nem áll meg az élet. Pedig az új verdikt erre épül, ezért sokan megdöbbennek majd, ha meglátják az új menetrendeket a megállókban: majdnem mindenhol 20 perc lesz a menetsűrűség. És télen is ennyit kell várakozni!

Tudatos vásárlás: elkötelezettség és öröm

Ma már nem kell bizonygatni a hazai fogyasztói társadalomnak, hogy mennyire fontos a vásárlói, felhasználói tájékozottság, különösen a táplálkozásban. Napjainkban sajnos annyi rossz (s némelykor jó) tapasztalatot gyűjthettünk össze, hogy bátran állíthatjuk, egyre többen körültekintően szerzik be, termelik meg, teszik a család asztalára a mindennapi betevőt. Több helyről is kapunk segítséget: a közelmúltban indult például a tudatosvasarlo.hu internetes magazin. Mivel a hazai internethasználat korántsem elterjedt még, érdemes bemutatni, mivel foglalkozik a Tudatos Vásárlók Egyesületének kiadványa.

Sportmax2: a Hegyvidék új sportcentruma

Országos viszonylatban is páratlan, multifunkciós sport- és szabadidőközpont nyitja meg kapuit az ősszel a Csörsz utcában. A teljes egészében önkormányzati beruházásban elkészült létesítmény üzemeltetését pályázat útján nyerte el a Sportmax Kft. amely évek óta sikeresen működteti a méreteiben és kialakításában a hegyvidékihez hasonló Újbuda Sport- és Rendezvénycsarnokot.

Liptó utca

A cikksorozat eddigi felvidéki városaitól egy kicsit elkanyarodva mutatjuk be a Liptó utca névadóját, hiszen Liptó egy vármegye volt, szemben az eddigi településekkel. Azonban mégis szervesen beletartozik a sorba, mivel ezt az utcát is a harmincas években nevezték el, az elcsatolt felvidéki területekre emlékezve.

Egy éj a helytörténeti gyűjteményben

Különleges program a Múzeumok Éjszakája – nem csoda tehát, hogy az arra vállalkozó múzeumok ilyenkor különleges kínálattal várják a látogatókat.

Férj és feleség a Rómeó és Júliában

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon augusztus 15-én mutatják be Gounod Rómeó és Júliáját. A klasszikus operát, prózát és táncot ötvöző különleges előadásban a címszerepeket két fiatal operaénekes alakítja, akik az életben is egy párt alkotnak. A darab Rómeója, Brickner Szabolcs a XII. kerületben kezdte zenei tanulmányait. Az énekes a sikereihez vezető útról mesélt, külön kiemelve első zeneiskolai tanárainak nagyszerű munkáját.

Egy határozott érdekképviselő – dr. Fodor Péter

Wenckheim Frigyes egykori dolgozószobája ma is őrzi a művelt főúri miliőt. Csakhogy a gróf józsefvárosi palotája 1931 óta könyvtár, 1946 óta a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár névre hallgat, a szoba mai „birtokosa” pedig dr. Fodor Péter főigazgató, címzetes egyetemi docens, hegyvidéki lakos.

Élő nyári emlékek

Amikor nyáron messzi tájakon pihenjük ki magunkat, rácsodálkozunk a távoli tájak növényeinek szépségére is. És kinek ne fordult volna meg a fejében a gondolat: de jó lenne otthon is ilyen növények virágaiban gyönyörködni! A gondolatot sokszor tett is követi, de a házigazdától kért dugványok, vagy útszélen szedett hajtások felneveléséhez a kezdeti lelkesedésen kívül szakismeretekre is szükség van.

Az egyik legmagyarabb gyümölcs

Sárgabarack, kajszi, vagy bárhogyan is hívjuk, mindnyájan jól ismerjük. Elég meglátnunk, s máris érezzük az ízét a szánkban – ki harapva, ki kortyolva. De ha ez nem lenne elég, akár a hajunkra is kenhetjük, s ez nem is tréfa.

Sárgabarack – az örmények almája

A sárgabarackot a hosszú élet forrásaként tartják számon a népi gyógyászatban. Fogyasszunk hát minél többet belőle – ha száz évig nem is húzzuk, talán szép kort megérünk!

Sándor „Csikar” még ma is a magyar foci szerelmese

Sándor Károly soha nem szégyellte bevallani, hogy Szegedről, a móravárosi szegénységből érkezett tizenkilenc évesen az MTK-ba. A patinás fővárosi klubban hivatalos mérkőzéseken, jobbszélső létére, 182 gólt lőtt az ellenfelek hálójába. A kivételesen közvetlen, a nyolcvanadik születésnapjához közeledő, igazi sportember ma is él-hal a labdarúgásért. Szívesen fogadott Diana utcai otthonában, ahol azután három órán keresztül csak véletlenül tudtam megszólalni. Sándor „Csikarból” ugyanis egyfolytában dőlt a szó. – Hatvanegy éve jöttem az MTKba, s ennyi idő sem volt elég ahhoz, hogy meginogjak és elhagyjam a kék-fehéreket – kezdte a beszélgetésünket egy „hűségnyilatkozattal” a házigazda. – Ott kerültem „emberszerű” körülmények közé, náluk lettem válogatott játékos – én tényleg mindent ennek a klubnak köszönhetek. Mindenre jól emlékszem, és semmit nem akarok elfelejteni.

Egyre magasabban a Hegyvidék SE labdarúgói

A Hegyvidék SE labdarúgócsapata bravúros szerepléssel a második helyen végzett a Budapest I/B osztály küzdelmeiben. A nagy siker eredményeképpen az ősszel már a Budapest-bajnokságban mérettetheti meg magát az együttes, amely két esztendő leforgása alatt lépett két osztállyal feljebb.