Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egy éj a helytörténeti gyűjteményben

Különleges program a Múzeumok Éjszakája – nem csoda tehát, hogy az arra vállalkozó múzeumok ilyenkor különleges kínálattal várják a látogatókat.

Az idén először a kerületi helytörténeti gyűjtemény is csatlakozott az ötödik alkalommal megrendezett Múzeumok Éjszakájához. A Beethoven utcai épület este 6-tól éjjel 2-ig állt nyitva a múzeumbarátok előtt. Az aktuális kiállítás megtekintése mellett egy helyismereti kvíz kitöltésével helytörténeti kiadványokat lehetett nyerni. Élő jazz-zene kíséretében egy igazi hegyvidéki recept alapján készített vaddisznópörköltet is kóstolhattak a látogatók. Voltak olyanok, akik úgy érezték, ha a gyűjtemény megvendégeli őket egy vacsorával, akkor nem érkezhetnek üres kézzel, ezért egy tálca meggyes pitét hoztak és osztottak meg a többiekkel. Nagy sikere volt egy másik alkalmi szolgáltatásnak is: mindenki ingyenesen küldhetett üdvözletet a gyűjteményből a családjának, barátainak egy archív hatású képeslapon.

Egy éj...

Szent Iván éjjelén az egész városban rengetegen ingáztak, engedve a nagy, országos múzeumok impozáns programkínálatának, ezért is érdemes kiemelni, hogy sokan voltak, akiknek „haza is húzott” a szívük. Ezen az estén közel háromszáz látogató fordult meg a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény kiállítótermeiben és kertjében (képünkön). A legutolsók éjjel fél kettőkor érkeztek, és mikor egy fél óra múlva távoztak, így búcsúztak: „Ide még visszajövünk!”

B. A.