Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Rodinnel a dobogón

Telcs Ede, a neves szobrászművész 1872-ben született Baján. Iskoláit Bécsben végezte, majd kerületünkben találta meg otthonát. Az Alkotás utca 41. szám alatt volt a lakása és a műterme is, ahol munkáinak nagy részét tervezte és kivitelezte.

Egyik legkedveltebb alkotását, Hüvelyk Matyi kedves figuráját a Városmajorban állították fel. A szobor, amelyet a harmincas években helyeztek el a játszótér mellett, a világháborúban találatot kapott. Végül nem került vissza a „javítóműhelyből” az eredeti helyére, hanem a Városligetbe vitték, a vidámpark bejárata elé. A főváros 1982-ben helyezte vissza a szobrot, ahonnan ismeretlen tettesek ellopták. A közelmúltban azonban – ahogy arról be is számoltunk – másodszor is visszatért a Városmajorba Hüvelyk Matyi, igaz, nem fémből, hanem kőből faragva.

Telcs Ede számos más alkotásával is találkozhatunk országszerte: a nevéhez fűződik a Millenniumi Emlékművön Szent László alakja, a kecskeméti Kossuth- szobor vagy Munkácsy Mihály és Barabás Miklós síremléke. A művész neve a németországi Teltsch kisváros elnevezéséből ered, mivel apai nagyapja innen települt át hazánkba. Már ő is hasonló foglalatosságot űzött, mint később híressé vált unokája: sírkőfeliratokat vésett, emblémákat készített, festett. A család rövid pápai tartózkodás után Bajára került, itt született Telcs Ede is, egy cipészmester fiaként.

Életútja igen kalandos volt. Fiatalon sikerült összekuporgatnia elég pénzt, hogy olaszországi tanulmányútra indulhasson, azonban megtakarítását családi okokból a lánytestvérének adta. A megmaradt 50 forintból csak Velencéig jutott, visszatérni már nem volt pénze, így gyalog vágott neki az útnak. Végül szerencsésen hazatért. Az első világháborút követően egy ideig Hollandiában volt kénytelen tartózkodni. Ekkor már a második feleségével élt, aki nem kívánt hazatérni Nyugat-Európából, ezért a kapcsolatuk megromlott, és el is váltak.

Az Alkotás utcai lakásba már harmadik feleségével költözött. A második világháborút Pesten vészelte át, de egészségi állapota nagyon leromlott, alkotókedve is elszállt. Még 1948-ban bekövetkezett halála előtt a fővárosnak ajándékozta a háborús dúlás után megmaradt alkotásait. Hagyatékát a Türr István Múzeum őrzi.

Telcs Ede az egyik legkiválóbb szobrászművészünk, akit nemcsak a szobrászat, hanem az érem- és plakettművészet is foglalkoztatott. Még életében nemzetközi hírnévre tett szert. Az 1900-as párizsi világkiállításra kivitt kollekciója az utolsó darabig elfogyott, egyet sem kellett hazahoznia. A következő évben Drezdában kis aranyérmet kapott egy szobrászati kiállításon, ami a második helyet jelentette a számára Rodin mögött. Ugyancsak magas elismerésben részesítették az 1906-os, milánói és az 1937-es, párizsi világkiállításon.

Rodinnel a dobogón

Emlékét a számtalan köztéri szobor mellett utcanév is őrzi Baján, abban az utcában, ahol született. Kerületünkben lévő lakóházán pedig ma is látható Szent Flórián szobra (képünkön), amelyet maga Telcs Ede készített.

Balázs Attila